Omslagsbild: Dagspöket på kalas

Bokserie: Klumpe Dumpe
Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2019-03-22
Mediekontakt: Sofia Bengtsson
ISBN: 978-91-29-71566-8

Dagspöket på kalas

Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart - så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. På nätterna, när alla vanliga spöken är ute och spökar, vill Dagspöket mest ha någonstans att bo. Men vart han än tar sig in trasslar det till sig, eftersom Dagspöket mest ser ut som ett svart tygstycke.

I den här boken vill Dagspöket gå på kalas, men än en gång hamnar han i trubbel. Först blir han misstagen för duk och sen blir han inlåst i linneskåpet. Är det verkligen så här det är att vara på kalas?

Med mycket humor berättar Jujja Wieslander om detta läspande, frimodiga och nyfikna spöke som vunnit många läsares hjärtan på nittiotalet. De fartiga och roliga bilderna är gjorda av Jens Ahlbom.

Jag är djupt intresserad av barns lek och språk.

Det finns hos barn och många vuxna en stark längtan att få gå in i det fredade lekrummet. Att där få låtsas, tala med andra röster, prova andra kläder och skapa nya egna världar.

I låtsasleken gestaltar barnet sin lust, sina undringar och sina rädslor. Leken och sagan är som teatern, litteraturen och all konst, människans sätt att förstå sig själv och sin omvärld.

Med mina sagofigurer har jag försökt att skildra detta idoga och glada kunskapsinhämtande, barnens oförvägna prövande och övande.

Jag har arbetat med berättelser och sånger för små barn sedan 1970-talet.

De har publicerats i bokform, cd-skivor, radio, TV och film.

De mest kända figurerna är Mamma Mu och Kråkan. Vina Vina, Dagspöket, Lillebror och Nalle är några andra mig närstående.

Mer om författaren
Photo

Jens Ahlbom är bosatt i Hudiksvall där han också arbetat som teckningslärare.

1985 vann Jens Ahlbom andra pris i Rabén & Sjögrens bilderbokstävling med Jonatan på Måsberget. Det är en vacker och ömsint berättelse om en liten pojke som föds utan vingar i ett land där man måste kunna flyga för att klara sig.

Samma år vann han också DN:s serietävling tillsammans med sin bror Peter. De har ritat och berättat seriealbumen Kunskapens korridorer, 1989 och Ur djupet av kunskapens korridorer, 1991.

Sedan dess har Jens Ahlbom gjort många illustrationer och flera bilderböcker, bl a andra delen i Barnens Svenska Historia, Se där, en stad!, 1987, tillsammans med Sonja Hulth, All världens dockteater, 1989, tillsammans med Margareta Sörenson och tillsammans med Siv Widerberg Pojken och hunden,1990, där han träffsäkert och humoristiskt skildrar en liten pojkes obotliga hundrädsla. Han har också illustrerat Barnens lag, 1991, där Siv Widerberg och Jesús Alcalá på ett enkelt sätt förklarar innebörden i FN:s barnkonvention.

1992 skapade Jens Ahlbom en egen pekboksfigur, Lukas, och hittills har fyra böcker om honom kommit ut: Lukas i fönstret, Lukas i svampskogen, och 1993 Lukas fiskar och Lukas på varvet. Han har också illustrerat sagor som t ex Alf Prøysens Snickar Andersson och jultomten, 1991, och Gunilla Boréns tolkning av Tokarna i Tälje, 1992.

Jens Ahlbom är en skicklig akvarellmålare i den "blonda" nordiska traditionen. Hans bilder är ofta humoristiska, realistiska och alltid uttrycksfulla. 2003 fick Jens Elsa Beskow-plaketten för hela sin produktion.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.