Fotograf: Bruno Wegelius

Press images

Aktuell med: Min syster är ett spöke Hemsida: www.lenasjoberg.com

Jag heter Lena Sjöberg, är född och uppvuxen i Sandviken, och sedan jag gick ut Konstfack 1996 har jag har frilansat som illustratör.

Som författare debuterade jag 2005 med bilderboken Hurman hittar en skatt samt med Dom är sötast när dom sover, en humoristisk betraktelse över livet som småbarnsförälder (båda utgivna på Eriksson & Lindgren).
Jag bor med min man och våra två barn i den lilla småländska byn Mörtfors. I den sedan länge nedlagda tandläkarmottagningen där jag har mitt kontor, jobbar jag med bokprojekt, och med illustrationsuppdrag för uppdragsgivare i Sverige och utomlands. Mina alldeles egna böcker både skriver och illustrerar jag, samt formger.

Det är arbetet med helheten som engagerar mig allra mest. Att se boken som ett allkonstverk, där alla delar är lika betydelsefulla och lika roliga, spännande och utmanande att jobba med.

Till min nya bok, I huset där jag bor, har jag formulerat några frågor att fundera över när du läser boken. Kom ihåg att många av frågorna kan ha flera svar (och att det finns ledtrådar både i boken och på affischen som finns i boken). Det är fritt fram att fantisera! Ladda ner frågorna här. Det finns även en lärarhandledning att hämta som PDF för den som vill använda I huset där jag bor i undervisning, den hämtar du här.

-----------

Priser och utmärkelser:
Svensk Bokkonst för Törnrosa, 2009
Nominerad till Kolla! för Törnrosa, 2010
Augustnominerad för Tänk om …, 2010
Elsa Beskow-plaketten för Tänk om …, 2011
Augustnominerad för Cirkusloppor på luffen, 2013
Nominerad till Kolla! för Cirkusloppor på luffen, 2014
Svensk Bokkonst för Under ett rabarberblad, 2016

Läs mer Dölj
110 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018
121 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2016
247 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
69 kr Bok - Board book
Utgiven: maj 2014
69 kr Bok - Board book
Utgiven: maj 2014
119 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2013
119 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: mars 2012
Min syster är ett spöke
”De är synbart enkla i språk och form, men innehåller stora tankar och känslor. [...] Lena Sjöbergs estetiska illustrationer är i lite dova, ljusa naturfärger, mycket mönster och ytor som flyter i varandra och ibland kontrasteras mot varandra - det skapar djup och intressanta möten och perspektiv. Helhetsbetyg: 5.” – Annika Lundeberg
BTJ
Tänk om ...
"Expressiv, fyndig, tankeväckande och roande - kan man begära mer än så? Visst är det här en bilderbok för barn, men wow vad den kan njutas av vuxna!" Elisabeth Eliasson Roos
BTJ
I huset där jag bor
"I huset där jag bor är en bok att läsa om många gånger! Helhetsbetyg: 4" – Dag Hedberg.
BTJ
Törnrosa
"Den välkända sagan återberättas på ett målande språk. Lena Sjöbergs bilder är vackert dekorativa och härligt detaljrika. Helhetsbetyg: 4" - Anne-Marie Karlsson.
BTJ

NYHETER

"Att göra en bok om ett höghus var ett roligt formexperiment"

Lena Sjöberg är en av våra mest hyllade barnboksskapare. Nu är hon tillbaka med en ny bok som bjuder på svindlande läsning. Vi fick en pratstund med henne.

Foto: Bruno Wegelius
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.