Fotograf: Kajsa Göransson

Press images

Aktuell med: Jordgubbsbarnen

Sara Olausson, född 1972, är serietecknare, illustratör och författare. Hon gick ut Konsthögskolan i Stockholm 2007 och har bland annat givit ut serieböckerna Allt är farligt! (2001), Hjälp! (den senare tillsammans med Nina Hemmingsson, 2004) och Barbro Lindgrens Loranga, Mazarin och Dartanjang i tre delar. Hon var redaktör för Kvinnor ritar bara serier om mens (2014) och har tillsammans med Felicia Iosif gjort boken Det kunde varit jag (2015). 

2019 nominerades Sara Olausson till Augustpriset för Jordgubbsbarnen. Juryns motivering lyder:

”I Jordgubbsbarnen beskrivs mammans röst som solsken, som chokladsås. Just så är Olaussons tilltal: kärleksfullt och lyckliggörande. Samtidigt är det en berättelse om fattigdom och utsatthet. Den berör, och den erbjuder läsaren en synvända. För de här bullerbybarnen är inte från Småland. Kanske sitter deras mor eller far utanför en butik nära dig och tigger, eller kanske är barnen själva på väg till Sverige, för att plocka jordgubbar.”

Läs mer Dölj
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2019
Jordgubbsbarnen
"Sara Olaussons Augustnominerade 'Jordgubbsbarnen' är årets mest magontframkallande barnbok. Och en av de allra bästa." Hanna Höglund
Expressen
Jordgubbsbarnen
”... det är också en i många stycken lycklig bok. Och samtidigt så svidande sorglig.”
Göteborgs-Posten
Jordgubbsbarnen
”Det är en skicklig vardagsberättelse som ger ett viktigt perspektiv.”
Dagens Nyheter
Jordgubbsbarnen
”Det skär i mitt vuxna inre att se fattigdomen, skammen och orättvisorna, men mitt barnjag blir lika uppslukad som när jag läste Hans Petersons 'De fyra hemlösa' och Martha Sandwall-Bergströms 'Kulla-Gulla'.”
Kulturnytt i P1

NYHETER

Lärarhandledningar till två av årets Augustnominerade titlar!

Vi har tagit fram lärarhandledningar som du kan använda i ditt arbete som lärare eller bibliotekarie – helt gratis!

Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

”Den här boken är motmedicin!”

Jordgubbsbarn kallas de barn som blir lämnade hemma när föräldrarna åker utomlands för att tjäna pengar. Illustratören och författaren Sara Olausson har skrivit en viktig och tankeväckande bok för lågstadiet om två sådana barn och om deras vardag.

Fotograf: Kajsa Göransson
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår