Omslagsbild: Jordgubbsbarnen


Läsålder: 6-9

Utgivningsdatum: 2019-05-10
Mediekontakt: Erika Bjurling
ISBN: 978-91-29-70509-6

Jordgubbsbarnen

Nominerad till Augustpriset 2019!

Mamma! Pappa! Jag drömmer om er varje natt. Jag ropar men ni hör mig inte. När ni kommer hem ska jag binda fast er vid spisen där det är varmt och finns mat. Jag ska knyta fast er med snören av guld, ni ska alltid vara där. Kom hem nu! Det är inte roligt längre. Jag avskyr svenska jordgubbar.

Maria och hennes bror Gabriel bor i ett land nära oss. Familjen har inte mycket pengar, men deras fröken är snäll och de har hittat en hund som får gulliga valpar. Om bara inte torkan hade slagit till, om bara inte Gabriel ramlat ner från taket, om bara inte sjukhusräkningen varit så dyr ... Till slut har familjen inget val. Marias och Gabriels föräldrar lämnar sina barn och beger sig till Sverige, ett konstigt land i norr. Där ska de plocka jordgubbar stora som äpplen och tjäna pengar så att de aldrig mer behöva oroa sig för någonting.

Jordgubbsbarn kallas de barn som blir lämnade hemma (i Rumänien) när föräldrarna åker utomlands för att tjäna pengar. Så här säger Sara Olausson om sin bok: I oktober 2013 lärde jag känna Felicia Iosif som satt och tiggde i närheten av där jag bor. Tillsammans gjorde vi boken Det kunde varit jag. Jordgubbsbarnen är en sorts fortsättning på den. Böckerna hör inte ihop men den är nästa steg i mitt arbete att göra det jag kan för att skapa större förståelse för människor i Felicias situation.

Mer om författaren
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2019

SENASTE RECENSIONERNA

”Det skär i mitt vuxna inre att se fattigdomen, skammen och orättvisorna, men mitt barnjag blir lika uppslukad som när jag läste Hans Petersons 'De fyra hemlösa' och Martha Sandwall-Bergströms 'Kulla-Gulla'.”
Kulturnytt i P1
”Alla pedagoger borde läsa Jordgubbsbarnen som högläsningsbok, det är en skildring man inte kan värja sig från.” [...] Språket är vackert, men verkligheten dyster. Men även fast det är ett tungt ämne så förmedlar boken också mycket hopp och kärlek. En modern Katitzi, en modern klassiker, väl värd sin Augustnominering.”
Barnboksbloggen
”Jag grät när jag läste, men inte bara för att det är en sorglig och viktig historia utan också för att det underbara i livet skildras så väl: gemenskap, humor och hopp!”
Jönköpings-Posten
”En underbar, hoppfull och angelägen bok som jag önskar många läsare! Helhetsbetyg: 5.” – Åsa Österlöf
BTJ

NYHETER

Lärarhandledningar till två av årets Augustnominerade titlar!

Vi har tagit fram lärarhandledningar som du kan använda i ditt arbete som lärare eller bibliotekarie – helt gratis!

Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

”Den här boken är motmedicin!”

Jordgubbsbarn kallas de barn som blir lämnade hemma när föräldrarna åker utomlands för att tjäna pengar. Illustratören och författaren Sara Olausson har skrivit en viktig och tankeväckande bok för lågstadiet om två sådana barn och om deras vardag.

Fotograf: Kajsa Göransson
Se fler nyheter

Sara Olausson, född 1972, är serietecknare, illustratör och författare. Hon gick ut Konsthögskolan i Stockholm 2007 och har bland annat givit ut serieböckerna Allt är farligt! (2001), Hjälp! (den senare tillsammans med Nina Hemmingsson, 2004) och Barbro Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang i tre delar. Hon var redaktör för Kvinnor ritar bara serier om mens (2014) och har tillsammans med Felicia Iosif gjort boken Det kunde varit jag (2015). 

2019 nominerades Sara Olausson till Augustpriset för Jordgubbsbarnen. Juryns motivering lyder:

”I Jordgubbsbarnen beskrivs mammans röst som solsken, som chokladsås. Just så är Olaussons tilltal: kärleksfullt och lyckliggörande. Samtidigt är det en berättelse om fattigdom och utsatthet. Den berör, och den erbjuder läsaren en synvända. För de här bullerbybarnen är inte från Småland. Kanske sitter deras mor eller far utanför en butik nära dig och tigger, eller kanske är barnen själva på väg till Sverige, för att plocka jordgubbar.”

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.