Fotograf: Thron Ullberg

Press images

Aktuell med: Juan och Rosalia

Barbro Lindgren, född 1937, är en av våra absolut mest älskade barnboksförfattare. Utbildad på Konstfack och Konstakademin.

Barbro Lindgren debuterade 1965 med Mattias sommar och har sedan dess skrivit en mängd böcker för både vuxna och barn. Med böckerna om Loranga släpper hon loss fantasin, fastän hon försäkrar att hon bara sanningsenligt har plockat ur verkligheten och med sin egen familj som modell!

Om sin egen barndom berättar hon i Sparvel-böckerna, och de tre böckerna om den äldre Barbro, Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. De är tagna på kornet och skrivna på ett skenbart enkelt och okomplicerat språk och blev läsarframgångar av stora mått.

Barbro skriver också vuxenböcker med en säreget sorgsen underton och i Gröngölingen är på väg har hon skrivit poesi, så självklart enkel och vacker. Tillsammans med Eva Eriksson har hon också gjort de härliga böckerna om Max och Den vilda Bebin, nya klassiker i den svenska barnlitteraturen. Eva Eriksson har också illustrerat Vems lilla mössa flyger? 1987, och Korken flyger, 1990, ljuvligt underfundiga och personliga böcker där leksakerna i Barn-Hans land ger oss en bild av världen i miniatyr - med all dess absurditet, grymhet och livslust.

Barbro Lindgren är flerfaldigt prisbelönad. Hon har bland annat tilldelats Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset 1973, Nils Holgersson-plaketten 1977, Litteraturfrämjandets stora pris 1991 och ett flertal andra stipendier och kulturpris. 2003 fick hon Astrid Lindgrens Värld-priset och Lyrikpriset till Gustaf Frödings minne. 2004 fick Barbro De Nios Astrid Lindgren-pris samt Evert Taube-stipendiet. 2014 tilldelades hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) med motiveringen: 

Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

Läs mer Dölj
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2020
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2020
69 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Björn Kjellman
Utgiven: oktober 2019
69 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Björn Kjellman
Utgiven: oktober 2019
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
65 kr Bok - Board book
Utgiven: januari 2015
75 kr Bok - Board book
Utgiven: januari 2015
75 kr Bok - Board book
Utgiven: augusti 2014
75 kr Bok - Board book
Utgiven: augusti 2014
75 kr Bok - Board book
Utgiven: augusti 2014
75 kr Bok - Board book
Utgiven: augusti 2014
75 kr Bok - Board book
Utgiven: mars 2014
75 kr Bok - Board book
Utgiven: mars 2014
Vems lilla mössa flyger
”Härlig högläsning för humorister och livsnjutare med stämningsfulla illustrationer av Eva Eriksson. Helhetsbetyg: 5.” Christina Wedenmark
BTJ
Hajbarnet
”humor. Hajbarnet rymmer en närmast Beckettsk iscensättning och anda. Det är ett mästarmöte i text och bild. Helhetsbetyg: 5.” Mattias Käck
BTJ
Knuttes hus
”Bilderbok. Knuttes hus är en konstnärlig, inkännande och dynamisk bilderbok ... Helhetsbetyg: 5.” Helene Ehriander, BTJ
Nu är du en höna
"Barbro Lindgrens och Charlotte Ramels bilderbok "Nu är du en höna" är härlig och galen." /Kristianstadsbladet

NYHETER

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

Illustration: Pija Lindenbaum och Eva Eriksson

Barbro Lindgren tilldelas kunglig medalj

Barbro Lindgren får H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser som författare.

Fotograf: Thron Ullberg

Hajdrama om nyfikenhet, rädsla och mod

Med färgstarka och humoristiska bilder och genial text har Barbro Lindgren och Charlotte Ramel skapat en bok om nyfikenhet, rädsla och mod. En bok om att vilja tänja på gränserna. Men också om att våga släppa taget, för hur ska man annars kunna bli stor?

Illustratör: Charlotte Ramel
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.