Fotograf: Hugo Thambert

Press images

Aktuell med: Min storslagna död

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, som även nominerades till Slangbellan. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!, Comedy Queen och Mitt storslagna liv.

I sina böcker vågar Jenny Jägerfeld ta sig an de stora och svåra existentiella frågorna. Med djup respekt för läsaren – och ämnet – gestaltar hon psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom, könsidentitet, självmord och utanförskap. I samtliga skildringar spelar också humorn en stor och förlösande roll.

Jenny Jägerfeld hörs ofta i radio och tv och har samtalsserien Psykologer läser böcker. Hon skriver även för Svenska Dagbladet och dess tidning för barn, SvD Junior. Ett hundratal frågor från den populära SvD-spalten Fråga Jenny sammanställdes 2019 i boken Fråga Jenny! Om kroppen, själen och allt runtomkring.

Jenny Jägerfeld har också pluggat massa filosofi, sexologi och litteratur. En gång reste hon från Danmark till Indien i en risig röd buss. Det tog femtio dagar. Hon har också jobbat som postsorterare, biokassörska, servitris, karaokevärdinna och inom hemtjänsten.

Priser och utmärkelser:
Augustpriset 2010 för Här ligger jag och blöder
Stora läsarpriset 2010
Nominerad till Slangbellan 2010 för Här ligger jag och blöder
Lavapriset 2014
Astrid Lindgren-priset 2017
Nominerad till Augustpriset 2018 för Comedy Queen
Barnradions bokpris 2018 för Comedy Queen
Broocmanpriset 2019
Nominerad till Augustpriset 2019 för Mitt storslagna liv
Expressens kulturpris Heffaklumpen 2020

Läs mer Dölj
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2020
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
166 kr Bok - Flexband
Utgiven: juni 2019
132 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
Min storslagna död
"Jägerfelds berättelse levererar textgrafitti. Stora vilda taggar varvas med små, finmejslade bilder.  [...] Det fräcka, det rosiga med sorgkant, det komiska, det oförvägna och föga moraliserande, allt är beroendeframkallande. Samtidigt är det omöjligt att inte engageras när Jägerfeld studsar sanningar och svajar på lina." Pia Huss
Dagens Nyheter
Min storslagna död
"Fortsättningen på Augustprisnominerade 'Mitt storslagna liv' och den är, om möjligt, ännu bättre. [...] Jenny Jägerfeld har en enastående förmåga att kunna växla mellan allvar och humor. Bara den sanslöst roliga skildringen av Sigges familj är värd varenda krona." Ingalill Mosander
Aftonbladet
Min storslagna död
”Jenny Jägerfeld har skapat en härlig, frejdigt berättad historia, händelserik och humoristisk. Min storslagna död är förutom en fin, inkännande skildring av en 12-årings vilsenhet, också en mycket underhållande bok. Helhetsbetyg: 4.” Staffan Wennerlund
BTJ
Mitt storslagna liv
”Roligt, varmt, känslosamt och mysigt i typisk Jägerfeld-stil.”
Vi Läser

NYHETER

Efterlängtad fortsättning på ”Mitt storslagna liv”

Prisbelönta Jenny Jägerfeld släpper andra delen i sin första bokserie, Skärblackatrilogin! Min storslagna död är den efterlängtade fortsättningen på Augustnominerade Mitt storslagna liv, och handlar om vad man är beredd att göra för att passa in utan att göra för mycket avkall på sig själv.

Foto: Hugo Thambert

Comedy Queen filmatiseras av Sanna Lenken

Nu står det klart att inspelningen av Comedy Queen, baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman, startar den 4 maj. Filmen regisseras av hyllade Sanna Lenken, vars senaste regiverk Tunna blå linjen precis gjort succé på SVT.

Foto: Johan Paulin

Mitt storslagna liv vinner Barnradions bokpris 2020

Barnjuryn har enats och utsett Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld till årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är andra gången Jägerfeld får priset. 

Foto: Hugo Thambert

Nominerade till Barnradions bokpris 2020

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2020. Bland de nominerade böckerna finns två böcker från Rabén & Sjögren som handlar om längtan efter tillhörighet.

Jenny Jägerfeld får Expressens Heffaklumpen

Mottagarna av Expressens kulturpriser har tillkännagivits och årets pristagare av Expressens barn- och ungdomskulturpris Heffaklumpen 2019 är författaren Jenny Jägerfeld. 

Fotograf: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår