Omslagsbild: Ganska nära sanningen


Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-01-08
Mediekontakt: Jenny Edh-Jansen
ISBN: 978-91-29-71036-6

Ganska nära sanningen

"Jag behövde springa nedför de sista gatorna för att komma i tid, men när jag väl såg Sibylla allmänestetiska läroverk rann stressen av mig. Allt skulle bli bra. Det var en gigantisk gul byggnad, och hela fasaden var täckt av fönster med så många smårutor att det inte gick att räkna dem. Solljuset speglades i varenda en, fick skolan att lysa i morgonsolen.

I stentrappan upp mot porten saktade jag ner, försökte få kontroll över min andning så att jag inte skulle verka andfådd när jag kom in.

En ny era i mitt liv skulle börja exakt nu, när jag passerade in genom det höga valvet."

Nico flyttar från Vansbro till Uppsala för att gå Sibylla allmänestetiska läroverk. Det är nu livet börjar, nu ska allt bli annorlunda. Nico färgar håret rosa och flyttar in hos sin faster och mini-taxen Pluto. Men kanske är det inte så att allt förändras bara för att man byter skola, stad, hårfärg och till och med namn? Kanske följer mycket av ens gamla jag med ändå?

Vi är tillbaka på Sibylla allmänestetiska läroverk där Saker ingen ser utspelade sig. Ganska nära sanningen är en ny, efterlängtad roman av Anna Ahlund.

Mer om författaren

Anna Ahlund är född 1987 och bor i Uppsala. Hon är utbildad lärare i svenska och musik men arbetar nuförtiden som heltidsförfattare parallellt med att hon undervisar i skrivande och driver olika jämställdhets- och hbtq-projekt. Hon debuterade 2016 med Du, bara som hyllades av en samstämmig kritikerkör. 2017 kom hennes andra roman Saker ingen ser.


Jag skriver för att göra världen bättre. Ni vet när man läser en bok och tänker ”yes, såhär ska det vara såklart”? Så vill jag att mina böcker ska kännas. Jag började med normbrytartankar, tänkte att jag ville luckra upp en del vana och trista föreställningar om saker, men rätt snart gick jag över till att tänka på normskapande istället. Jag bestämde mig för att rätt och slätt skriva ner den värld jag vill ha. Kanske blir fler sugna på den, och känner att den inte behöver vara så långt borta, eller svår att få till. Jag tror verkligen inte att den är det.

Jag befolkar denna värld med ljuvliga personer, fina, fina människor som är så väldigt kära i varandra. Som ser på varandra, babblar sida upp och sida ner, pillar varandra i håret, och hånglar, hånglar, hånglar. Och har fummelfint sex. Jag tror att man inte ska vara så rädd för att skriva sånt i ungdomslitteraturen, det är när det bränner till som det blir intressant på riktigt. Det är först när litteratur känns som den kan förändra något. Jag vill förändra. Jag vill skriva så att det känns. Och jag vill göra världen riktigt, riktigt fin. För alla.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.