Fotograf: Hugo Thambert

Press images

Aktuell med: Min storslagna död

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, som även nominerades till Slangbellan. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern: Brorsan är kung!, Comedy Queen och Mitt storslagna liv.

I sina böcker vågar Jenny Jägerfeld ta sig an de stora och svåra existentiella frågorna. Med djup respekt för läsaren – och ämnet – gestaltar hon psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom, könsidentitet, självmord och utanförskap. I samtliga skildringar spelar också humorn en stor och förlösande roll.

Jenny Jägerfeld hörs ofta i radio och tv och har samtalsserien Psykologer läser böcker. Hon skriver även för Svenska Dagbladet och dess tidning för barn, SvD Junior. Ett hundratal frågor från den populära SvD-spalten Fråga Jenny sammanställdes 2019 i boken Fråga Jenny! Om kroppen, själen och allt runtomkring.

Jenny Jägerfeld har också pluggat massa filosofi, sexologi och litteratur. En gång reste hon från Danmark till Indien i en risig röd buss. Det tog femtio dagar. Hon har också jobbat som postsorterare, biokassörska, servitris, karaokevärdinna och inom hemtjänsten.

Priser och utmärkelser:
Augustpriset 2010 för Här ligger jag och blöder
Stora läsarpriset 2010
Nominerad till Slangbellan 2010 för Här ligger jag och blöder
Lavapriset 2014
Astrid Lindgren-priset 2017
Nominerad till Augustpriset 2018 för Comedy Queen
Barnradions bokpris 2018 för Comedy Queen
Broocmanpriset 2019
Nominerad till Augustpriset 2019 för Mitt storslagna liv
Expressens kulturpris Heffaklumpen 2020

Läs mer Dölj
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2020
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
89 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2019
89 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2018
Mitt storslagna liv
”Roligt, varmt, känslosamt och mysigt i typisk Jägerfeld-stil.”
Vi Läser
Mitt storslagna liv
”Det är Jägerfeldland, det är livet extra allt. [...] Sigges kamp för att bli accepterad är bränn­het, och scenerna som gestaltar hans position nederst i hackordningen, på skolgården eller i matsalen, är precist gestaltade.”
Sydsvenskan
Mitt storslagna liv
"Varning för både skratt och tårar under läsningen av denna Augustnominerade bok!"
Smålänningen
Mitt storslagna liv
”Jägerfeld håller sentimentaliteten stången och låter sina romangestalter vara tänkande och mångskiktade individer som inte definieras av sina livsöden. Hon skriver i lugn och ro, med utsökt balans mellan humor, vardag och katastrof, ur ett perspektiv hämtad från helt vanliga barns hjärnor. [...] Sigges envetna försök att bli en tråkigare människa är både rörande och skrattstänkt spännande.” Martina Montelius
Expressen

NYHETER

Mitt storslagna liv vinner Barnradions bokpris 2020

Barnjuryn har enats och utsett Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld till årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är andra gången Jägerfeld får priset. 

Foto: Hugo Thambert

Nominerade till Barnradions bokpris 2020

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2020. Bland de nominerade böckerna finns två böcker från Rabén & Sjögren som handlar om längtan efter tillhörighet.

Jenny Jägerfeld får Expressens Heffaklumpen

Mottagarna av Expressens kulturpriser har tillkännagivits och årets pristagare av Expressens barn- och ungdomskulturpris Heffaklumpen 2019 är författaren Jenny Jägerfeld. 

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Nya pocketböcker februari 2020

Nu finns flera av våra kritikerrosade titlar utgivna i pocket.

”Roligt och allvarligt och viktigt och svinbra”

Nu finns Jenny Jägerfelds hyllade bok Brorsan är kung i pocket! Till boken har vi även tagit fram en lärarhandledning anpassad för åk 3-6 som finns att ladda ned helt gratis.

Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår