Omslagsbild: Vem har sagt något om kärlek?


Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2021-03-24
Mediekontakt: Maria Bovin
ISBN: 978-91-29-72689-3

Vem har sagt något om kärlek?

Att bryta sig fri från hedersförtryck
Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.
Mer om författaren
139 kr Bok - Flexband
Utgiven: mars 2021
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2021
99 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Elaf Ali
Utgiven: mars 2021
"Fängslande och viktigt om hedersförtryck [...] Ali skriver rakt och enkelt och det märks att boken är riktad mot en ung publik. Det hindrar inte att en fullvuxen person som undertecknad slukar den i en sittning." Ralph Bretzer
Skånska Dagbladet
"'Vem har sagt något om kärlek?' är nog årets viktigaste bok, den skildrar hedersförtryck inifrån. [...] Jag kan bara önska, och hoppas, att Elaf Ali fortsätter att skriva – hennes röst behövs och inte bara när det gäller hedersförtryck. Helhetsbetyg: 5." Annika Lundeberg
BTJ
"Elaf Ali har skrivit en mycket ambitiös roman som skildrar skammen och rädslans mest intima moment som konsekvens av det tillstånd hon tidigare levde under. Balansgången mellan självutplåning och att upprätthålla sin egen rätt är plågsam, men skrivs fram med en precision som är imponerande." Donia Saleh
Aftonbladet
”En rak, välskriven och viktig bok, på riktigt.” Rebecka Åhlund
Blekinge Läns Tidning

NYHETER

Stark debut om att göra slut med hedersnormer

Elaf Alis bok Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut, men också berättelsen om en frigörelse.

Foto: Hugo Thambert
Se fler nyheter

Elaf Ali är född 1987 i Bagdad, Irak. Som fyraåring kom hon till Sverige, där hon växte upp i Kristianstad, och är nu bosatt i Stockholm. Elaf Ali är journalist och har bland annat jobbat som programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio, samt som krönikör på Expressen.

Den självbiografiska romanen Vem har sagt något om kärlek? är hennes debut.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår