Ylva Karlsson

Foto av:

Kajsa Göransson

Ylva Karlsson debuterade 1998 och har sen dess skrivit allt från bilderböcker till ungdomsromaner. Hon växlar mellan realism och saga och rör sig gärna i en vardagsrealism med fantastiska inslag. 2009 belönades hon med Augustpriset för boken Skriv om och om igen och har även belönats med Heffaklumpen och Slangbellan. Tillsammans med Sara Lundberg nominerades hon till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021 för Jag och alla. Samma år mottog hon även Astrid Lindgren-priset.

Ylva Karlsson berättar om sig själv:

Jag föddes 1978 och var snart äldst av tre systrar. Men trots att jag läste en förskräcklig massa sagor och snart lärde mig att det där med att vara äldst av tre inte var en position att önska sig så trivdes jag ganska bra med den.

Och sagor är ju inte en gång för alla färdiga och fixerade. Man kan ju skriva nya.

Det gjorde jag.

Det gör jag.

Det är faktiskt mitt jobb numera. Jag är helt enkelt professionell nedtecknare av mina egna fantasivärldar. Jag är spökskrivare åt mina låtsaskompisar.

Som bisyssla träffar jag barn med samma drömmar eller andra drömmar och hjälper dem med deras skrivande. Samt lär en och annan lärare lite knep om hur man väcker skrivlust.

Och så bor jag i Bagarmossen söder om Stockholm med min fina familj.

Relaterat

Lavakatastrofen eller när Ester var ensam hemma

Om boken

Ester vågar vara hemma själv. Det är hon säker på. När mamma äntligen går kan Ester och Kängurun göra precis vad de vill. Ha picknick. Låna enhörningen i glas som egentligen bara är mammas. Men när klockan slår 11:11, fyra likadana siffror, blir golvet till lava! Möblerna flyter omkring som båtar och man kan man stå på trösklarna. Ester måste rädda katterna, enhörningen och Kängurun från katastrofen, men hur?
En rolig och actionfylld berättelse om att vilja klara sig själv, om virvlande fantasi och om det sköra gränslandet mellan att vara liten och stor.Den fristående, tredje delen om modiga Ester av Augustprisbelönade Ylva Karlsson och Katarina Strömgård.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

Lavakatastrofen eller när Ester var ensam hemma

En bästa vän till jul

Om boken

Alla med fantasin i behåll vet väl att julpynt är levande varelser. Det är bara när människan är i närheten som det stelnar till och inte kan röra sig.
Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället.Så när hon en jul blir förpassad till soptunnan bara för att hennes vinge gått sönder lite förstår hon ingenting. Hur kan människorna som hon tyckt om så mycket behandla henne så?Tillsammans med sina nyfunna vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak ger hon sig ut på en lång resa för att finna platsen hon en gång hört talas om, där inget pynt behöver bli stelt så fort en människa kommer i närheten och där det aldrig någonsin är julgransplundring ­– landet Adventien.Ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

En bästa vän till jul

Relaterade artiklar

Årets adventsbok – ett juläventyr i 24 kapitel

För elfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Bakom ”En bästa vän till jul” står författaren Ylva Karlsson och illustratören Katarina Strömgård – två Augustprisvinnare i ett magiskt fint samarbete. Resultatet är en saga om sönderälskade julgransprydnader.