Per Gustavsson

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Per Gustavsson, född 1962, är författare och illustratör och har skrivit och illustrerat mängder av populära barnböcker. Han debuterade på Rabén & Sjögren 1995. Det stora genombrottet kom med böckerna om Prinsessan och hennes kompisar. Förutom egna böcker har Per Gustavsson samarbetat med ett flertal författare, bland annat Mårten Sandén, Åsa Lind, Ulf Stark och Annica Hedin. 2017 belönades han med Expressens Heffaklump. Han har blivit nominerad till Augustpriset tre gånger, senast 2019.

Per Gustavsson berättar om sig själv:
Jag föddes i Arvika 1962. Jag började måla när jag var 14 år och ville imponera på en tjej i klassen som var konstintresserad. Hon blev inte så imponerad av vad jag åstadkom, men det gjorde inget. Det var roligare att måla.

Kom med på min första samlingsutställning i 18-årsåldern. Arvika konsthalls vårsalong. Jag fick dela lokal med eliten av Arvikas konstnärer. Fantastiskt! Jag har haft konstutställning både här och där ända tills jag tröttnade på att måla tavlor. Jag gick redan då på Konstindustriskolan (nuvarande HDK) och höll på att utbildas till illustratör och grafisk formgivare.

Flyttade från Göteborg till Stockholm 1991. Fick kontakt med Kamratposten och andra tidskrifter och gjorde jobb för dom. Jag gjorde min första barnbok 1995, Stoppa bollen, på Rabén & Sjögren. Sedan dess har det blivit en hel del böcker. Både läromedel, barn- och faktaböcker. Jag tycker att själva mixen av jobb är roliga. Ena stunden speedwaymotorcyklar och andra stunden en bok om läskiga växter. När jag inte ritar försöker jag göra konstig musik.

Relaterat

Berits cykel

Om boken

En dag kan precis alla barn på gården cykla. Till och med Nitan, fast hon är mindre än Berit. "Kom du också, det är askul att sladda", ropar Uffe. Berit vill inte, hon tycker att de kan odla i minilandet istället. Men när de andra ska cykla iväg till gungorna följer Berit ändå med. Hon behöver faktiskt inte cykla för hon springer så fort. Men inte lika fort som en cykel. Och när Berit kommer fram är alla gungor upptagna.
Med fingertoppskänsla och humor skildrar Annica Hedin och Per Gustavsson sånt som kan vara svårt att sätta ord på, men som de flesta av oss känner igen. För det är inte så lätt att vara människa alltid. Som när alla andra kan nåt man själv inte kan. Och man hamnar lite utanför.Berits cykel är Annica Hedin & Per Gustavssons fjärde bok om Berit. 2019 kom Berit älskar Russin, 2020 kom Berit ljuger och 2021 Berit vill inte

Annica Hedin, Per Gustavsson

Berits cykel

Kompisen blir arg

Om boken

Kompisen är så arg på Dockan att han nästan brinner upp. Som ett ångande strykjärn och en kokande kastrull. Allt snurrar runt, han vill riva, bita och förstöra. Tredje boken om Olivia och Kompisen handlar om ilska, om Kompisen som är riktigt förbannad!

Kompisen får följa med Olivia till dagis. Det får inte Dockan, fast hon så hemskt gärna vill. När Kompisen kommer hem igen är inget sig likt. Dockan leker med Räven och Kompisen får inte vara med. Dockan och Räven har hemligheter, viskar, skrattar och har kul. Kompisen bryr de sig inte längre om. Det är inte roligt för Kompisen och plötsligt går det inte längre. Det brister och han blir argare och argare och argare…

"Kompisen blir alldeles varm.
Som ett ångande strykjärn och en kokande kastrull.
Han vill slå.
Han vill spotta.
Han vill skrika.
- Dumma er!
En argeld brinner i honom.
Brinner och brinner.
Allt blir rött och svart."

Kompisen blir så arg att han nästan brinner upp. Han kan inte sluta bråka, fast han vill. Allt snurrar runt, han vill riva, bita och förstöra. En lugn hand klappar honom mjukt. Och till slut går det faktiskt över. Kompisen blir alldeles trött och plötsligt ångrar han sig. Så dum han är! Hur ska någon nånsin vilja leka med honom nu?

Bilderböckerna om Olivia och Kompisen handlar om svallande känslostormar. Känslor som tar över, som inte går att behärska eller styra. I tredje boken om Olivia och Kompisen tar Moni Nilsson & Per Gustavsson sig an ilska. På pricken - i både text och bild - gestaltar de en obehärskad, villkorslös ilska - som nog alla barn kan känna igen sig i.

Moni Nilsson, Per Gustavsson

Kompisen blir arg

Rut & Knut tittar ut på urtiden

Om boken

Nu går vi långt, långt tillbaka i tiden. Till när jorden blev till. Hav och berg. Vulkaner och jordbävningar. Hur uppstod livet och hur såg det ut på den tiden? När levde dinosaurierna och hur får vi reda på hur de såg ut? De dog ju ut för miljoner år sedan! Titta ut med Rut & Knut på URTIDEN! Rut & Knut tittar ut - en faktaserie för barn i förskoleåldern! Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag! Aldrig tidigare har något svenskt förlag givit ut en hel serie faktaböcker som på samma gång ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket. Tolv böcker att samla i ett första eget faktabibliotek eller som hjälp och stöd i förskolans temaarbeten. Varje del innehåller fakta, roliga experiment, pyssel och övningar för barnen att göra - hemma eller på dagis. På fyndig Carin Wirsén-vers uppträder dessutom Rut och Knut i olika yrken - bonden och meteorologen beskrivs i boken om väder, doktorn och gympaläraren i boken om kroppen osv. "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder" och "Hungrig som en varg" är exempel på uttryck som Stina Wirsén illustrerar på fartigt Rut & Knut-manér för att berika barnens språk. I varje bok finns sådana uttryck/talesätt liksom kända sånger och en saga. I serien ingår: Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3 Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier

Mats Wänblad, Carin Wirsén, Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Per Gustavsson, Stina Wirsén, Annie Huldén

Rut & Knut tittar ut på urtiden

Rut & Knut tittar ut på sagoväsen

Om boken

Förr i tiden verkar det ha vimlat av troll, häxor, vättar, tomtar och annat oknytt ute i våra skogar. Hur kunde man känna igen dem? Och var är de nu? Finns de kanske bara om man tror på dem och i så fall - varför är det inte så många som tror på dem längre? Titta ut med Rut & Knut på SAGOVÄSEN! Bakom detta ambitiösa arbete ligger några av våra bästa författare och illustratörer för barn. Text: Mats Wänblad (Hjärnkontoret, Skräcksperiment m m), Lena Ollmark (manusförfattare till bl a Allram Est för Bolibompa), Mattias Danielsson (Kamratposten), Carin Wirsén (bild- och speciallärare, Rut & Knut). Bild: Per Gustavsson (Kamratposten, Hjärnkontoret m m), Annie Huldén (Sjuk? Barnens egen läkarbok), Björn Bergenholtz (Vasagrisen, Myror i brallan m m) och Stina Wirsén (Rut & Knut). I serien ingår: Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3 Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier

Mats Wänblad, Carin Wirsén, Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Per Gustavsson, Stina Wirsén, Annie Huldén

Rut & Knut tittar ut på sagoväsen

Rut & Knut tittar ut på naturen

Om boken

Titta ut med Rut & Knut på NATUREN! Varför kommer det nya gröna blad på träden varje år och varför blir de röda och gula innan de ramlar av på hösten? Hur föds en blomma och varför finns det så många olika sorter? Vilka växter kan vi äta medan andra är giftiga? Överallt runt omkring oss sker små underverk hela tiden. Rut & Knut tittar ut - en faktaserie för barn i förskoleåldern! Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag! Aldrig tidigare har något svenskt förlag givit ut en hel serie faktaböcker som på samma gång ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket. Tolv böcker att samla i ett första eget faktabibliotek eller som hjälp och stöd i förskolans temaarbeten. Varje del innehåller fakta, roliga experiment, pyssel och övningar för barnen att göra - hemma eller på dagis. På fyndig Carin Wirsén-vers uppträder dessutom Rut och Knut i olika yrken - bonden och meteorologen beskrivs i boken om väder, doktorn och gympaläraren i boken om kroppen osv. "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder" och "Hungrig som en varg" är exempel på uttryck som Stina Wirsén illustrerar på fartigt Rut & Knut-manér för att berika barnens språk. I varje bok finns sådana uttryck/talesätt liksom kända sånger och en saga. I serien ingår: Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3 Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier

Mats Wänblad, Carin Wirsén, Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Per Gustavsson, Stina Wirsén, Annie Huldén

Rut & Knut tittar ut på naturen

Rut & Knut tittar ut på liv och död

Om boken

Titta ut med Rut & Knut på liv och död! Varför lever vi egentligen och hur blir ett barn till? Varför måste man dö och finns det ett liv efter döden? Svåra frågor utan enkla svar! Rut & Knut tittar ut - en faktaserie för barn i förskoleåldern! Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag! Aldrig tidigare har något svenskt förlag givit ut en hel serie faktaböcker som på samma gång ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket. Tolv böcker att samla i ett första eget faktabibliotek eller som hjälp och stöd i förskolans temaarbeten. Varje del innehåller fakta, roliga experiment, pyssel och övningar för barnen att göra - hemma eller på dagis. På fyndig Carin Wirsén-vers uppträder dessutom Rut och Knut i olika yrken - bonden och meteorologen beskrivs i boken om väder, doktorn och gympaläraren i boken om kroppen osv. "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder" och "Hungrig som en varg" är exempel på uttryck som Stina Wirsén illustrerar på fartigt Rut & Knut-manér för att berika barnens språk. I varje bok finns sådana uttryck/talesätt liksom kända sånger och en saga. I serien ingår: Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3 Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier Bakom detta ambitiösa arbete ligger några av våra bästa författare och illustratörer för barn. Text: Mats Wänblad (Hjärnkontoret, Skräcksperiment m.m.), Lena Ollmark (manusförfattare till bl.a. Allram Est för Bolibompa), Mattias Danielsson (Kamratposten), Carin Wirsén (bild- och speciallärare, Rut & Knut). Bild: Per Gustavsson (Kamratposten, Hjärnkontoret m.m.), Annie Huldén (Sjuk? Barnens egen läkarbok), Björn Bergenholtz (Vasagrisen, Myror i brallan m.m.) och Stina Wirsén (Rut & Knut).

Mats Wänblad, Carin Wirsén, Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Per Gustavsson, Stina Wirsén, Annie Huldén

Rut & Knut tittar ut på liv och död

Rut & Knut tittar ut på skolan

Om boken

Titta ut med Rut & Knut på SKOLAN! Varför går man i skolan egentligen? För att lära sig saker förstås! Men vad? Det finns mycket att fundera på inför första dagen i sexårsverksamheten eller ettan. Och det känns skönt om man vet vad som händer när man kommer dit. Rasten. Matsalen. Alfabetet. Plus och minus. Rut & Knut tittar ut - en faktaserie för barn i förskoleåldern! Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag! Aldrig tidigare har något svenskt förlag givit ut en hel serie faktaböcker som på samma gång ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket. Tolv böcker att samla i ett första eget faktabibliotek eller som hjälp och stöd i förskolans temaarbeten. Varje del innehåller fakta, roliga experiment, pyssel och övningar för barnen att göra - hemma eller på dagis. På fyndig Carin Wirsén-vers uppträder dessutom Rut och Knut i olika yrken - bonden och meteorologen beskrivs i boken om väder, doktorn och gympaläraren i boken om kroppen osv. "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder" och "Hungrig som en varg" är exempel på uttryck som Stina Wirsén illustrerar på fartigt Rut & Knut-manér för att berika barnens språk. I varje bok finns sådana uttryck/talesätt liksom kända sånger och en saga. I serien ingår: Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3 Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier

Mats Wänblad, Carin Wirsén, Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Per Gustavsson, Annie Huldén

Rut & Knut tittar ut på skolan

Rut & Knut tittar ut på tama djur

Om boken

Titta ut med Rut & Knut på tama djur! Det finns många sorters tama djur. En del bor i ladugårdar eller stall, andra i villor, radhus eller lägenheter tillsammans med människor. Vissa djur har viktiga arbeten, andra har man mest för att de är gosiga, vackra eller spännande. Men de är inga leksaker! De lever och känner och behöver tas om hand på olika sätt. Titta ut med Rut & Knut på TAMA DJUR! Rut & Knut tittar ut - en faktaserie för barn i förskoleåldern! Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag! Aldrig tidigare har något svenskt förlag givit ut en hel serie faktaböcker som på samma gång ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket. Tolv böcker att samla i ett första eget faktabibliotek eller som hjälp och stöd i förskolans temaarbeten. Varje del innehåller fakta, roliga experiment, pyssel och övningar för barnen att göra - hemma eller på dagis. På fyndig Carin Wirsén-vers uppträder dessutom Rut och Knut i olika yrken - bonden och meteorologen beskrivs i boken om väder, doktorn och gympaläraren i boken om kroppen osv. "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder" och "Hungrig som en varg" är exempel på uttryck som Stina Wirsén illustrerar på fartigt Rut & Knut-manér för att berika barnens språk. I varje bok finns sådana uttryck/talesätt liksom kända sånger och en saga. I serien ingår: Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3 Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier

Mats Wänblad, Carin Wirsén, Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Per Gustavsson, Björn Bergenholtz, Stina Wirsén

Rut & Knut tittar ut på tama djur

Rut & Knut tittar ut på tid och rymd

Om boken

Titta ut med Rut & Knut på tid och rymd! Tick tack, tiden går. Varje morgon stiger solen upp på himlen för att framåt kvällen försvinna igen. Dag blir natt och vinter blir vår som blir sommar. På något sätt hänger solen och tiden ihop. Solen är en stjärna bland miljarder stjärnor och runt solen snurrar nio planeter. Tänk om det finns något liv därute i rymden. Rut & Knut tittar ut - en faktaserie för barn i förskoleåldern! Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag! Aldrig tidigare har något svenskt förlag givit ut en hel serie faktaböcker som på samma gång ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket. Tolv böcker att samla i ett första eget faktabibliotek eller som hjälp och stöd i förskolans temaarbeten. Varje del innehåller fakta, roliga experiment, pyssel och övningar för barnen att göra - hemma eller på dagis. På fyndig Carin Wirsén-vers uppträder dessutom Rut och Knut i olika yrken - bonden och meteorologen beskrivs i boken om väder, doktorn och gympaläraren i boken om kroppen osv. "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder" och "Hungrig som en varg" är exempel på uttryck som Stina Wirsén illustrerar på fartigt Rut & Knut-manér för att berika barnens språk. I varje bok finns sådana uttryck/talesätt liksom kända sånger och en saga. I serien ingår: Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3 Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier

Mats Wänblad, Carin Wirsén, Mattias Danielsson, Lena Ollmark, Per Gustavsson, Stina Wirsén, Annie Huldén

Rut & Knut tittar ut på tid och rymd

Relaterade artiklar

Nej, jag vill inte!

Måste man verkligen leka med någon bara för att en vuxen säger att man ska? I Berit vill inte, den tredje boken om nya favoritkaraktären Berit, tussas två barn ihop mot sin vilja.