Fabian Göranson

Foto av:

Kajsa Göransson

Fabian Göranson, född 1978, är bosatt i Stockholm och arbetar som serietecknare, illustratör och översättare. Han debuterade med serieboken Gaskriget 2006, och har sedan dess givit ut humorserier i bokform, en hyllad serieadaption av Strindbergs Inferno, samtidigt som han illustrerat och gjort serier för tidskrifter och drivit både förlag och tidning.

2018 utkom den kritikerrosade reportageboken Drömmen om Europa som tilldelades Seriefrämjandets pris Urhunden för bästa svenska seriebok samma år.

I samband med Pippis 75-årsjubileum 2020 utkom Astrid Lindgrens sommaräventyr Pippi på rymmen som bilderbok för första gången, illustrerad av Fabian Göranson. Han tecknar även hybridbokserien Hokus Pokus för 9–12-åringarna.

Fabian Göranson är aktuell med Sveriges fantastiska historia, en rikt illustrerad bokserie med serieavsnitt för alla vetgiriga 5–12-åringar.

Relaterat

Boken om Tomten

Om boken

Vem är Tomten egentligen? Jultomten, gårdstomten, nissar och nissor syns överallt när det börjar lacka mot jul och älskas av både stora och små. Den här genomillustrerade samlingsvolymen bjuder på underbar tillsammansläsning om vår älskade tomte, i många olika versioner och skepnader. I boken ryms både klassiska berättelser som Astrid Lindgrens Tomten är vakenoch Sven Nordqvists Pettson och Findus firar jul, mysiga julsånger och verser om tomten, roligt pyssel och smarriga julrecept med tomte-tema. Du får också veta hur det gick till när vår svenska gårdstomte blev förknippad med julen, hur tomten såg ut när din mormorsmor var liten och hur du ska bära sig åt om du vill hitta spår efter en livs levande tomte i en skog nära dig …
Några av våra allra mest välkända illustratörer står bakom bilderna: Sven Nordqvist, Catarina Kruusval, Eva Eriksson, Fabian Göranson och många fler.En underbar presentbok till någon som älskar julen och stämningsfull tillsammansläsning medan man längtar och väntar på att julen ska komma.

Astrid Lindgren, Arne Norlin, Lennart Hellsing, Antologi , Sven Nordqvist, Julia Undén Wiberg, Fabian Göranson

Boken om Tomten

Sveriges fantastiska historia - Medeltiden

Om boken

Följ med på en resa genom Sveriges fantastiska historia!
Under medeltiden växer Sverige så det knakar. Det varma vädret ger goda skördar och leder till en större befolkning, samtidigt som landet växer till ytan i alla väderstreck. Sedan slutet av vikingatiden har folket övergett de gamla gudarna, och blivit kristna. Kungarna stärker sin makt och nya städer grundas.Men hur såg livet ut för en vanlig familj på medeltiden? I den här boken möter vi Ulf som bor på en gård i Östergötland, just som kornet ska skördas. Åttaåriga Ingeborg flyttar in hos nunnorna i Riseberga kloster. Hon får lära sig läsa och skriva, men också hjälpa till med arbetet i den stora klosterträdgården. I Visby träffar vi Klara, som älskar att gå ner och titta på de stora handelsskeppen i hamnen. Men en dag kommer ett skepp med en annan sorts last. Det är pesten, den fruktansvärda sjukdom som snart satt klorna i stadens befolkning.Och i en vintrig skog i Västergötland är den unge frälsemannen Arvid ute på rådjursjakt. Han älskar att rida, och till sommaren får han visa vad han går för på i ett tornerspel. Livet som riddare är fullt av spänning, motgångar och kanske en smula kärlek.Sveriges fantastiska historia – Medeltiden är tredje delen i den nya bokserien om Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson. En rikt illustrerad och faktaspäckad bok med serieavsnitt, för alla vetgiriga 5-12-åringar.

Fabian Göranson, Fabian Göranson

Sveriges fantastiska historia - Medeltiden

Pippi på rymmen

Om boken

Godis är också bra att ha när man ska rymma, sa Tommy. Ska vi köpa lite för säkerhets skull, Pippi?
Nej, sa Pippi, det ska vi inte. För jag har inga gullpengar med mej.
Inga gullpengar! Varför då i all sin dar? När Pippi hade en hel kappsäck full?
Det märks att ni inte vet hur det går till när man rymmer, sa Pippi. Alla riktiga rymmare rymmer utan pengar vetja.

Tommy och Annika längtar efter äventyr! En solig sommardag tröttnar de på att rensa jordgubbslandet och bestämmer sig för att rymma. För att lugna sin mamma tar de med sig Pippi och tur är väl det! Rymningen börjar lugnt och fridfullt, men tar en ny vändning när åskknallar dånar i skogen.

Vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de klättrar i berg, går på lina och åker tunna ner för älven. Vi får läsa om mötet mellan Pisse-Nisse och tjuren och om irrfärden i kalasbilen som kan flyga. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen?

Pippi på rymmen är ett spännande och oförglömligt äventyr med Pippi Långstrump och hennes kompisar.

Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på rymmen som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som utspelar sig i 70-talets Sommarsverige. Under inspelningen tog stillbildsfotograf Bo-Erik Nyberg bilder som publicerades i bilderboken som kom ut 1971. Men detta är första gången som berättelsen illustreras. Vi får ta del av det spännande äventyret som bilderbok, i stort generöst format och omfångsrikt berättat. Serieskaparen Fabian Göranson har gjort bilderna. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil. Det är fartfyllt, spännande och mycket att titta på.

Fabian Göranson är serieskapare. Hans senaste bok Drömmen om Europa, väckte mycket uppmärksamhet och fick fantastiska recensioner i dagspress. Tillsammans med Josefin Svenske drev han tidigare serieförlaget Kolik, men ägnar sig nu på heltid åt att illustrera och skriva.

Astrid Lindgren, Fabian Göranson

Pippi på rymmen

Relaterade artiklar

”Medeltiden är kanske min favorit”

Följ med medeltidens barn bland bönder, nunnor, riddare och pestsmittade sjömän.