Fotograf: Leif Hansen

Press images

Aktuell med: Vi har så roligt när det är jul

Ilon Wikland föddes 1930 i Estland och kom som 14-årig flykting till Sverige. Hon utbildade sig på Konstfack och Signe Barths målarskola, och 1954 fick hon uppdraget att illustrera Mio, min Mio. Sedan dess har hon illustrerat nästan alla Astrid Lindgrens böcker, men också Edith Unnerstads om Pip-Larssons och Hans Petersons om Magnus.

Ilon Wikland lägger ner en oerhörd möda på alla detaljer i miljön. Hon vill vara säker på att exakt kunna fånga personernas karaktärer. Och hon lyckas också alltid. Hennes egna barn har varit inspiration till Bullerby-barnen och många andra trubbnosiga och rundkindade ungar. Värre var det med Karlsson på taket. Förebilden till honom fann hon till slut i Hallarna i Paris: en liten trind och finurlig gubbe med trollansikte och borstigt hår. Rövarna i Ronja rövardotter stod allesammans i kön på Systemet!

Ilon Wikland är en mångsidig konstnär som i sina bilder spänner över ett brett register, från den trygga idyllen på Bråkmakargatan till de hisnande svarta djupen vid Karmaforsen i Bröderna Lejonhjärta.

Wikland har fått de flesta priser och utmärkelser; 1969 fick hon Elsa Beskow-plaketten för sin samlade produktion och 2018 mottog hon Svenska Förläggareföreningens hederspris med motiveringen: 

”Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.”

Läs mer Dölj
159 kr Merch - Månadskalender
Utgiven: september 2020
119 kr Merch - Anteckningsblock
Utgiven: april 2020
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018
239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
259 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2017
149 kr Bok - Spiral
Utgiven: april 2017
129 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: oktober 2016
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016
109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2016
79 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2016
Mera sagor, hyss & äventyr
"I denna mycket vackra samling får vi träffa gamla bekanta såsom Lotta på Bråkmakargatan, Emil i Lönneberga, Nils Karlsson Pyssling och Pippi Långstrump. De kanske inte lika ofta berättade historierna om Stig och Albin i Hoppa högst och Peter och Mimmi i Ingen rövare finns i skogen liksom Prinsessan som inte ville leka är starka fantasifulla och roliga berättelser som också finns med. Helhetsbetyg: 5" – Annika Övermyr.
BTJ
Astrid Lindgrens Sommar
”[...] något riktigt härligt "old school" över denna påkostade samling med tjockt papper, sommargrön inramning och endast en röst att lyssna på. Helhetsbetyg: 4.” Sarah Utas, BTJ
Astrid Lindgrens Sommar
”Det blir en riktigt solvarm sommarstämning när Astrid Lindgren läser högt.”
tidningenkulturen.se
Astrid Lindgrens jul
"ara det att höra hennes röst gör att julstämningen infinner sig."
www.dalademokraten.se

NYHETER

Ilon Wikland fyller 90 år och firas med ny biografi

Den 5 februari fyller den prisbelönta illustratören Ilon Wikland 90 år! Det firar Rabén & Sjögren genom att ge ut Enno Tammers innehållsrika biografi om hennes konstnärsliv.

Hederspris till Ilon Wikland

Svenska Förläggareföreningens hederspris, som delas ut för första gången, tilldelas Ilon Wikland. 

Foto: Leif Hansen
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.