Beskrivning
Författare
Illustratör
Med den nya boken Alfons och soldatpappan tar hon upp ett stort och svårt ämne. Upplägget är genialt, så övertygande genomfört att det träffar den vuxne läsaren rakt i magen - och hjärtat. En gissning är att barn kommer att reagera lite mer osentimentalt. Krig kanske inte är så roligt ändå...
Nu är Alfons sex år. Hans nya kompis heter Hamdi och är superbra i fotboll. Hamdi har en jättehärlig pappa. Han tränar fotboll med barnen i kvarteret och har byggt en riktig målbur. Hamdis pappa har varit soldat. I ett riktigt krig, i sitt förra land. Alfons och Hamdi leker ofta krig och så ser de ju krig överallt, jämt. På dataspel, film, TV, video. Men hur är riktigt krig egentligen?
Hamdis pappa vill inte prata om kriget, det är för ruskigt. Men en dag berättar han något. En gång under ett bombanfall kastade han sig ner på golvet i en husruin. Då fick han se en myra på golvet som hade tvärstannat. Sen händer en sak som gör myran extra betydelsefull ... Det glömmer Hamdis pappa aldrig. Och det gör nog inte Alfons och Hamdi heller när berättelsen slutar.
Detaljer
Bokinformation
Åldersgrupp
6-9
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Publiceringsdatum
2006-04-11
Produktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789129664867
Antal Sidor
32
Ryggbredd (mm)
9
Höjd (mm)
256
Vikt (kg)
0.268
Bredd (mm)
188
Relaterat
Nyheter
Alfons Åberg fyller 50 år!
I år firar vi 50 år med Alfons Åberg, Gunilla Bergströms älskade barnboksfigur. Alfons är ingen superhjälte eller söt sagofigur, han är bara vanlig som vi. Och kanske är det just därför som han blivit vår kompis.
”Ett geni har gått ur tiden”
Gunilla Bergström, en av våra mest älskade bilderboksskapare, gick bort den 23 augusti och sörjs av hela barnbokssverige. Här har vi samlat några röster och reaktioner på hennes bortgång.
Vi minns Gunilla Bergström
Gunilla Bergström, författaren och bildskaparen bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har avlidit 79 år gammal.
Alfons ”mamma” prisas av Glada Hudik
Författaren Gunilla Bergström får årets ”Hederskram till Bosse Östlins minne”. Via priset Hederskramen vill Glada Hudik-teaterns Supporterklubb uppmärksamma den som gjort betydande insatser för att personer med intellektuell funktionsvariation ska kunna leva ett rikt, utvecklande och respekterat liv.