Christina Wahldén

Foto av:

Thron Ullberg

Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon har gett ut ett sextiotal barn- och ungdomsböcker, för vilka hon har fått flera priser. Hon har även skrivit flera böcker för vuxna läsare: fem deckare, två kritikerhyllade historiska romaner och en reportagebok om kvinnors utsatthet i väpnade konflikter.

Mitt käraste gyllene barn utkom våren 2021. Det är den första boken på svenska om Förintelsen för mellanstadiebarn. Boken bygger på en sann berättelse om Kaja Finkler som överlevde koncentrationslägret Bergen-Belsen på egen hand som tioåring. Hon räddades via Sverige till USA och blev med tiden professor i antropologi.

Hösten 2017 kom boken Tulpanpojken ut för barn. Den utspelar sig 1945 och bygger också på en sann berättelse om en holländsk pojke som kommer till Sverige. Tulpanpojken belönades med Barnens Romanpris i Karlstad och nominerades till Nils Holgersson-plaketten. Den fristående uppföljaren, Spionen i äppelträdet, utkom 2018.

Tillsammans utgör böckerna en trilogi om andra världskriget för barn mellan 9 och 12 år. Kriget skildras ur ett svenskt, europeiskt respektive amerikanskt perspektiv.

2018 kom Falafelflickorna, den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Boken vann priset Spårhunden för bästa barn- eller ungdomsdeckare och nominerades även till Crimetime Specsavers Award. Boken följdes av Tack för allt (2019). Del tre I god tro utkom hösten 2020.

Priser och utmärkelser:
Teskedsordens litteraturpris 2010
Fadimepriset 2013
Spårhunden 2018
Barnens Romanpris i Karlstad 2018
Läsfrämjarpriset 2019

Relaterat

Mitt käraste gyllene barn

Om boken

”Upprivande men tonsäker biografi i världens svåraste ämne: om Förintelsen för unga läsare.” Borås Tidning
”Stark och angelägen bok.” Sydsvenskan”Stilen präglas av en stram telegramprosa, där korta, enkla fraser skapar skärpa. Den avskalade sakligheten bränner till och ger det unga ödet en ovanligt stark emotionell laddning.” Kristianstadsbladet”Det är spännande och upprörande läsning, som samtidigt är mycket informativ. Dessa hemskheter skedde för inte så länge sedan och får varken glömmas eller bortförklaras." BTJEn kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till för en okänd framtid.Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude.Kaja får hjälp att ta sig till sin pappa. De lever tillsammans under en tid, men livet är svårt och Kaja är mycket ensam. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men det varar inte länge. Mamman tas ifrån henne och förs bort till okänd plats, och Kaja transporteras ensam till olika läger, där en fasansfull tid väntar.Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945. Hon kommer till Sverige där hon får vård och tillfrisknar. Hon vet att hennes morfar bor i New York och genom honom får hon veta att hennes mamma också har överlevt kriget.Under lång tid pratar hon inte om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse.

Christina Wahldén

Mitt käraste gyllene barn

Fallen flicka

Om boken

Christina Wahldén tar än en gång sig an ett svårt, brännande ämne. Fallen flicka går rakt in i hjärtat!

"Rona är sen ut från skolbiblioteket. Klockan är strax efter fem. Hon skulle egentligen behöva fortsätta att läsa sina läxor, men hon vet att det här är allt hon får. En alldeles egen, speciell timme mellan fyra och fem. Fyra, då skolan egentligen slutar. Fem, då den slutar enligt det specialgjorda schema som Monika, hennes lärare, har gett henne så att hon ska kunna visa pappa hemma att hon är schemalagd till klockan fem. Hennes gyllene, heliga timme."

Rona är 16 år. Hon och hennes familj, mamma, pappa och sex syskon, flydde från Afghanistan och kom till Sverige för ett par år sen. Rona är den enda som riktigt har acklimatiserat sig, mamman är gravid och pappan lämpar över allt ansvar på sin äldsta dotter, som är den som får sköta hela hushållet. Men hon har det svårt, hennes pappa håller henne under sträng uppsikt och så fort hon inte gör som han säger så slår han henne. Till slut går det så illa att hon blir knuffad ut från balkongen av sin pappa och äldre bror.
Balkongflickor är ett fenomen som man började prata om för ett par år sen. Flickor som dött eller skadats svårt efter att ha fallit ut från en balkong. Var det verkligen så att det var olyckshändelser, eller var det något annat som låg bakom? I Fallen flicka skildras en ung tjejs kamp för att få vara den hon är och för att få leva.
Christina Wahldén har återigen skrivit en superstark, otäck och väldigt gripande roman. På sitt raka, enkla sätt beskriver hon många flickors verklighet. Det är omöjligt att inte beröras.

Christina Wahldén

Fallen flicka

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.