Fotograf: Leif Hansen

Press images

Aktuell med: Som om jag frågat Hemsida: johannalindback.wordpress.com/

Johanna Lindbäck
Kommer från: Luleå
Bor: Stockholm
Jobbar som: Gymnasielärare i svenska och engelska
Gillar att: läsa, springa i skogen, fika goda saker, blogga om böcker på www.bokhora.se, drömma om att vara i New York eller allra helst åka dit såklart.
Har skrivit: En liten chock, Min typ brorsa, Tänk om det där är jag, Album tillsammans med bokhora, Saker som aldrig händer, Välkommen hem.

Varifrån får du inspiration till böckerna?
Låtar, filmer, saker jag hör på tunnelbanan, andras böcker, det jag är med om själv, saker som folk berättar för mig. Allt i en salig röra.

Skriver du om ditt eget liv?
Nej, inte så att jag tar direkta episoder, döper om människorna lite och stoppar in dem i en bok. Har t.ex. inget låtsassyskon och jag har inte bott i Björsbyn eller varit och fikat med någon lärare. Men allt som händer i böckerna är ju ändå liksom jag, för man måste kunna leva sig in i något ordentligt för att berätta det bra.

Varför utspelar sig dina böcker i Umeå och Luleå?
Hallå, varför inte? (Det är garanterat aldrig någon som frågar varför böcker utspelas i Stockholm.)

Varför valde du att skriva för ungdomar?
Bra fråga, men jag vet inte riktigt svaret. Den första boken "En liten chock" passade så bra som just ungdomsbok, så det blev så. Och sen fick jag ännu fler idéer som var så bra som ungdomsböcker. Men jag kanske kommer att skriva för vuxna också nån gång, vi får se. Jag har en vuxenbok liggande, den är skriven ungefär samtidigt som “En liten chock” så om jag får tid att arbeta igenom den någon gång …

Varför blev du författare?
Från det att jag började skolan så har jag alltid skrivit. Det är verkligen min grej. Det finns alltså inget tillfälle när jag vaknade upp en dag och tänkte “nu ska jag bli författare!” utan så har jag känt från allra första stunden.

Vad är roligt och svårt med att skriva böcker?
Roligt: När man får flyt och allt rullar på superbra och man förstår själv att det blir ett himla fint avsnitt, det är fantastiskt roligt. Och när jag har kommit in i en historia så mycket att den är allt jag tänker på, att jag vaknar mitt i natten och måste klottra ner idéer, det är också skitkul.
Svårt: Att det tar sån TID. Det är väldigt många timmar av datorsittande bakom en historia. Man måste ha mycket tålamod och uthållighet, och man måste gilla vara ensam och tänka och tänka. De dagarna där man ägnar flera timmar åt att skriva fem ord, radera tre, skriva åtta nya, radera sex, är ju också sega som tusan. Men de brukar följas av dagar med bättre flyt.

Har du några ritualer när du ska börja skriva?
Nej. Jag bara sätter mig och börjar. Jo, jag dricker en kopp te under tiden, men förutom det är det bara att tuta och köra. Jag stiger upp tidigt på morgonen och kommer igång. Och jag sitter inte och väntar på inspiration!! Jag är, precis som de flesta författare jag pratat med, en varm anhängare av att bara sätta mig och jobba fram inspirationen.

Vilken av dina böcker tycker du bäst om?
Måste ju svara alla. Det är sant. Kan inte välja en, för alla är så speciella på sitt sätt.

Äh, så där säger ju alla. Välj en nu.
Men JAG KAN INTE. Alla är bäst!

Vad är lättast att skriva om, en tjej eller en kille?
Mmm... det är nog roligast att skriva om killar faktiskt, men jag tycker kanske att det är lite, lite enklare att skriva om tjejer - av uppenbara skäl.

Vilken av dina figurer gillar du då?
Kan inte riktigt välja där heller, men jag gillar Daniel i “Min typ brorsa”, och Erik i “Saker som aldrig händer” väldigt mycket. Plus alla andra. Jack i “En liten chock” är kul också. Och Nina i Brorsan är tuff. Och Adam! Gud, Adam är liksom en drömkille. (Var det någon kvar nu?)

Gud, vad jobbig du är.
Sorry.

Har du några tips om man vill bli författare?
1) Läs massa böcker själv. 2) Skriv massor. Var beredd på att lägga ner massa tid. Var envis. Skriv på. Ge inte upp. Skriv lite till. 3) Bilda en skrivargrupp med kompisar eller gå en skrivarkurs så att andra får läsa och kan komma med synpunkter. Det är väldigt värdefullt.

Vilka är dina favoritböcker?
Har ungefär tusen favoriter. Kolla på bokhora.se, jag skriver om såna jag gillar hela tiden där.

--------------------------------------------

Priser och utmärkelser:
Nominerad till Nordiska barnbokspriset för Saker som aldrig händer (2011)

Johanna Lindbäck är Sveriges läsambassadör 2013–2015.

Mer om Läsambassadören >> 

Läs mer Dölj
47 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2013
44 kr Bok - Pocket
Utgiven: juli 2012
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2011
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2011
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2010
41 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2009
Som om jag frågat
"Även denna bok är fylld av vardagsrealism och handlar om en kille som känner sig övergiven av allt och alla,trots att han har familj och kompisar omkring sig." / Karina Sundkvist, Piteå-Tidningen
Som om jag frågat
"om personer som mängder av ungdomar kan relatera till" / Bibliotekskatten "Spontant skulle jag vilja säga att det här, tillsammans med brorsanboken, är mina Lindbäckfavoriter../.../ Johanna Lindbäcks styrka är att beskriva 'vanliga' ungdomar med 'vanliga' problem. Hon skriver om personer som mängder av ungdomar kan relatera till och känna igen sig i, och hon gör det utan att det blir tråkigt. Lindbäck skriver dessutom på ett sådant sätt att man även som vuxen har mycket stor behållning av att läsa hennes böcker." Bibliotekskatten 
Som om jag frågat
"en av mina favoriter när det gäller realistiska ungdomsromaner om relationer" "'Som om jag frågat'" är bok som jag lägger ner med vemod. För nu får jag inte läsa mer om de personerna. De som nästan är mina vänner nu. Som vanligt är det bra läsflyt i Johanna Lindbäcks böcker. Hon är en av mina favoriter när det gäller realistiska ungdomsromaner om relationer."Ingerun, Boktjuven
vadvilljagtjuva.blogspot.se
Som om jag frågat
"jag förstår verkligen huvudpersonen och man känner verkligen hur han känner på något sätt" "Karaktärerna är jättebra som i alla författarens böcker jag har läst. Det känns som att jag känner dem på något sätt och det är inte svårt att tänka sig att de finns i verkligheten! /.../ Ännu en bra sak är att 'Som om jag frågat' nämns i boken på ett sätt som verkligen får titeln att hänga ihop med handlingen. Kan inte riktigt förklara men författaren har verkligen lyckats med titeln i alla fall!Så: en jättebra bok som jag verkligen rekommenderar! Det allra bästa med den är att den känns så realistisk - jag förstår verkligen huvudpersonen och man känner verkligen hur han känner på något sätt." MittimEllan
www.mittimellan-ella.blogspot.se

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår