Marit Törnqvist

Foto av:

Rogier Veldman

Marit Törnqvist, född 1964 i Uppsala, bor sedan fem års ålder i Nederländerna. Hon lever med man och barn i Amsterdam, i ett kanalhus nära Anne Franks hus. Sommar- och vintersemestrar tillbringar hon på en liten gård i Östergötland. Från 1982 till 1987 gick Marit på konstakademin i Amsterdam. Hon illustrerar framför allt barnböcker men har även skrivit några böcker; Liten berättelse om kärlek, Blåsa såpbubblor i Burundi (2007) Flickan som försvann (2014), Fabians fest (2016) och Den lyckliga ön (2018).

Direkt efter examen på konstakademin fick Marit Törnqvist chansen att illustrera två bilderböcker för Rabén & Sjögren: När Bäckhultarn for till stan av Astrid Lindgren och Julkarpen med text av Rita Törnqvist. Efter debuten illustrerade Marit ytterligare tre berättelser av Astrid Lindgren, När Adam Engelbrekt blev tvärarg, I Skymningslandet och Sunnanäng.

Som barn tillbringade Marit skolloven på familjens gård i Småland och hon känner väl till den miljö Astrid Lindgren beskriver i sina böcker. Inte bara de röda husen, snickarglädjen på verandan, utedass och blommande körsbärsträd. Även böndernas liv som hon såg på nära håll hos ett syskonpar i granngården. Där hjälpte Marit till varje dag i ladugården, detta har haft stort inflytande på hennes bilder. ”Det var som att flytta till en annan tid när man körde hölass från ’lyckorna’ i skogen eller när prästen kom på symöte.”

När Marit illustrerade I Skymningslandet lämnade hon Småland för en ny miljö – stadsmiljön. Under arbetet flög Marit och Astrid vid ett tillfälle luftballong över Stockholm, så att Marit skulle få se hur staden såg ut uppifrån. Göran och herr Liljonkvast flyger ju över Stockholm i skymningen.

Här i Sverige känner vi också Marit Törnqvist som scenograf till Sagotåget och Villa Villekullasalen på Junibacken i Stockholm. För att den värld hon skapade skulle vara så trogen Astrid Lindgrens värld som möjligt, hade Marit nära kontakt med Astrid under arbetets gång. Texten till Sagotåget blev den sista texten som Astrid Lindgren skrev. Om detta samarbete med Astrid skrev hon i vänboken Allrakäraste Astrid som kom ut 2002 på Rabén & Sjögren. 1996 invigdes Junibacken. Fram till maj 2003 var Marit konstnärlig rådgivare. Hon jobbar fortfarande med formgivning av möbler, leksaker och ny scenografi. Hennes bildmaterial till Sagotåget på Junibacken finns samlat i boken Sagoresan (Eriksson & Lindgren, 2006).

Marit Törnqvist har också illustrerat ett flera holländska bilderböcker. Många av dem har översatts till svenska. Pikkuhenki, Du är det finaste, Hjältar i strumplästen är några exempel av prisbelönade böcker som kom ut i Sverige. Sommaren 2010 kom visboken Du och jag och min lilla cykel, en poetisk visbok med sånger av Jujja och Tomas Wieslander.

Sedan 2015 har Marit Törnqvist tagit initiativ till olika stora bokprojekt för flyktingbarn i olika länder. I Sverige tog hon initiativet till att 30.000 bilderböcker på arabiska delades ut på flyktingboenden mars 2015. Ett år senare kom en antologi på arabiska för barn ut i Nederländerna som delades ut till alla flyktingbarn från Syrien och ordnade hon en stor författarturné längs flyktingförläggningar i Nederländerna. Marit arbetar också aktivt i bokprojektet ’Read with me’ i Iran, som ger de mest utsatta barnen i landet tillgång till böcker och workshops.

Marit Törnqvists böcker finns översatta till många språk; holländska, franska, tyska, finska, norska, engelska, japanska, kinesiska, koreanska, spanska och danska, farsi, ryska, arabiska, vietnamesiska.

Marit har deltagit i utställningar över hela världen.

Priser och stipendier (ett urval):

Stipendier från Författarfonden och Konstnärsnämnden, 1989 och 1991
Pris för bästa illustrerade bok, Stedelijk museum, Amsterdam, 1992
Hedersomnämnande "Årets stockholmska" för scenografin på Junibacken, 1996
Silvergriffeln (författarpris) för Liten berättelse om kärlek, 1996
Lidmanpriset för scenografin på Junibacken, 1997
List of Honour IBBY, Holland, illustrationer ur Helden op sokken
av Annie Makkink, 1997
Holländska barnbokshandelns pris, ”Kinderboekwinkelprijs”, för
Jij bent de liefste (Du är de finaste, med dikter av Hans och Monique Hagen), 2002
Emil-priset 2004
Sunnanäng valt av Svensk Bokkonst 2004
Nominering Belgiska Guldugglan 2006 för bilderna i Pikkuhenki
Guldpensel Nederländerna 2006 för bilderna i Pikkuhenki
Nominering Deutscher Jugendliteraturpreis för Pikkuhenki
Peter Pans Silvertjärna för Pikkuhenki
Nominering för ALMA-priset 2010 - 2019
Löfska kulturpriset 2013
White raven, tyskland Större än en dröm
Shortlist Hans Christian Andersenpriset 2016
Astrid Lindgrens Världs Stipendium 2016
Solkatten stipendium 2018
Boekenpauw 2018
Silvergriffeln 2018
IBBY-iRead Outstanding Reading Promotor Award 2020

Bibliografi (enbart böcker utkomna i Sverige):

Liten berättelse om kärlek, 1995
Uppfinnarleken – ett kortspel, 1999
Flickan som försvann, 2014
Fabians fest, 2016
Den lyckliga ön, 2018

Tillsammans med Astrid Lindgren:

När Bäckhultarn for till stan, 1989 och 2001
När Adam Engelbrekt blev tvärarg, 1991
I Skymningslandet, 1994
Sunnanäng, 2003
Sagoresan, 2006
Kalle - den lille tjurfäktaren, 2019
Alla ska sova, 2019
När Johan fick en liten kalv, 2020

Tillsammans med Rita Törnqvist:

Julkarpen, 1989
Våghalsen, 1992
Den gamle musikanten, 1993

Tillsammans med övriga författare:

Hjältar i strumplästen, text: Annie Makkink, 1998
Du är det finaste, text: Hans och Monique Hagen, 2001
Pikkuhenki, text: Toon Tellegen, 2006
Du och jag och min lilla cykel, text: Jujja Wieslander, 2010
Större än en dröm, text: Jef Aerts, 2013
 

Övrigt:

Olika antologier
Bidrag i boken Allrakäraste Astrid
Min Skattkammare, Natur och Kultur, del I-VI. Omslag, formgivning samt serielösning.


 

Relaterat

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Om boken

Äntligen - femtio sånger av Jujja och Tomas Wieslander med musikmodul! Tryck på knappen och sjung med!

Här finns klassiker som Fem fina fåglar, Gunga lite grann, Hej vädret, Klappa händerna och Vipp-på-rumpan-affären. Här finns bebisvisor och gonattvisor, visor om traktor och brandbil och tigertåg ...

Musikerna Backa Hans Eriksson och Malou Meilink har satt noter till och arrangerat sångerna för en lång rad instrument, t ex koskälla, altfiol, flöjt, dragspel och tågvissla!

Sven Nordqvist, som tecknar Mamma Mu och Kråkan, bidrar med både nya och gamla bilder. Marit Törnqvist, som också tidigare samarbetat med Jujja Wieslander i Du och jag och min lilla cykel (2010), liksom Catarina Kruusval som samarbetat med författaren i Trimmel tramm (2008) är också representerade. Emma Adbåge, Lotta Geffenblad och Lena Sjöberg har gjort helt nya bilder till sångerna i boken.

Kärleken till Jujja och Tomas Wieslanders sånger är grundmurad, både hemma och på förskolan. Sångerna har som inga andra vuxit fram i avlyssnandet av barns skapande lek. Denna sångskatt har vuxit sig fast i medvetandet hos en hel generation barn och föräldrar sen starten i slutet av 1970-talet.

Jujja Wieslander skriver i boken:

Precis som visorna kommit till, direkt avlyssnade från sådana lekar, ville vi att instrumenteringen på samma sätt skulle bli lekfull och uttrycka andan i sången. Om det var en sovvisa skulle instrumenten snarka, om barnet lekte uggla i ett ihåligt träd skulle hela låten hoa och hette visan Bang bang balans skulle man känna barnets koncentration.

Backa Hans Eriksson har tillsammans med Malou Meilink arrangerat låtarna på nytt och de spelar alla instrument. Med stor spännvidd och varierad instrumentering har de lyckats återskapa stämningen från de ursprungliga låtarna. Jag har valt ut femtio av de mest omtyckta.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist, Emma AdBåge, Lena Sjöberg, Marit Törnqvist, Catarina Kruusval, Lotta Geffenblad

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Du och jag och min lilla cykel

Om boken

Ett fantastiskt samarbete mellan Jujja Wieslander och Marit Törnqvist. Tillsammans har de skapat en bilderbok med utgångspunkt från Jujjas och Tomas sånger för de allra yngsta. Sånger, där leken står i centrum.

Jag har fått fel sko
på fel fot
Hur gick det till
Min sko gör visst lite som den vill
Jag tror att du måste hjälpa till
Jag kan klara att byta
Men du får komma och knyta

I flera år lyssnade Jujja och Tomas Wieslander när barn lekte, pratade och sjöng. Utifrån detta inspelade material skapade de sina sånger. Enkla, geniala sånger för små barn som handlar om allt som rör sig i barnets värld; pappa och mamma, att vara sjuk, hur man tar på sig skorna, att få ett sår och mycket annat spännande. Det är så nära barnet och så på pricken vad som rör sig i barnets värld.

Konstnären Marit Törnqvist har valt ut några av sina favoritsånger. Utifrån dessa har hon skapat sin historia, vi får följa några barn i deras lekar, funderingar och vardagsliv. Jujjas sångvärldar har blivit en berättelse i Marits underbara bilder.

Du och jag och min lilla cykel är ett fantastiskt samarbete. En bilderbok där varje uppslag är en egen värld för sång och lek. Stämningarna i bilderna kombinerat med de enkla, geniala sångtexterna gör detta till en bok man inte kan vara utan om man är liten och tycker om att sjunga och titta på bilder.

Du och jag och min lilla cykel innehåller en cd med samtliga 23 visor i boken.

Jujja Wieslander, Tomas Wieslander, Marit Törnqvist

Du och jag och min lilla cykel

Relaterade artiklar

Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.