Petrus Dahlin

Foto av:

Kajsa Göransson

Petrus Dahlin debuterade 2004 och har sedan dess skrivit en lång rad barn- och ungdomsböcker, bland annat den mycket populära serien om Kalle Skavank, Skogens systrar-serien och böckerna om Spökräddarna. Petrus är ledamot i Svenska Barnboksakademin.

2022 förärades Petrus Dahlin med en litterär skylt av Stockholms stad. På Petrus skylt, som är placerad i anslutning till Skogskyrkogården, finns ett citat från Motorsågar i Björkhagen (2009) som lyder:

”Vi cyklar bort till Skogskyrkogården. Den är enormt stor, men det är lätt att hitta till mammas grav. Hon ligger nära en gammal filmstjärna som hette Greta Garbo. Bland träden är det stilla. Vi lägger blommorna på graven och sätter oss i gräset framför. Pappa håller hårt om mig. Jag vet inte riktigt hur länge vi sitter där. När jag får myror i benen ställer vi oss upp.

Pappa pussar mig på pannan och vinkar hejdå till graven. Men jag är rätt säker på att mamma inte ligger där längre. Hon är en fin ängel i himlen.”

Så här berättar Petrus själv: Fram till jag var nio år ägde jag en enda barnbok. (Ägde är kanske inte rätt ord. Jag delade den med mina syskon.) Min bror och jag plöjde buntar med serietidningar varje kväll utan att för den skull kunna läsa texten. En naturlig utveckling av det var att börja rita seriefanzines. I vuxen ålder har jag jobbat mycket med reklam och kommunikation, vilket är en annan typ av berättande. På ett par sekunder ska du säga något som får någon att stanna till för att lyssna på något som de inte är intresserade av. Men förgängligt som reklamen och livet är har jag nu sökt mig till det aningen mer bestående, barnböckerna. Och kanske försöker jag fylla det tomrum min barndoms bokhylla hade.

Så nu skriver jag för glatta livet. Och köper alldeles för mycket böcker till mina barn.

Relaterat

Den osynlige

Om boken

Sam är en sån som ingen ser. Han får aldrig några frågor i klassrummet, kalasinbjudningarna uteblir, och hemma har hans föräldrar fullt upp med småsyskonen. Men en dag blir han vittne till ett butiksrån i centrum. I skolan börjar det direkt viskas om vad som hänt, och ju fler som pratar om det, desto värre blir historien. Sam försöker berätta vad som faktiskt hände, men ingen lyssnar. När han gör ett nytt försök, och kryddar berättelsen lite, så händer det: Han får allas uppmärksamhet. Och plötsligt är hans tillvaro en annan, han syns. Men hur är det egentligen att få makt, att ha allas blickar på sig?
En lättillgänglig berättelse för många att känna igen sig i.Pressröster om Min nya vän Håken:"Oerhört skickligt gjort." Josefine Sundström, Nyhetsmorgon”Poetisk, grym, hård, mystisk, rolig, realistisk, overklig, sparsmakad. /.../ "Tidlös och ändå så rätt i tiden. Svart. Humoristisk. Varm. hård. Gripande. Frustrerande ... Ni fattar, den griper tag." Johan Anderblad, Nyhetsmorgon"Beskrivningarna är enkla, men målande. Replikerna är ofta korta, men laddade och vassa. Här finns mycket spänning och mörker, men också en del humor." Borås Tidning"En viktig och intressant bok som på ett lättillgängligt språk ställer frågor på olika nivåer till läsaren." BTJ

Petrus Dahlin, Magnus Jonason

Den osynlige

Det gosiga spöket

Om boken

Sam och Sara har hela källaren full av magiska apparater och mystiska maskiner som de ärvt av sin farmor och farfar, som var spökforskare. Syskonen är alltid på jakt efter nya spöken att rädda och nu behöver deras vän Preben hjälp. Det verkar som om hans hus är hemsökt! Kanske är det hans döda fru som kommit tillbaka? Kan Sam och Sara hjälpa honom att få kontakt?
Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem är ett radarpar när de gäller roliga och spännande serier för 6–9-åringarna. Det blir fart och fläkt, tokiga karaktärer, knäppa uppfinningar men framför allt SPÖKEN!Böckerna i Spökräddarna-serien är genomillustrerade och funkar både som högläsning och för den som kommit en bit på vägen med sitt eget läsande. Och var inte rädda, spökena i de här böckerna är nästan alltid snälla …

Petrus Dahlin, Sofia Falkenhem

Det gosiga spöket

Relaterade artiklar

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta!