Omslagsbild: Ganska nära sanningen


Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-03-27
Mediekontakt: Erika Bjurling
ISBN: 978-91-29-71036-6

Ganska nära sanningen

Beata rullade över på mage så att hon kunde se på mig.
Har du ljugit nån gång? sa hon. Om nåt viktigt?

Det fanns inget bra svar på den frågan. Om jag sa nej skulle hon förstå att jag ljög, och ifall jag sa ja skulle hon fortsätta fråga. Om vad, när, varför. Då skulle jag vara fast.

Hennes ögon var mörka och forskande. Det syntes på henne att hon inte tänkte ge sig.

Så jag strök handen över hennes hår och gjorde det enda jag kunde komma på för att rädda situationen: Jag blundade och lät henne kyssa mig.


Nico har bytt namn, stad och skola och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och hennes minitax, och det är nu det nya livet ska börja. Ett liv där Nico går estet, skapar coola grejer och är den där sortens person som folk dras till. Lögner är enklare än sanningar, och snart verkar alla vilja vara med Nico. Frågan är bara om hen vill vara med sig själv.

Vi är tillbaka på Sibylla allmänestetiska läroverk där Saker ingen ser utspelade sig. Ganska nära sanningen är en ny, efterlängtad roman av Anna Ahlund.

"Anna Ahlund lyckas skriva en dansande lätt kärleksroman som låter läsaren uppleva hela förälskelsens hisnande lyckorus och dessvärre även de avgrundsdjupa dalarna när allt hopp tycks vara ute, förstås. Man känner igen sig på varenda sida." DN om Du, bara

Mer om författaren

Anna Ahlund är född 1987 och bor i Uppsala. Hon är utbildad lärare i svenska och musik men arbetar nuförtiden som heltidsförfattare parallellt med att hon undervisar i skrivande och driver olika jämställdhets- och hbtq-projekt. Hon debuterade 2016 med Du, bara som hyllades av en samstämmig kritikerkör. 2017 kom hennes andra roman Saker ingen ser. I Ganska nära sanningen är vi tillbaka på Sibylla allmänestetiska läroverk där Saker ingen ser utspelade sig.


Jag skriver för att göra världen bättre. Ni vet när man läser en bok och tänker ”yes, såhär ska det vara såklart”? Så vill jag att mina böcker ska kännas. Jag började med normbrytartankar, tänkte att jag ville luckra upp en del vana och trista föreställningar om saker, men rätt snart gick jag över till att tänka på normskapande istället. Jag bestämde mig för att rätt och slätt skriva ner den värld jag vill ha. Kanske blir fler sugna på den, och känner att den inte behöver vara så långt borta, eller svår att få till. Jag tror verkligen inte att den är det.

Jag befolkar denna värld med ljuvliga personer, fina, fina människor som är så väldigt kära i varandra. Som ser på varandra, babblar sida upp och sida ner, pillar varandra i håret, och hånglar, hånglar, hånglar. Och har fummelfint sex. Jag tror att man inte ska vara så rädd för att skriva sånt i ungdomslitteraturen, det är när det bränner till som det blir intressant på riktigt. Det är först när litteratur känns som den kan förändra något. Jag vill förändra. Jag vill skriva så att det känns. Och jag vill göra världen riktigt, riktigt fin. För alla.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.