Lena Sjöberg

Foto av:

Bruno Wegelius

Lena Sjöberg är författare och illustratör, född och uppvuxen i Sandviken. Numera bor hon med sin man i den småländska byn Mörtfors. Som författare debuterade hon 2005 med bilderboken Hurman hittar en skatt samt med Dom är sötast när dom sover. Sedan dess har hon skrivit och illustrerat över 25 böcker som getts ut i 15 länder. Lena Sjöberg har Augustnominerats två gånger, fått Svensk bokkonstpriset fem gånger samt mottagit Elsa Beskowplaketten (2011).

Priser och utmärkelser: 

  • Svensk Bokkonst för Törnrosa, 2009
  • Nominerad till Kolla! för Törnrosa, 2010
  • Augustnominerad för Tänk om …, 2010
  • Elsa Beskow-plaketten för Tänk om …, 2011
  • Svensk Bokkonst för Ingamaj, Ritförlaget 2011
  • Augustnominerad för Cirkusloppor på luffen, 2013
  • Nominerad till Kolla! för Cirkusloppor på luffen, 2014
  • Svensk Bokkonst för Under ett rabarberblad, 2016
  • Västerviks-Tidningens kulturpris, 2016
  • Svensk Bokkonst för Natten lyser, Opal 2018
  • Svensk Bokkonst för Min syster är ett spöke och andra dikter

Relaterat

Utan att du vet

Om boken

Av allt jag ganska säkert trodde
att jag ville ha
finns knappt ett enda dugg hos dig
men det är bara bra.
För, aldrig att jag känt så här
– mitt hjärta går itu.
Och detta för att ingen annan
är precis som du!
Utan att du vet består av tjugonio dikter. Kärleksrelationer som går i kras, den lilla och den stora världen, saknad och längtan. Det är allvarligt, stillsamt humoristiskt, pricksäkert och lite argt. Dikterna är melodiska och välkomponerade, och bild och text hålls samman av en utsökt formgivning.Det är dikter för unga; lätta att ta till sig, att känna igen sig i, att finna tröst i, och att prata om. Att läsa högt och att läsa om och om igen.Lena Sjöberg är en av våra mest omtyckta poeter för små och stora barn. Hon har tidigare kommit ut med bland annat Min syster är ett spöke och andra dikter och Under ett rabarberblad – verser för människor och djur.

Lena Sjöberg, Lena Sjöberg

Utan att du vet

Vargsången

Om boken

Vargen ylar i nattens skog,
han vill men kan inte sova.Hungern river hans vargabuk,och det är kallt i hans stova.Du varg, du varg, kom inte hit, ungen min får du aldrig.”Vargsången” är en av Astrid Lindgrens mest älskade visor. Den skrevs till filmen Ronja Rövardotter och scenerna där Lovis sjunger med Ronja i famnen har blivit klassiska.Nu kommer visan som bok med fantastiska illustrationer av Lena Sjöberg. Hennes stämningsfulla bilder tar oss med ut i den mörka skogen, där vargen bor och ylar i månens sken. Vargen är hungrig och letar efter mat. Inne i de upplysta hemmen vaggas människobarnen i en trygg famn. Spänningen mellan trygghet och fara, hot och närhet gör Vargsången till en oemotståndlig, tidlös vaggvisa. Läs, sjung och njut av Astrid Lindgrens älskade visa, illustrerad med stämningsfulla bilder av Lena Sjöberg.

Astrid Lindgren, Lena Sjöberg

Vargsången

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Om boken

Äntligen - femtio sånger av Jujja och Tomas Wieslander med musikmodul! Tryck på knappen och sjung med!

Här finns klassiker som Fem fina fåglar, Gunga lite grann, Hej vädret, Klappa händerna och Vipp-på-rumpan-affären. Här finns bebisvisor och gonattvisor, visor om traktor och brandbil och tigertåg ...

Musikerna Backa Hans Eriksson och Malou Meilink har satt noter till och arrangerat sångerna för en lång rad instrument, t ex koskälla, altfiol, flöjt, dragspel och tågvissla!

Sven Nordqvist, som tecknar Mamma Mu och Kråkan, bidrar med både nya och gamla bilder. Marit Törnqvist, som också tidigare samarbetat med Jujja Wieslander i Du och jag och min lilla cykel (2010), liksom Catarina Kruusval som samarbetat med författaren i Trimmel tramm (2008) är också representerade. Emma Adbåge, Lotta Geffenblad och Lena Sjöberg har gjort helt nya bilder till sångerna i boken.

Kärleken till Jujja och Tomas Wieslanders sånger är grundmurad, både hemma och på förskolan. Sångerna har som inga andra vuxit fram i avlyssnandet av barns skapande lek. Denna sångskatt har vuxit sig fast i medvetandet hos en hel generation barn och föräldrar sen starten i slutet av 1970-talet.

Jujja Wieslander skriver i boken:

Precis som visorna kommit till, direkt avlyssnade från sådana lekar, ville vi att instrumenteringen på samma sätt skulle bli lekfull och uttrycka andan i sången. Om det var en sovvisa skulle instrumenten snarka, om barnet lekte uggla i ett ihåligt träd skulle hela låten hoa och hette visan Bang bang balans skulle man känna barnets koncentration.

Backa Hans Eriksson har tillsammans med Malou Meilink arrangerat låtarna på nytt och de spelar alla instrument. Med stor spännvidd och varierad instrumentering har de lyckats återskapa stämningen från de ursprungliga låtarna. Jag har valt ut femtio av de mest omtyckta.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist, Emma AdBåge, Lena Sjöberg, Marit Törnqvist, Catarina Kruusval, Lotta Geffenblad

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Relaterade artiklar

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.