Ingrid Olsson

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Ingrid Olsson är född 1977 och bosatt i Stockholm. Hon har gått skrivarlinjen på Bollnäs folkhögskola och debuterade 2003 med ungdomsromanen Medan mamma sover. Sedan dess har hon skrivit både bilderböcker, kapitelböcker och ungdomsromaner, till exempel Monstersystern, Morfar i smyg, Långt ifrån cool och Stenhjärta. 2006 fick Ingrid Olsson Hans Peterson-stipendiet för Betong fjäril betong och 2008 Augustnominerades Ett litet hål i mörkret (2008). Ingrid Olsson är ledamot i Svenska Barnboksakademin.

Relaterat

En äkta ljugis

Om boken

Elias mamma är nervös och har dukat fint för bara Elias och henne. Hon har något att fråga om, något som Elias gärna får fundera på. Kanske kommer det alldeles för snabbt, men vad skulle Elias tycka om att Kristoffer flyttade in hos dem? Han bor ju ändå där hela tiden.

Det enda Elias kan tänka på är pappa. Vad kommer han att säga? Pappa som fortfarande är så himla ledsen över skilsmässan. Pappa vars svartsjuka ligger som en tyngd över Elias axlar.

Elias vill bara att alla ska må bra. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen. Den ena nödlögnen leder till den andra och till slut är Elias fast i en väv av lögner.

Augustprisnominerade Ingrid Olsson har absolut gehör för mänskliga relationer, här ger hon sig på en av de svåraste, skildrat ur ett skoningslöst barnperspektiv.

Ingrid Olsson

En äkta ljugis

Långt ifrån slut

Om boken

- Det fattar du väl att jag aldrig skulle bli ihop med Tor, säger jag och skrattar. Tor och jag? Hur knäppt som helst.
Men Vanessa skrattar inte.
- Förlåt, viskar hon. Jag är hemsk. Du är världens bästa vän.
- Du med, säger jag och sväljer.

Vanessa åker till sin pappa i New York över sommarlovet och ska vara borta i flera veckor. Linnéa är kvar hemma med mamma, pappa och världens jobbigaste lillasyster - ingen drömsommar, precis. På badet träffar Linnéa Tor och förstår att han är intresserad av henne. Och snart märker Linnéa att hon är kär tillbaka. Allt hade kunnat vara helt fantastiskt om det inte vore för att Vanessa också är jättekär i Tor. Linnéas sommar förvandlas till något superhärligt, men på samma gång känns allt helt hemskt. Varje gång hon ska skypa med Vanessa får hon ont i magen. Hon börjar ljuga och smyga. Bästa vänner ljuger inte för varandra, bästa vänner sviker inte. Men ska Vanessa och Linnéa verkligen fortsätta vara bästa vänner?

Linnéas och Vanessas vänskap har stormat och lappats ihop i de tre tidigare böckerna i serien. Men ska man verkligen vara vän med någon som sviker gång på gång? Kanske är Linnéa och Vanessa inte bra för varandra. Kanske är det dags att bryta - för alltid den här gången. Ett slut kan ju vara början på något nytt.

Precis som i Långt ifrån cool, Långt ifrån kär och Långt ifrån liten handlar det om vänskap och svek och igenkänningsfaktorn är skyhög. Ingrid Olsson hittar rakt in i hjärtat på läsarna.

Ingrid Olsson

Långt ifrån slut

Långt ifrån kär

Om boken

Ingrid Olssons första bok om Linnéa, Långt ifrån cool, hittade snabbt sina läsare. Nu kommer den fristående fortsättningen.

"Jullovet är slut och i morgon börjar skolan. Äntligen! Om jag bara kunde somna.
Jag har puffat till kudden säkert hundra gånger, läst och räknat får, men ingenting har funkat. Ingenting hjälper mot pirret.
Det är inte tanken på läxor och frökentjat som får det att kittla som läskbubblor ända ut i tårna. Det är ett ord på sex bokstäver: Vilmer."

Mycket har hänt i Linnéas liv sedan vi träffade henne sist. Hon har blivit bästis med Vanessa, som var supertaskig mot henne tidigare, och hon har lyckats övertala mamma och pappa att få börja använda linser. Hon är inte ensam och ledsen längre. Den nya Linnéa är cool och glad.
Linnéa och Vanessa längtar till att jullovet ska ta slut så att de får träffa den nya killen som ska börja i klassen: Vilmer. De är säkra på att Vilmer är jättesöt. Det hörs ju på namnet. V som i världens sötaste. Egentligen ville Vanessa att det skulle vara V som i vacker, men det tyckte Linnéa lät töntigt och då blev det som Linnéa tyckte. Det mesta blir som Linnéa vill nu för tiden. Men när det kommer till Vilmer är det inte mycket som blir som Linnéa önskar ...

Precis som i Långt ifrån cool handlar det här om vänskap och svek. Och om kärlek. För om man blir kär i samma person som sin bästis ställs ju allt på sin spets: Killen eller bästisen - vem ska man välja?

Ingrid Olsson

Långt ifrån kär

Relaterade artiklar

De är nominerade till Barnradions bokpris 2022

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman och En äkta ljugis av Ingrid Olsson är två av fem nominerade finalböcker.