Pernilla Stalfelt

Foto av:

Karin Alfredson

I Sverige är Pernilla Stalfelt, född 1962, mest känd för succéboken Bajsboken (Eriksson & Lindgren). Sedan debuten 1996 med Hårboken har Pernillas böcker väckt stor uppmärksamhet och förtjusning, både bland publik och press.

"Barnboksförfattaren Pernilla Stalfelt har vunnit många fans med sina humoristiska och konkreta böcker som inte väjer för livets svåra frågor."
Lisa Boda, Svenska Dagbladet

"Pernilla Stalfelt överraskar alltid. Hon är komikern in absurdum."
Lisa Henriksson, Opsis Kalopsis

Pernilla har belönats med Elsa Beskow-plaketten (1997 för Hårboken), Expressens barnbokspris Heffaklumpen (2001 för Kärlekboken) och Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris (2004 för hela sitt författarskap). Hon har också varit nominerad till det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis för Dödenboken och har tilldelats Klax-Award i Berlin.

Klax-Award har delats ut sedan 1995 till personer med "stor förståelse för barns drömmar, önskningar och levnadsvillkor" som "bevarat en stor portion barnasinne och som kontinuerligt engagerar sig kreativt för barn." Pernilla Stalfelt är den första svensk som får Klax-Award.  

Pernillas böcker finns översatta till en rad språk: danska, engelska, finska, holländska, katalanska, koreanska, norska, spanska, slovenska och tyska. 

Relaterat

Kiss- och bajsboken

Om boken

Två succéböcker i en volym! I denna samlingsvolym ingår Bajsboken och Kissboken.
Att kiss och bajs är roligt tycker nästan alla barn men inte vuxna. Många vuxna blir ledsna om man säger bajskorv rakt ut. På sitt egna befriande knasiga sätt beskriver Pernilla Stalfelt i ord och bild bajset och kissets former, färger och funktioner. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar.

Sedan debuten 1996 med Hårboken har Pernillas böcker väckt stor uppmärksamhet och förtjusning, både bland publik och press.I samma serie ingår även: Hårboken, Bajsboken, Dödenboken, Kärlekboken, Läskiga boken, Våldboken, Livetboken, Matboken, Tidenboken, Kissboken, Förr och nu-boken.

Pernilla Stalfelt, Pernilla Stalfelt

Kiss- och bajsboken

Förr och nu-boken

Om boken

Visste du att telefoner satt fast i väggen förr i tiden? Att det fanns tandborstar gjorda av fjädrar? Och att man använde myror när man skulle tvätta?
Följ med på en resa till förr i tiden tillsammans med Pernilla Stalfelt. Här berättar hon på sitt alldeles omisskännliga sätt om hur det kunde vara när din mormor var liten, när din pappa föddes och vad man hade för skor på medeltiden. Hur gjorde man innan tvättmaskinen fanns? Är robotdammsugaren verkligen lika effektiv som en kvast? Med mycket humor och berättarglädje skildras spännande historier och intressanta fakta om hur det kunde vara förr i tiden – och hur det ser ut idag. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar.

Pernilla Stalfelt är mest känd för succéboken Bajsboken. Sedan debuten 1996 med Hårboken har Pernillas böcker väckt stor uppmärksamhet och förtjusning, både bland publik och press. Få kan som hon hantera svåra ämnen på ett begripligt och glädjefullt sätt och få sina läsare intresserade, roade och berörda.

I samma serie ingår även: Hårboken, Bajsboken, Dödenboken, Kärlekboken, Läskiga boken, Våldboken, Livetboken, Matboken och Tidenboken och Kissboken

Pernilla Stalfelt, Pernilla Stalfelt

Förr och nu-boken

Gubben som grät

Om boken

Pernilla Stalfelt är en av de mest underfundiga och egensinniga bilderboksmakarna i Sverige. Vanligtvis ritar hon egna bilder till sina texter men i Gubben som grät har hon valt att samarbeta med Pia Johansson, som här gör en stark bilderboksdebut. Det var en gång en gubbe som grät. Gubben hette Staffan Bullersväng och han grät nästan för allt. För att han inte fick bada, för att han inte tyckte om spenat eller för att det var så långt till jul. Men till sist tog tårarna slut i ögonen för inte ens den här gubbens gråt varade för evigt. När tårarna torkat kom brevbäraren. Och gubben fick ett paket. Paketet innehöll en cykel! Han kunde inte cykla, men det viktiga var att han försökte ändå! Och det gick. Och han blev så glad! Den dagen var den lyckligaste han någonsin varit med om. Pernilla Stalfelt skriver om sånt som hon vet att barn tycker är intressant och gärna vill fundera på. Hon har sagt att hon tycker om att beskriva saker som balanserar på en gräns. Precis just det gör gubben när han slutar gråta och börjar skratta. Kanske är det ett barns spontana idé som inspirerat Pernilla till den underfundiga historien där dynamiken mellan bild och text väcker fantasin och triggar fram samtal. Gubben som grät är precis en sån bok där bild och text har exakt samma specifika vikt som läsarens fantasi. Sagt om Pernilla Stalfelts bilderbok Fisksaga (R&S 2001): "Det här är en bok att skratta åt, men också att haja till inför" Tove Jonstoij, DN. "Jag skrattade faktiskt tills tårarna rann." Nina Lindström, Örebro Kuriren. "Pernilla Stalfelt överraskar alltid. Hon är komikern in absurdum." Lisa Henriksson, Opsis Kalopsis.

Pernilla Stalfelt, Pia Johansson

Gubben som grät

Relaterade artiklar

Roligt, tokigt och intressant om förr i tiden

Hur gjorde man innan tvättmaskinen fanns? Är robotdammsugaren verkligen lika effektiv som en kvast? Med mycket humor och berättarglädje skildras spännande historier och intressanta fakta om hur det kunde vara förr i tiden – och hur det ser ut idag. Det är roligt, knäppt, befriande och på största allvar.