Omslagsbild: Sommarplåga


Läsålder: 12-15

Utgivningsdatum: 2019-06-24
ISBN: 978-91-29-71618-4

Sommarplåga

Jag sjunger Den blomstertid nu kommer och blickar upp mot kyrkans höga tak där välvda bågar klättrar mot himlen. Jag sneglar på Hedvig där hon står en bänkrad bort och sjunger med låg mörk röst. Mina tankar vandrar till sommarens smultron som väntar runt hörnet. Till solvarma stenar, långa kalla bad och kvällar ljumma som honung. Inom mig sprakar en gnista som ännu inte bär något namn. En hemlighet som ingen annan än jag vet något om.

Skejtaren Alma ska tillsammans med sin pappa tillbringa sommaren på deras lantställe på västkusten. Hon räknar ner dagarna tills de kommer dit, tills hon äntligen får träffa Mira igen. Mira, som varit hennes bästa vän sedan de var små och som Alma är hemligt förälskad i.
För det är den här sommaren allting ska hända, nu eller aldrig.

Men Mira har med sig Hampus och ingenting blir som det var tänkt, istället utvecklar sig ett omöjligt triangeldrama där alla strävar åt olika håll. Alma kommer på sig själv med att sakna Hedvig som är kvar i stan med sin poesi och sina två katter, Hedvig som hon egentligen inte känner så bra, men som hon inte kan sluta tänka på.

Med ett vackert och poetiskt språk skriver Hanna Jedvik inkännande och klart om förälskelse och förväntningar, om besvikelse och svärta, och om relationer som förändras och aldrig blir desamma.

"En fin berättelse om en vänskap som är långt ifrån kravlös."
BTJ om Kurt Cobain finns inte mer

"Det finns en känslomässig laddning i vartenda ord som gör texten djupt engagerande."
Malin Lindroth, GP, om Kurt Cobain finns inte mer

Mer om författaren
159 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2019
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2019
99 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Maja Rung
Utgiven: juli 2019

SENASTE RECENSIONERNA

”Jedvik skildrar med omsorg och hög igenkänningsfaktor den stora sorg det faktiskt är att växa ifrån varandra eller, som Almas pappa så klokt uttrycker det, utvecklas åt olika håll.”
Göteborgs-Posten
”Förälskelse, besvikelse och vänskap i en fin sommarberättelse.”
Gotlands Allehanda
”En välskriven ungdomsroman om att börja förstå sig själv. Helhetsbetyg: 4.” – Annika Lundeberg
BTJ

NYHETER

Drabbande och hoppingivande ungdomsroman

Hur mycket kan man offra sig för en annan människa? Och vem ska man prata med när de som står en närmast känns så avlägsna? Hanna Jedviks lysande ungdomsroman På andra sidan bron handlar om allt detta och mycket mer.

Fotograf: Lisa Thanner

”Jag gillar när det känns som att det är på liv och död”

Hanna Jedviks nya bok skildrar ett omöjligt triangeldrama mellan tre tonåringar där alla strävar år olika håll under en intensivt brännande sommar i Bohuslän.

Fotograf: Lisa Thanner
Se fler nyheter

Hanna Jedvik är författare och frilansjournalist och jobbar bland annat för Sveriges Television och som litteraturkritiker och kulturskribent. Hon debuterade 2010 med ungdomsboken Snart är jag borta. Den följdes av Kurt Cobain finns inte mer (2013) och Sommarplåga (2019), som är den första boken om Alma. Hanna Jedvik är bosatt i Göteborg.

Se ett boksamtal om På andra sidan bron med Hanna Jedvik och Anders Olsson, ungdomsbibliotekarie på Dynamo, Göteborgs stadsbibliotek.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår