Omslagsbild: Så jävla kallt


Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2019-01-25
ISBN: 978-91-29-71628-3

Så jävla kallt

Hur känns kyla? Som minus 38. Som nyårsafton när man väntar på bussen hem utan att det kommer någon, för det går inga bussar här på röda dagar. Som långpromenad i tunnstrumpor så att man måste lägga sig i badkaret för att tina blåådrorna över benen mitt i natten. Som att Hemingway ska dö.

Karla längtar bort. Söderut, till storstan eller vart som helst där det inte är mörkt och isande kallt. Till en plats där hunden Hemingway inte är sjuk och behöver avlivas. För att rädda sin hund rymmer Karla hemifrån tillsammans med två kompisar. De ska söderut. Helst till Medelhavet. Där väntar ett nytt liv för dem alla. Genom att lifta och åka buss tar de sig söderut i ett vintrigt Sverige. De sover i tält, går på galna fester hos okända människor och när pengarna är på väg att ta slut får de en briljant idé: De ska kapa en buss.

I ett rasande tempo berättar Lova Lakso historien om Karla och hennes vänner som vill fly tristessen och kylan i hemstaden. Som en skruvad road-movie med överraskande vändningar, man vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök.

Mer om författaren
149 kr Bok - Flexband
Utgiven: januari 2019
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2020
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2019
99 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Charlotta Jonsson
Utgiven: juli 2019
”... så underbart energiskt; vildsint både språkligt och innehållsligt. Läs, frys, skratta och gråt!”
Göteborgs-Posten
”Lova Laksos språk har också fart och lynniga vändningar som kräver sin läsare men vilken debut!” Viveca Bladh
Kulturnytt i P4
”Tårar och skratt när tre unga kapar en buss och åker söderut [...] Så jävla kallt är en tankeväckande debutbok.” Jonna Fries
Smålandsposten
”Reseberättelsen ”Så jävla kallt” är en imponerande ungdomsbokdebut [...] Laksos bilder befinner sig ständigt på den fina linjen mellan banalt och roligt, originellt och högtidligt.” Lydia Wistisen
Dagens Nyheter

NYHETER

Nya pocketböcker februari 2020

Nu finns flera av våra kritikerrosade titlar utgivna i pocket.

”Skicklig debut. Lova Lakso gör Sverige större”

Lova Laksos debutroman Så jävla kallt är en skruvad road trip med överraskande vändningar; man vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök.

Fotograf: Lisa Thanner

”Varför var min familj inte sydeuropéer?”

Minus 30 grader, akut småstadströtthet och en sjuk hund. Det kan få vilken tonåring som helst att vilja kapa en buss för att fly söderut. I alla fall i Lova Laksos debutroman ”Så jävla kallt”. Själv har hon flyttat till Göteborg och frusit klart.

Foto: Lisa Thanner
Se fler nyheter

Lova Lakso är socionom, har jobbat med placerade barn i familjehem och jobbar nu på Ungdomsmottagningen som kurator. Hon är född och uppvuxen i Piteå men bor sedan tio år i Göteborg. Hon har publicerat poesi i olika tidskrifter och var pristagare i Umeå novellpristävling 2011 med novellen Norden, och har gett ut ett par noveller (några under pseudonym på Mix förlag).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår