bok

Vilda djurboken

Favoritdjur i svensk natur

Martin Emtenäs

Författare

Per Gustavsson

Illustratör

Cecilia Heikkilä

Illustratör

Joanna Hellgren

Illustratör

Beskrivning

2017-03-21
Svenska
3-6

Författare

Martin Emtenäs

Formgivare omslag

Emilie Ekström

Vilda djurboken bjuder på spännande upptäcktsfärder i djurens värld. Här möter vi 25 favoritdjur i svensk natur, får roliga faktakunskaper och inspiration till egna funderingar. Djuren är finurliga, snabba, ibland stora och väldigt starka. Helt enkelt makalösa! Vackra illustrationer skapar magi och lyser av liv.

Naturskildraren Martin Emtenäs har i många år försett oss med kloka och nyfikna program om djur och natur i teve. Där har han märkt björnar, mätt örnungar och vägt vargvalpar. Burit på djurbebisar med mjuk päls och duniga kroppar, men även skådat vuxna djur med vassa tänder och supersinnen.
Nu delar han med sig av sin förundran över djuren till de yngsta och gör debut som barnboksförfattare! Vid sin sida har han tre av våra bästa illustratörer, Per Gustavsson, Cecilia Heikkilä och Joanna Hellgren.

Med lekfulla illustrationer, fängslande djurskildringar, 25 kluriga djurfrågor och ett avsnitt som ser på frågan "Hur mår djuren?" blir boken en rik källa till kunskap och glädje.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2017-03-21

Produktion

Papper

Arctic Matt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129700688

Antal Sidor

77

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

266

Vikt (kg)

0.55

Bredd (mm)

225

Format

Inbunden

Hållbarhet

Recensioner

tidningenkulturen.se

” Här finns massor av kul och oväntade fakta, allmänbildning och nya rön om djurens väl och ve! Det här är en mycket bra och underhållande faktabok, med personligt tilltal, som man gärna återkommer till, gång på gång!”

”Ett lättillgängligt språk och magiskt vackra och talande illustrationer gör denna bok till en läsvärd upplevelse för både små och stora.” /Husbil & Husvagn

”En rikt illustrerad och intressant bok om vår svenska djurvärld med massor av oväntade kunskaper.” Ingalill Mosander, Aftonbladet

www.dn.se

”Vår tids praktverk för barn”

”... en alldeles utmärkt svensk faktabilderbok av ett lite lugnare, klassiskt folkbildande och pedagogiskt lekfullt slag.”

”Boken är späckad med fina bilder, bra fakta och dessutom kluriga frågor.” /Blekinge Läns Tidning

”Ger djuren liv och lockar barn ut i naturen.” /BTJ

”Det är de 25 landskapsdjuren; laxen och ekoxen samt nio fåglar och fjorton däggdjur som beskrivs med fakta, kärlek och värme. Den välkända författaren och programledaren Martin Emtenäs kliver fram och berättar om hur han som sexåring fick sitt naturintresse. Faktaböcker om växter och djur är ofta vetenskapligt strikta och skapar distans, men i denna bok kommer läsaren riktigt nära djuren. Här blandas fakta, nyfikenhet och fascination i rubriker och texter.”

www.folkbladet.nu

”Folkbildande om djur […] Bokens upplägg är lika enkelt som effektivt. […] Rekommenderas varmt till dig som behöver en bok för hela familjen att samlas kring.”

 

Vi upptäcker naturen

Om boken

”Full med lättlästa fakta om det lilla och det stora /…/ De färgglada bilderna är välvalda och styckena så finurligt infogade att boken upplevs som en helhet. /…/ Utmärkt!"
Helhetsbetyg: 5 av 5. – Uno Nilsson. Bibliotekstjänst
Ut och upptäck! Här kommer en lekfull och faktaspäckad antologi med allt du behöver veta om våra vanligaste växter och djur. Lär dig se skillnad mellan en torsk och en gädda, hur honung blir till och vilket fotspår som hör till vilket djur i skogen. Dessutom får du pysseltips om hur man färgar vitsippor, gör egna såpbubblor eller planterar harpluttar. Och mycket mer!Bakom text och bild står några av våra allra största barnboksskapare: Emma AdBåge, Sarah Sheppard, Björn Bergenholtz och många fler. En matig samlingsvolym som inspirerar till utflykter i skog och mark under alla fyra årstider, och som lyfter fram allt vackert som finns omkring oss - som vi måste vara rädda om.

Sarah Sheppard, Emma AdBåge, Björn Bergenholtz, Antologi , Ulf Svedberg, Martin Emtenäs, Julia Undén Wiberg, Lars Klinting, Charlotte Ramel, Sven Nordqvist, Sarah Sheppard, Emma AdBåge, Cecilia Heikkilä, Charlotte Ramel, Lena Anderson, Björn Bergenholtz, Lars Klinting, Maja Sten

Vi upptäcker naturen

 

Stora roliga skogsboken

Om boken

Lek i skogen året runt!

Det finns massor av kul att hitta på i skogen! Leta vårtecken, spela naturbingo, gör en igelkottskoja, pyssla med löv och kastanjer, baka egna talgbollar till hungriga småfåglar, kasta prick med kottar och mycket mer. Här kommer en bok sprängfylld med tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små. Boken är uppdelad i de fyra årstiderna så att det blir enkelt att hitta något att göra som passar extra bra på våren, sommaren, hösten eller vintern. Allt detta varvas med spännande fakta om Sveriges djur och natur. Visste du till exempel att björnar sover 200 dagar om året eller att citronfjärilen har 6000 ögon?

En maffig bok som räcker länge - den enda du behöver för att ha roligt i skogen hela året om!

Julia Wiberg är barnens favorit med sin populära programserie Djur med Julia på SVT Barn, podcasten Julias coola djur och sina tidigare barnböcker Kul i skogen och Världens coolaste djur enligt Julia. Illustratören Cecilia Heikkilä är en mästare på djur och natur och har skapat de underbara bilderna som inspirerar till att ge sig ut och upptäcka i skog och mark.

Julia Undén Wiberg, Cecilia Heikkilä

Stora roliga skogsboken

Hur vet man att en hund

Om boken

Hur vet man att en hund är en hund?
Det har man bara bestämt. Den skulle lika gärna kunna heta bjäfs. Eller grums. Eller baobab.
Vem har bestämt det?
Har mamma bestämt det?

Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om mammor, hundar och vägen hem. Här serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar. För hur kan man säkert veta att det verkligen är som man tror att det är? Att höger är höger och inte vänster, att månen är en måne och inte en gammal ost eller att mamma är mamma och inte en bjäfsig hund.

Naima Chahboun är poet och litteraturkritiker, hon har tidigare givit ut två diktsamlingar och den kritikerrosade bilderboken Ingenting och allt tillsammans med Magdalena Cavallin. Hur vet man att en hund? är ett nytt mästerverk som öppnar ögonen, fyller sinnena och sätter igång tankar du inte visste att du hade. Det här är roligt, tokigt och alldeles underbart! En perfekt bok att prata om, fundera länge över och att njuta av tillsammans.

Joanna Hellgren är en flerfaldigt prisbelönad serietecknare och illustratör. Hon har skapat ett flertal böcker och har Augustnominerats två gånger.

Naima Chahboun, Joanna Hellgren

Hur vet man att en hund

En jul i Småland för länge sen

Om boken

"Julafton är en konstig dag, tycker jag. Man bara går och väntar hela dan. Gunnar och jag smög oss in i salen och klämde på paketen i klädkorgen, där alla julklapparna låg."

Nu ska du få höra om en jul för länge sedan, närmare bestämt julen 1913, när Astrid Lindgren bara var sex år gammal. Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, det var snö ända upp till knäna och det var tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag.

Det är också berättelsen om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. "Salighetssak, det var om man fick nånting så till den grad härligt att man blev salig av det." Och om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut. Och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden.

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

Texten har tidigare publicerats i antologin En jul när jag var liten (Rabén & Sjögren 1992). Nu utkommer den för första gången som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.

Astrid Lindgren, Cecilia Heikkilä

En jul i Småland för länge sen

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

”Skogen är världens bästa lekplats”

I Stora roliga skogsboken har programledaren Julia Wiberg samlat sina allra bästa tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små – året om. Bland annat hur man bygger ett lyxigt insektshotell som du kan läsa mer om här!

En bok som tar barnens frågor på allvar

Hur vet man att en mamma är en mamma, och inte en hund? Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om hundar, hunger och vägen hem. I Naima Chahboun och Joanna Hellgrens filosofiska bilderbok ”Hur vet man att en hund” serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar.

Allt du inte visste att du ville veta om svenska grodor och kräldjur

Efter succéböckerna Svenska fåglar och Svenska däggdjur är folkbildaren Martin Emtenäs och illustratören Jonas Källberg tillbaka med en ny bok i faktaserien om djur som du känner igen, avbildade som du aldrig sett dom förut.

Astrid Lindgren berättar om en magisk jul

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

Nej, jag vill inte!

Måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska? I Berit vill inte, den tredje boken om nya favoritkaraktären Berit, tussas två barn ihop mot sin vilja.