Sara Bergmark Elfgren

Foto av:

Anna Drvnik

Sara Bergmark Elfgren är född 1980 och bor i Stockholm. Med sina böcker har hon nått hon en bred läsekrets i alla åldrar. Hon är aktuell med Grim (2021) som riktar sig till både unga och vuxna läsare. Hennes senaste roman, Norra Latin (2017) utnämndes till en av årets bästa böcker i Dagens Nyheter och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Sara Bergmark Elfgrens och Emil Maxéns barnbok Knäckarbanketten (2019) är en saga i barockmiljö för läsare från 6 år och uppåt. Sveriges Radios julkalender 2020 var baserad på boken och Sara skrev manuset. Tillsammans med Maria Fröhlich har hon skapat tre bilderböcker för yngre barn: Jag är inte sjuk! (2019), Nu leker vi! (2016) och Just nu har vi varandra (2015). 

Sara har, tillsammans med Mats Strandberg, skrivit de populära och kritikerrosade Engelsforsböckerna (Cirkeln, Eld och Nyckeln). Cirkeln nominerades till Augustpriset, översattes till över tjugo språk och filmatiserades. Sara och Mats skapade även seriealbumet Berättelser från Engelsfors i samarbete med tecknarna Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam. 

Tillsammans med Karl Johnsson har Sara även skapat berättelsen om Vei – en episk fantasyserie inspirerad av nordisk mytologi – som har getts ut och hyllats i flera länder. Sara Bergmark Elfgren är även manusförfattare och dramatiker. 

Tillsammans med Levan Akin och Mattias J. Skoglund skrev hon manus till teveserien Deg som hade premiär på SVT 2021. Hennes pjäser Bortbytingen och Oscar Liljas försvinnande har spelats på Dramatens respektive Malmö Stadsteaters stora scener. Hon skapade De dödas röster, en poddserie för Sveriges Radio, som nominerades till Prix Europa. Hon ligger även bakom manuset till prisbelönta VR-spelet Ghost Giant. Sara har arbetat länge i film-och tevebranschen och skrev bland annat manus till filmatiseringen av Cirkeln (2015) tillsammans med regissören Levan Akin.

Priser och utmärkelser:

  • Nominerad till Augustpriset för Cirkeln (2011)
  • Vinnare i Bokjuryn 2011 för Cirkeln (kategori Ungdom 13 år–)
  • Stora läsarpriset för Cirkeln (2011)
  • Bokbloggarnas litteraturpris för Cirkeln (2011)
  • Vinnare i Bokjuryn 2012 för Eld (kategori Ungdomsböcker)
  • Stora läsarpriset för Eld (2012)
  • Nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för Norra Latin (2018)
  • Vinnare av The White Reindeer Award 2019

Relaterat

Grim

Om boken

Kanske är det så att spöken föds ur hemligheter.

Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare.

Trettio år tidigare, i åttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonåriga Håkan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt går i kras när Grim dör, och Håkan lägger ner bandet.

Vad var det egentligen som hände? Kasper, som är Håkans son, försöker ta reda på det. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog så ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?

Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin (2017). Det är en berättelse om ensamhet och gemenskap, vänskap och familj, och konstens livsomvälvande krafter.

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Cirkeln (2011) och är även dramatiker och manusförfattare. Hennes verk har översatts till ett tjugotal språk, samt nominerats till Augustpriset, Nordiska Rådets Barn-och Ungdomslitteraturpris och Prix Europa. Bland hennes övriga verk finns poddserien De dödas röster och teveserien Deg.

"Sara Bergmark Elfgren regisserar effekterna med mästarhand. /…/ Det är en sällsynt välkomponerad roman utan långsamma partier: allt finns där av en anledning. Till och med ett paketsnöre."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Grim är en labyrint byggd med mästarhand: En ond saga bräddfull av empati, en lovsång till svunnen tid och till ungdomens feberrus, där de skuggor som skrämmer mest springer ur det mörker som ruvar inom oss alla. När du väl gått vilse önskar du att du aldrig hittar ut."
Niklas Natt och Dag, författare

"Grim är ett häpnadsväckande verk! För mig, som var en del av den svenska dödsmetallscenen i slutet av åttiotalet, var det nästan lite kusligt hur texten förflyttade mig till den tiden. Berättelsen är förhäxande och fungerar på flera nivåer. Den griper omedelbart tag i dig och du har inget annat val än att sluka boken. Den målar upp en väldigt autentisk bild av hur scenen fungerade med tapetrading, fanzine och så vidare, och jag gillar verkligen hur Sara bygger vidare på den världen och skapar ett verk som jag tycker närmar sig den magiska realismen. Jag rekommenderar verkligen denna bok! Fängslande och rysansvärd!"
Tomas Lindberg, At the Gates, Disfear, Grotesque

Sara Bergmark Elfgren, Lina Neidestam

Grim

Cirkeln

Om boken

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem.

Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

En svensk bruksort blir spelplatsen för den stora striden mellan ont och gott. Cirkeln bjuder på 520 spänningsladdade sidor med kärlek, magi, jobbiga föräldrar, läxor, död och vänskap.

2012 kom fortsättningen Eld och hösten 2013 stod slutstriden i sista romanen Nyckeln.

Cirkeln nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: "Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser."

Serien är såld till trettio länder.

Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln

Relaterade artiklar

”Det är en sällsynt välkomponerad roman”

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Augustprisnominerade Cirkeln och hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin förra roman, Norra Latin. Nu får hon ett lika storslaget mottagande för sin nya spänningsroman, Grim.