bok

Vi är syskon

Tolv berättelser om att ha syskon

Ulf L Nilsson

Författare

Barbro Lindgren

Författare

Gunilla Hansson

Författare

Lotta Olsson

Författare

Charlotta Lannebo

Författare

Moa Eriksson Sandberg

Författare

Ingrid Olsson

Författare

Lisen Adbåge

Illustratör

Emma AdBåge

Illustratör

Pija Lindenbaum

Illustratör

Cecilia Heikkilä

Illustratör

Olof Landström

Illustratör

Charlotte Ramel

Illustratör

Mari Ahokoivu

Illustratör

Beskrivning

2018-04-03
Svenska
3-6

Författare

Ulf L Nilsson, Barbro Lindgren, Gunilla Hansson, Lotta Olsson, Charlotta Lannebo, Moa Eriksson Sandberg, Ingrid Olsson

Illustratör

Lisen Adbåge, Emma AdBåge, Pija Lindenbaum, Cecilia Heikkilä, Olof Landström, Charlotte Ramel, Mari Ahokoivu

Formgivare omslag

Jeanette Wigren

Underbara, bråkiga, snoriga syskon! Här kommer den optimala samlingen syskonberättelser för alla som ska få ett syskon, har ett syskon eller kanske längtar efter ett syskon. Det handlar om att vänta på någon som ligger i mammas mage, om första tiden med en tråkig bebis som inte kan leka ordentligt, om att ha ett storasyskon som skyddar en från allt farligt i världen och om hur det känns i magen när den nya bebisen ler mot en för första gången.

Här hittar du välkända syskon som Benny och Lilla syster Kanin, men också helt nyskrivna berättelser om att längta efter en syster man bara får träffa varannan vecka, om att vara stor men vilja vara liten och om att bli avundsjuk när kompisen får ett syskon. Kort sagt en bok där alla sidor av syskonskapet får synas och som bjuder på stor igenkänning för både stora och små.

För illustrationerna står några av Sveriges allra främsta tecknare: Eva Eriksson, Emma AdBåge, Olof Landström, Ellen Ekman och många fler.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2018-04-03

Produktion

Papper

Arctic matt/G-print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129706789

Antal Sidor

124

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

255

Vikt (kg)

0.658

Bredd (mm)

210

Format

Inbunden

Hållbarhet

Recensioner

Vi föräldrar

”En härlig samling för den som har svårt att bestämma sig för en enda bok om syskon. Här finns allt från den fenomenalt roliga Jamen Benny till Emma Adbåges mitt i prick-berättelse om Leni som plötsligt blir en bebis precis som lillebror.” Anna Matzinger

Norrbottens-Kuriren

"En mycket läsvärd antologi, speciellt för dem som har syskon."

Aftonbladet

"Spännande om syskondynamik. Berättelserna är underfundiga och bilderna spännande. Antologin lyckas fånga syskondynamiker från olika perspektiv." /Lidija Praizovic

Expressen

"Ett noga genomtänkt urval som samlar några av svenska moderna klassikers allra bästa variationer över temat syskon. Denna antologi kan bli bästa stöttepelaren för små barn i syskonskap."

BTJ

”En suverän antologi om syskonskap med ett urval av det bästa både vad gäller författare och illustratörer. Helhetsbetyg 5.” - Christina Wedenmark

”Ett noga genomtänkt urval som samlar några av svenska moderna klassikers allra bästa variationer över temat syskon. Denna antologi kan bli bästa stöttepelaren för små barn i syskonskap.”

Södermanlands Nyheter

”Fin antologi beskriver syskonskapets alla sidor.”

Romeo and Juliet blog

”Den här boken är den perfekta presenten till någon som precis har fått in en ny liten person i familjen. Betyg: 5/5”

BTJ

"En suverän antologi om syskonskap med ett urval av det bästa både vad gäller författare och illustratörer. Helhetsbetyg 5." – Christina Wedenmark.

 

Loranga, Masarin & Dartanjang

Om boken

Loranga är pappa till Masarin. De bor tillsammans på en gård där de gör lite som de vill. Loranga vill inte jobba, eftersom han inte kan tänka sig att förstöra sina bästa år. På gården bor också Lorangas pappa, Dartanjang, som är ganska klen och virrig av sig. Ena dagen är han rörmokare, nästa hund, och emellanåt är han sig själv och då är det inte alls roligt. Masarin tar det mesta med ro, vilket är bra när man har en lada är full av hungriga tigrar och en giraff som springer runt och stjäl sängar och förstör garagetak ...
En fullkomligen befriande galen berättelse, till glädje för nya och gamla läsare! Loranga, Masarin och Dartanjang utkom första gången 1969, men är fortfarande minst sagt modern med sina lekfulla, livsbejakande och absurda karaktärer i en helt fri tillvaro utan måsten och pekpinnar. Den här nya fina utgåvan har samma klassiska illustrationer som originalet, men nu i färg för en ännu mer sprakande läsupplevelse.

Barbro Lindgren, Barbro Lindgren

Loranga, Masarin & Dartanjang

 

Idag är Åke en hund

Om boken

- God morgon, Åke. Dags att stiga upp.
- Vov. Vov vov.- Ojdå. Har du blivit en hund?- Vov.Idag sitter inte Åke vid bordet och äter sin frukost, istället har han en matskål på golvet. Idag kan Åke inte prata, inte ha nån jacka, och på förskolan blev visst alla ungar hundar så fort Åke kommer dit. Men är det inte lite tråkigt att inte kunna åka på cykeln hem? Familjen saknar sin fina gulliga Åke-pojke. Kommer han nånsin komma tillbaka?Idag är Åke en hund är en mästerlig bok om fantasi och lek, vissa dagar är man kanske helt enkelt en hund och det får faktiskt vuxna, förskolan – och ja faktiskt alla – bara ta och förstå.Per Nilsson och Lisen Adbåges böcker har på varsitt håll prisats och hyllats genom åren. Nu samarbetar betar de igen på hundtema. Bland Nilssons och Adbåges tidigare samarbeten finns böckerna Tre (2017), Jag hatar kaniner blommor och barn (2018), Majken och Tassa (2022).

Per Nilsson, Lisen Adbåge

Idag är Åke en hund

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Om boken

"Ögonen har du fått två. Varför då?
För så mycket finns att titta på!Himlen som är himmelsblåoch myror som är pyttesmå."Följ med på en skogspromenad med kompisarna Kanel och Kanin. Det finns så mycket att titta på: den blå himlen, myrorna på marken, stort, smått och en taggig igelkott.Ulf Starks korta, geniala vers på rim, i samspel med Charlotte Ramels oemotståndliga bilder, gör det här till en perfekt bok för de yngsta. Att njuta av och att läsa om och om igen. Med extra kraftiga sidor för små fingrar.Ulf Stark är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Den här texten är hämtad från bilderboken "Kanel och Kanin - dikter om kroppen" som gavs ut 2006. I "Kanel och Kanin upptäcker ögat" har illustratören Charlotte Ramel skapat helt nya bilder.

Ulf Stark, Charlotte Ramel

Kanel och Kanin upptäcker ögat

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

Loranga, Masarin & Dartanjang – en kultklassiker i nyutgåva

55 år har gått sedan den nu kultklassade boken om Loranga, Masarin och Dartanjang mötte läsare för första gången. Nu kommer en ny fin utgåva med samma klassiska illustrationer som originalet, men i färg för en ännu mer sprakande läsupplevelse och med ett nyskrivet efterord av Barbro Lindgren som vi publicerar här. Dessutom berättar Helena Viale om arbetet med att färglägga Barbros illustrationer!

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.

Mästerligt om fantasi och lek

Åke är en helt vanlig pojke. Men idag äter Åke ur en matskål på golvet och han kan inte prata. Idag är Åke en hund. Ett nytt mästarmöte i text och bild av Per Nilsson och Lisen Adbåge. 

Barbro Lindgren prisas av Samfundet de Nio

Samfundet De Nios Stora pris 2023 tilldelas författaren Barbro Lindgren: ”För hennes otämjda och hisnande litterära gärning för alla åldrar.”

Såret vinner Snöbollen 2022

Emma AdBåges bilderbok Såret har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och tilldelas den nationella utmärkelsen Snöbollen.