Maria Nilsson Thore

Foto av:

Göran Segeholm

Maria Nilsson Thore, född 1975, är utbildad på Konstfack och sedan 2000 är hon en av barnbokssveriges mest kända och älskade illustratörer. Hon har skapat en lång rad bilderböcker både i eget namn och tillsammans med flera olika författare.

Relaterat

Snickargården i fara

Om boken

En ny, härlig bilderbok om livet på Saltkråkan!
Familjen Melkerson är ute på ön och njuter av sommaren. Solen skiner, Pelle leker med sin valp Jumjum, Malin gör underbara frukostar. Livet leker för familjen Melkersson. Men en morgon får de ett riktigt tråkigt besked. Det visar sig att fru Sjöblom ska sälja Snickargården. Direktör Karlberg vill köpa tomten och riva Snickargården för att bygga en bungalow. Vilken katastrof!Pelle och Tjorven tänker ut en plan medan Melker får hjälp från oväntat håll. Kommer de att kunna rädda Snickargården?Till Astrid Lindgrens dråpliga och innehållsrika berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Snickargården i fara

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Om boken

”Tre dagar före jul kom Saltkråkan I stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”
Det är äntligen jul på Saltkråkan! Grankvists handelsbod skyltar med jultomtar, folk trängs vid disken för att köpa hem lutfisk och julskinka, julkaffe och julgransljus. Teddy och Freddy har jullov och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.För Pelle och de andra i familjen Melkersson är det underbart att få fira jul i Snickargården, vada i nysnö, åka skidor, titta på fågelspår i snön och mysa framför kakelugnen. Men även stilla vinterdagar bjuder på äventyr och dramatik. Varför säger Pelle till Tjorven att jultomten inte finns på riktigt? Och hur ska Pelle skydda sin älskade kanin från räven som stryker omkring på ön.Jul i Snickargården är den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Till Astrid Lindgrens berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.

Så här skrev BTJ:s recensent om den första bilderboken från Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle: "Astrid Lindgrens text är levande, respektfull och tryggt präglad av författarens unika förmåga till muntligt berättande i skrift, men Nilsson Thores bilder ger texten ännu större djup, komplexitet och dramatik. Maria Nilsson Thore torde vara den givna konstnären att föra Astrid Lindgrens texter vidare till nya generationer."

Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

Saltkråkan: Jul i Snickargården

Ett super-duper-fantastiskt campingäventyr

Om boken

Några gånger om året kommer moster Meg på besök. Det brukar betyda att Emma måste följa med henne på något superduperfantastiskt äventyr, som moster Meg brukar säga. Emma tycker inte alls de där äventyren är så värst fantastiska, snarare tvärtom, men ordet nej existerar inte i hennes mosters värld. Den här gången har hon bestämt att de ska campa. Men varför kör de förbi campingplatsen och rakt ut i vildmarken? Anar Emma en överkorsad bild på moster Meg vid campingplatsens entré?

Megan Everett Skarsgård är filmproducent och manusförfattare. Historierna om moster Meg kom till efter ett misslyckat försök att få sitt syskonbarn att pröva på lite galna saker som hon själv hade velat vara med om som ung.

I perfekt samklang med historien är Maria Nilsson Thores varma humoristiska bilder och Lotta Olssons svängiga svenska språkdräkt.

Om Utslängd från Zoo:
"Befriande fri från pekpinnar, stereotyper och normalitet. Det känns härligt att spinna loss långt från regler och utmana bekvämlighetszonen, men man påminns ändå om hur viktigt det är med balans mellan det kittlande äventyret och det trygga i det vanliga normala."
Barnboksbloggen

"Megan Everett Skarsgård berättar med friskt humör och glimten i ögat i sin debut som barnboksförfattare. /... /Maria Nilsson Thores illustrationer tar god plats både på uppslagen och i berättandet. Gestaltningen av de båda olika temperamenten görs med både humor och värme."
BTJ

Megan Everett Skarsgård, Maria Nilsson Thore

Ett super-duper-fantastiskt campingäventyr

Lilla E på Manhattan

Om boken

Precis i gränslandet mellan dröm och verklighet befinner sig böckerna om Lilla E, vår modiga hjältinna från Gula huset på Ladusvängen, som tar oss med för att upptäcka världen. För det är just det som sker i dessa underbara högläsningsböcker.

Den här gången har Lilla E fått följa med sin pappa till New York. Pappa ska på en läkarkonferens om sockersjuka första dagen, sen ska han och Lilla E ha semester! Men vad ska Lilla E göra första dagen? Hon har fått instruktioner om att stanna på hotellrummet där hon kan se på film och läsa Tintin i Amerika, och hon får beställa vad hon vill från room service. Och det gör hon: äpplen och morötter och sockerbitar, för från lyxhotellets fönster ser hon att det står hästar nere vid den vackra parken.

Sen blir det förstås som det alltid blir för Lilla E, hon hamnar i ett pärlband av händelser där den ena leder till den andra. Lilla E:s resa går från Central Park till Harlem, vidare mot Chinatown, via skumma kvarter med svartklubbar och tillbaka igen. Det är ett riktigt äventyr där Lilla E träffar ett spektrum av udda och spännande personer - inte minst Satchmo, som med sin trumpet räddar Lilla E ur en riktig knipa.

Charlotta Lannebo och den Augustnominerade illustratören Maria Nilsson Thore lotsar oss i Lilla E på Manhattan genom ett fantastiskt äventyr där platser, personer, dofter och smaker blir levande. Det är inte bara Lilla E som är på resa, utan även du som läser!

Charlotta Lannebo, Maria Nilsson Thore

Lilla E på Manhattan

Relaterade artiklar

”Varför badar du med kläderna på, farbror Melker?”

Välkommen tillbaka till Saltkråkan! Till skärgårdsidyll och sommaräventyr med Pelle, Tjorven, Båtsman, Melker och de andra. Från Astrid Lindgrens älskade berättelser om livet på den lilla ön kommer nu en tredje bilderbok. För illustrationerna står återigen Maria Nilsson Thore, en av Sveriges främsta bildberättare.