Fotograf: Ylva Sundgren

Press images

Aktuell med: Mamma Mu Labyrintpyssel

Sven Nordqvist är född 1946 i Helsingborg. Tecknare, författare, grafiker. Uppvuxen i Halmstad, studerad i Lund, 17 år på landet, sedan 2002 bosatt i Stockholm.

Jag har försörjt mig som tecknare sedan ca 1970. Först på en liten reklamfirma i Halmstad, sedan mer och mer illustrering av läroböcker. Jag gjorde flera affischer under de här åren och massor med grattiskort och julkort och mina första bokillustrationer.

Parallellt med illustrationsjobben höll jag på rätt mycket med grafik och deltog i en lång rad utställningar runt om i landet. 1981 vann jag en bilderbokstävling på bokförlaget OPAL med Agaton Öman och alfabetet. Texten i den boken är en lek med ord och bokstäver och egentligen mest en förevändning för att få göra bilderna. Det var mitt första försök att skriva och illustrera barnböcker. Sedan dess har jag i första hand sysslat med det. Genom nästa bok, Pannkakstårtan, kom gubben Pettson och katten Findus till. Eftersom både jag och läsarna trivdes bra med de båda figurerna blev det så småningom sju böcker till om dem.

Förutom mina egna 16 böcker har jag illustrerat ungefär lika många av andra författare, bl.a. böckerna om Mamma Mu och Kråkan och tre faktaböcker tillsammans med Mats Wahl.

Jag har provat på många olika skapande verksamheter alltifrån att göra tecknad film till att bygga hus. Jag tycker minst lika mycket om att snickra som att teckna och måla. Under åren på landet i norra Uppland ägnade jag mycket tid åt s.k. konstnärliga utsmyckningar och lekinstallationer, t.ex. utsmyckning och lekrum på en barnavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, en trärelief i skolan i Örbyhus och tillsammans med Leif Högström Bilderboksbyn på Millesgården 1991 och ett stort lekhus, Barnens bruk, i Lövstabruk.

Jag skriver inte i första hand för att berätta en historia för någon annan, utan snarare för att själv få återvända till den fria värld som en saga kan berätta om. Fantasin är viktig i en barnbok, att visa på andra möjligheter än de vanliga, att bjuda in barnen till en annan värld än vardagens. Sedan jag skrev min första barnbok, och  ungefär samtidigt själv fick barn, har praktiskt taget allt jag sysslar med varit avsett för barn. 

 

Läs mer Dölj
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2019
59 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: oktober 2018
89 kr Merch - Memo
Utgiven: oktober 2018
61 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2018
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2018
49 kr Merch - Pussel
Utgiven: juni 2018
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2018
99 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: september 2017
56 kr Merch - Korsord
Utgiven: september 2017
39 kr Merch - Målarbok
Utgiven: mars 2017
79 kr Bok - Board book
Utgiven: mars 2017
65 kr Nedladdningsbar bok - PDF
Utgiven: januari 2017
70 kr Nedladdningsbar bok - PDF
Utgiven: januari 2017
Mamma Mu låtsas
”Det är fantastisk läsning. Punkt.”
Expressen
Mamma Mu låtsas
"Det finns ett stråk av melankoli och vemod bland all landsbygdsidyll och fantasilekar vilket ger Wieslander och Nordqvists bilderböcker ett djup jag inte vill vara utan. Mamma Mu låtsas är ett glädjande återseende och en hyllning till barns fantasilekar och förmåga att hitta små glädjeämnen i tillvaron. Helhetsbetyg: 4" – Sarah Utas.
BTJ
Kråkan säger INTE!
"Högläsning där barn och vuxen kan fundera över när ett "Nej" är befogat och fnissa över den livsbejakande Mamma Mu. Helhetsbetyg: 4." /BTJ
Mera fart Mamma Mu
"Kråkan och Mamma Mu som symboler för manschauvinism och kvinnlig underordning. Fast inte riktigt ändå. Jujja Wieslander förmår lyfta komplikationsnivån flera meter däröver." /Pia Huss
www.dn.se

NYHETER

Sveriges mest älskade ko drömmer sig bort

”Att låtsas är kanske det viktigaste sättet att förstå sig på världen”, säger författaren Jujja Wieslander om den nya Mamma Mu-boken.


 

Illustration: Sven Nordqvist
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.