Mats Wänblad

Foto av:

Kajsa Göransson

Mats Wänblad är en mångsidig författare och översättare. Han skriver alltifrån bilderböcker till faktaböcker (bl.a. faktaboksserien om Rut och Knut och delar i serien Så funkar det). På senare år har Mats även skrivit en hel del skönlitterärt för barn i skolåldern, däribland den älskade och ständigt aktuella lättlästserien Familjen Monstersson, som han skapar tillsammans med illustratören Pelle Forshed.

Relaterat

Familjen Monstersson - samlingsvolym 2

Om boken

Ebba och Boris är både grannar och bästa vänner. Men Boris och hans familj är inte riktigt som andra: de är monster! De bor i ett riktigt kråkslott, sover i kistor och har en tam gam. Och hunden Mysis ser snarare skräckinjagande än gullig ut ...
Serien Familjen Monstersson är en modern klassiker i kategorin lättläst och har älskats av såväl läsare och föräldrar som bibliotekarier och bokbloggare sedan första boken kom ut 2011. Eller som Bibliotekstjänst skrev om böckerna: "kommer att få många barn att förstå varför det är roligt att läsa". Den här samlingsvolymen innehåller den fjärde, femte och sjätte boken i serien: Gamen Polly rymmer, Ett monster går på bio och Bada i silver.

Mats Wänblad, Pelle Forshed

Familjen Monstersson - samlingsvolym 2

Familjen Monstersson: Ett monster i vildmarken

Om boken

En dag hittar Ebba ett tält längst inne i en garderob. Pappa blir genast entusiastisk, om de åker ut och tältar kan han ju testa sina nya fiskeprylar. Ett spännande äventyr - vem vet vad vildmarken har att erbjuda? Boris ska självklart också följa med, så att Ebba har något att göra när pappa fiskar. Och nog får Ebba och Boris att göra - när de upptäcker vad som verkligen döljer sig i vildmarken ...

Serien Familjen Monstersson är en modern klassiker i kategorin lättläst och älskas av såväl läsare och föräldrar som bibliotekarier och bokbloggare. Eller som Bibliotekstjänst skrev: "kommer att få många barn att förstå varför det är roligt att läsa".

Familjen Monstersson ingår i Rabén & Sjögrens serie med lättlästa böcker för de allra yngsta nybörjarläsarna. Lite text och läsvänlig typografi, pratbubblor med versal text plus massor av roliga färgbilder.

Mats Wänblad, Pelle Forshed

Familjen Monstersson: Ett monster i vildmarken

Morgan och piraterna: Havens fasa

Om boken

Morgan och hans katt Silly ska tillbringa sommaren med faster Gullan. De ska på båtsemester, har Gullan lovat. Men när Morgan kliver av bussen i hamnen ligger där bara ett uråldrigt segelfartyg: Sjöhästen (eller Sjöpesten, som Gullan har döpt om det till). När Morgan får se faster Gullan blir han förskräckt. Hon ser inte alls ut som på bilden han har med sig, snäll och guldlockig. I verkligheten ser hon ganska ruskig ut. Hon viskar till Morgan: Säg inte faster Gullan. Här är jag Gullan Råskinn!

Morgan får genast träffa skeppets besättning. De dyker upp en efter en: den enorme Erland Änterhugg, som alltid är sjösjuk, kocken Kalle Fjäll, som avskyr fisk, kvinnliga styrmannen Sned, som hör dåligt och rör sig på tvärs. Med på skeppet finns också en mås som skrattar hånfullt utan att ens vara en skrattmås. Truten! skriker Gullan.

Nu har Morgan träffat alla i den blodtörstiga besättningen. Nästan. För från land kommer en märklig figur springande. Det är den olycksbenägne gamle matrosen Halv-Nelson. Han har lapp för ögat (ofta fel öga), krok istället för högerhand, och träben. Nu missar han landgången på väg ombord ... Halv-Nelson har hört på hamnkrogen (Bertas grill och kebab) att ett fartyg siktats, ett fartyg lastat med pärlor och gull! Sjöpesten med besättning gör sig genast redo att kasta loss! Men Morgan ville ju ha sol- och badsemester. Han vill inte följa med!

För sent! Till havs! skriker Gullan Råskinn och skeppet lägger ut. Spikrakt mot hamnens enda grund. Pang! Och helt oväntat bryter Gullan ihop, så Morgan får trösta henne. Plötsligt inser han att det nog kan bli ett spännande sommarlov. Han blir Morgan Musköt, världens yngste pirat!

Böckerna om Morgan och piraterna är härligt knasig läsning med tuffa, kul färgbilder. Böckerna ingår i Rabén & Sjögrens serie med lättlästa böcker för nybörjarläsarna. Lite text med läsvänlig typografi, omväxling med pratbubblor och versal text plus färgbilder på varje uppslag.

Mats Wänblad, Micaela Favilla

Morgan och piraterna: Havens fasa

Morgan och piraterna: Sjöodjuret

Om boken

Vilket annorlunda sommarlov! Morgan är en vanlig kille som har hamnat på piratskeppet Sjöpesten. Där är hans faster Gullan Råskinn kapten, och hon och hennes sjörövargäng har fått korn på ett fartyg lastat med pärlor och gull - åtminstone tror de att det är så. De har spanat in packlårarna på det främmande fartyget men läst lite slarvigt. Morgans piratnamn är Morgan Musköt, och han seglar med Gullans brokiga gäng som nog inte är de bästa piraterna på de sju haven: den enorme Erland Änterhugg, som alltid är sjösjuk, kocken Kalle Fjäll, som avskyr fisk, den kvinnliga styrmannen Sned, som hör dåligt och rör sig på tvärs och den olycksbenägne matrosen Halv-Nelson som har lapp för ögat (ofta fel öga), krok istället för högerhand, och träben.

Plötsligt tappar det främmande fartyget fart. Gullan Råskinns gäng bordar båten, men där blir ingen rädd! Kaptenen berättar att de har blivit jagade i flera dagar av ett hemskt havsvidunder som verkar ha stoppat fartyget. Morgan Musköt samlar mod och blir extra sporrad att imponera på Molly, en flicka i hans egen ålder som ingår i besättningen.

Morgan dyker ner för att kolla vad som kan finnas under kölen. Och med list och glimten i ögat lyckas han besegra sjöodjuret! När det är avklarat tycker Gullan att det är dags att sätta igång med röveriet! Men pärlor och gull visar sig vara päron och ull! Kaptenen delar frikostigt med sig och säger att Gullan minsann får komma tillbaka en annan gång om hon vill röva. Så nu är det dags för Sjöpesten att segla sin kos. Men då stiger Molly fram och ber att få följa med Gullan och hennes sjörövargäng. Det är så tråkigt att vara enda barnet på ett skepp till havs, tycker hon. Gissa om Morgan blir glad!

Böckerna om Morgan och piraterna är härligt knasig läsning med tuffa, kul färgbilder. Böckerna ingår i Rabén & Sjögrens serie med lättlästa böcker för nybörjarläsarna. Lite text med läsvänlig typografi, omväxling med pratbubblor och versal text plus färgbilder på varje uppslag.

Mats Wänblad, Micaela Favilla

Morgan och piraterna: Sjöodjuret

Hos tandläkaren med Bolibompa-draken!

Om boken

Barnens älsklingsdrake har tappat sin ena huggtand! Då gäller det att skynda sig till tandläkaren. På mottagningen finns mycket spännande att upptäcka - och Bolibompa-draken hjälper gärna tandläkaren ... Fjärde, roliga boken om den populära draken.

Böckerna om Bolibompa-draken har kommit för att stanna. Den sympatiska draken upptäcker världen på sitt eget sätt, på barnens nivå. Här bjuds på känslor, både allvarliga och komiska situationer och här finns nyttiga fakta. Och allt gestaltas med värme, humor och schvung av författaren Mats Wänblad och illustratören Micaela Favilla.
I den fjärde Bolibompa-boken är det dags för tandborstning hemma hos draken. Det gäller att borsta noga. Först den ena tanden - å, vad den blänker och glänser! - sen den andra … Men vad nu? Den andra tanden finns inte på plats! Som tur är hittar draken sin tand och går resolut med den till tandläkaren. Och på tandläkarmottagningen finns det förstås mycket spännande att uppleva. Draken är inte den enda patienten - den får snällt vänta på sin tur. Och när det är dags för Bolibompa-draken att bli undersökt så kan man nog märka att tandläkaren inte är så van vid drakpatienter … Men hon hjälper draken på bästa sätt. Och draken hjälper gärna till att få alla barnen att trivas hos tandläkaren!

Vilken perfekt introduktion till ett tandläkarbesök! Den här boken har en varm och kul berättelse samtidigt som den innehåller massor med fakta om hur det går till hos tandläkaren. Bolibompa-draken i högform!

Mats Wänblad, Micaela Favilla

Hos tandläkaren med Bolibompa-draken!

Relaterade artiklar

Lättläst med Katten Nils och Familjen Monstersson

I två helt nya böcker i vår populära Lättläst-serie löser Katten Nils och hans kompisar ett mysterium medan 10-årsjubilerande Familjen Monstersson skapar en skrämmande bra djurpark!