Omslagsbild: De förlorade

Bokserie: Den sista illlusionen (del 1)
Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2017-04-21
Recensionsdatum: 2017-04-29
ISBN: 978-91-29-69711-7

De förlorade

Den sista illusionen Bok 1

Ky studerade hålet. Det var ungefär femtio centimeter brett och sträckte sig nästan en meter upp. Hon drog ett djupt andetag, klev upp på sängen och sträckte försiktigt in vänsterbenet. Hon hasade över kanten och var inne. Det blev mörkt. Och hon kände en omedelbar våg av panik skölja över sig.

När Ky av misstag slår upp ett hål i väggen i sitt rum hittar hon något som aldrig var menat för henne. Något som kommer förändra henne liv för alltid. Samtidigt, i en annan del av Stockholm börjar Adam tvivla på sitt förstånd när verkligheten omformar sig framför hans ögon. Är det någon som skämtar med honom eller håller han faktiskt på att bli galen på riktigt?

En silvergrå bil som följer varje steg han tar. Män vars ansikten ständigt är höljda i dunkel. Underjordiska tunnlar där det är svårt att andas men lätt att gå vilse.

Ky och Adams vägar korsas och de dras in i ett äventyr, ett klaustrofobiskt sådant, som ställer frågor vad sanning och verklighet är. Är världen som vi känner den bara en illusion?

Mer om författaren
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2017
63 kr Bok - Pocket
Utgiven: april 2018
119 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: april 2017
109 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Björn Sällqvist
Utgiven: april 2017

SENASTE RECENSIONERNA

”Förtrollande och fängslande fantasi” /Norra Skåne

De som känner till mig gör det nog som Mentalisten, författaren till Konsten att läsa tankar eller som "den där kroppsspråkskillen på tv". Jag har tillbringat över ett årtionde med att i böcker, på scen och i tv demonstrera hur man kan påverka människors beteende och hur jag själv till synes kan läsa andras tankar. Men vad många inte vet är att jag också har ett passionerat förhållande till böcker och till att läsa. När jag var yngre så läste jag ofantliga mängder, mina sommarlov bestod av att länsa det kommunala biblioteket i Vallentuna på allt som verkade intressant. Jag fyllde pappkassar med böcker som mina föräldrar fick köra hem med bil eftersom de var för tunga för mig att bära. Sedan lyfte jag inte näsan från boksidorna förrän sommaren var över.

Att läsa var alltid en verklighetsflykt för mig. Grundskoleåren var allt annat än roliga, men böckerna erbjöd en väg ut. De berättelser som intresserade mig mest var därför de där världen inte såg ut som jag var van vid. Tanken på att en garderob kunde leda till en skog, att en trädgård kunde leda bakåt i tiden vid midnatt eller att vi egentligen bor på en annan planet var oerhört spännande. Nesbit eller Asimov, det spelade ingen roll. Om titeln på en bok eller serietidning så mycket som antydde den typen av berättelse absorberade jag den omedelbart. Och jag har inte slutat. Min proppfulla bokhylla hemma fylls ständigt på med titlar som får min sambo att överseende skaka på huvudet.

Jag har alltid varit intresserad av skrivande, men när jag själv till slut började skriva så blev det istället faktaböcker om mänskligt beteende. Jag har dock hela tiden känt att jag hade en annan berättelse som också ville ut. Det har tagit tid, jag minns att jag satt en natt och ritade på en servett för att försöka förklara handlingen i De förlorade för en god vän. Det var fem år sedan. Och jag hade ingen aning om huruvida boken någonsin skulle bli av.

Men nu är vi här. Jag och boken. Det är svårt att förklara hur det känns, jag som skrivit en hel del tidigare känner mig plötsligt som nybörjare igen. Vilket jag ju också är. Det är otroligt roligt och spännande. Men också lite nervöst.

Den sista illusionen är en kärleksförklaring till de böcker jag läste som ung och som visade att världen kunde vara mer, eller i alla fall annorlunda, än den såg ut att vara. Det är en hyllning till en genre jag alltid älskat och jag hoppas att jag kan förmedla det till de som läser boken. Den handlar också om sådant som jag funderar på dagligen; frågor om identitet, om vad som styr våra val och om vikten att ta kontroll över den egna tillvaron. Även när jag skriver faktaböcker så är det om dessa frågor, eftersom jag tycker att de är så otroligt viktiga. Så jag tror att den berättelse som finns i Den sista illusionen helt enkelt är väldigt mycket jag. I alla fall ett litet tag till. För sedan kommer den att tillhöra alla som läser den. Och då får den, efter år av väntan, äntligen ett eget liv.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.