Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

"Nilsson har sannerligen skrivit en viktig bok som ligger helt rätt i tiden. Med Om vi bara kunde byta kroppar med varandra hoppas jag att frågor som rör transpersoners mående uppmärksammas och att unga får en större kunskap kring ämnet, för det kan faktiskt rädda liv."

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

Om vi Bara kunde byta kroppar med varandra är en stark och sorglig roman, storslagen i ett litet format” - Maria Friedner

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

”En av de där ungdomsböckerna som inte bara tål en omläsning, utan faktiskt både bör läsas och läsas om.”

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

"En intensiv berättelse om utsatthet och förälskelse. Johanna Nilsson har visat förut att hon som få andra förmår gestalta ensamma och trasiga unga /…/. Den nya boken är inget undantag." /Petter Lindgren

BTJ

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

"Om vi bara kunde byta kroppar med varandra är en angelägen historia om utanförskap och sökandet efter att bli accepterad, skriven av Johanna Nilsson - en av våra mest etablerade ungdomsboksförfattare. Helhetsbetyg: 4" – Magnus Öhrn,

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert ...

"Johanna Nilsson tecknar en mycket levande bild av dagens svenska samhälle i sin nya ungdomsroman."

"Samtidigt som Johanna Nilsson (f 1973) skriver respektfullt och initierat om dödslängtan, ger hon nämligen en ambitiös psykologisk förklaring till hur en sådan farlig dröm kan uppstå, samt gestaltar på ett övertygande sätt vägar som leder bort från mörker och självdestruktivitet."

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert ...

"I Om hundra dagar ska jag dö... ges en mycket skarp och allsidig bild av unga människors livsvillkor." /Smålandsposten

Lilla Darling

"Med klarsynt kompromisslöshet" /Borås Tidning

"I hennes sällskap exponeras det unga livets svärta och svårigheter, ofta med klarsynt kompromisslöshet. Med kirurgisk precision blottläggs skärvor av det verkliga./.../

Med slagkraftig enkelhet visar Johanna Nilsson hur instabila människans stödjepunkter
de facto är."

Peter Grönborg, Borås Tidning

Lilla Darling

"Levande och inkännande"/GP

"Det är inte så enkelt som man kan tro att minnas hur det är att vara tonåring – men Johanna Nilsson får om inte själva känslorna så åtminstone hågkomsterna att komma tillbaka. Hur världen kan vända på en femöring och allting kan pendla mellan hopp och förtvivlan på en kort sekund. Hur så mycket hängs upp på en särskild dag, då, just då ska det hända och livet förändras."

Bella Stenberg, GP

Lilla Darling

"Ett nära, sensibelt språk och fina personteckningar"

"Här finns ett nära, sensibelt språk och fina personteckningar, inte minst av en känslig kille som vi får möta på ett öppnare, djupare och mjukare sätt än killar vanligen porträtteras i ungdomsböcker. Med små, små detaljer tecknas träffsäkert känslolägen och relationers natur. /.../

Också kärlekens smärta och glädje får Jerry smaka på i denna period av livet, när drömmar och hopp precis börjar omvandlas till erfarenhet. Ett stilla dopp ner i en niondeklassares värld, en finstämd bladvändare - här upplever man - eller återupplever - verkligen hur skör en ung tillvaro och ett ungt hjärta är."

Susanne Holmlund, ST 

Lilla Darling

"Om att gradvis komma varandra nära och att våga satsa sig själv"/ Bohuslänningen

"En intressant ungdomsbok om att gradvis komma varandra nära och att våga satsa sig själv helhjärtat - inte bara i kärleksrelationer."

Eva Bejhed, Bohuslänningen 

Lilla Darling

"Med direktlänk till varje tonårshjärta" /Dala-Demokraten

"Johanna Nilsson beskriver tonåren så värdigt, så fritt från vuxet ovanifrånperspektiv, och med direktlänk till varje tonårshjärta. Det är befriande med en ungdomsroman som kretsar runt vardaglig ångest, inte ätstörningar, sexuella övergrepp eller drogberoende. Men däremot olycklig kärlek och Det Stora Pirret. Att inte riktigt kunna greppa känslan av att befinna sig mitt i livet. Tonårsprecist och ändå allmängiltigt. Precis så skriver Johanna Nilsson. Det här är en ungdomsroman för alla åldrar."

Anna Amnéus 

Lilla Darling

"Den här är riktigt bra"

"Jag har alltid älskat Johanna Nilssons böcker, och den här är riktigt bra. Kul att hon skriver om en kille också, för det behövs alltid ungdomsböcker om vanliga killar med massor av känslor."

Maria, Ge oss boken!

Lilla Darling

"Fin på att uttrycka känslor" /SvD

"Johanna Nilsson är fin på att uttrycka känslor. Både i vuxenböcker och tonårsromaner går hon gärna in i ett manligt psyke och ger röst åt de udda och vilsekomna. Gärna rör hon sig i gränslandet mellan fantasi och verklighet, berör telepati och sinnesvillor."

Ying Toijer-Nilsson, SvD 

Lilla Darling

"En liten berättelse som bär en stor mänsklig insikt"

"Lilla Darling är en liten berättelse som bär en stor mänsklig insikt. Johanna Nilsson nämns ibland i närheten av författarskap som Birgitta Trotzigs och Lars Ahlins. Varför inte, formaten är vitt skilda men i genomlysningen av det mänskliga, av skuld, beroende, tvivel och kärlek, anas en konstnärlig närhet."

Pia Huss, Dagens Nyheter

Lilla Darling

"Att se människor på djupet så som Jerry ser Diana gillar jag att läsa om"

"Jag tycker att jag kan säga att jag har läst många böcker, men någon bok som Lilla Darling har jag aldrig läst tidigare.

Det tycker jag är synd för att ämnet är viktigt. Att se människor på djupet så som Jerry ser Diana gillar jag att läsa om. Man ska inte bara gå efter utseende och handlingar utan också insidan och tankarna bakom handlingarna. Man gör inte saker utan anledning utan allt har en betydelse."

Nerikes Allehanda

Lilla Darling

"Karaktären Jerry var väldigt bra"

"Det var självklart att jag skulle läsa boken, så fort jag hört namnet visste jag att det var en bok jag skulle tycka om. Och ja, jag tyckte om den. /.../ Karaktären Jerry var väldigt bra. Trots att det är en kvinnlig författare som skrivit ur en killes perspektiv var den bra. "

Alice, Bokpussen

Janis den magnifika

Pressröster om Janis den magnifika

"Känsloläget är högt uppskruvat i ”Janis den magnifika”. Berättelsen rusar fram i lika hög hastighet som bilen Janis kör. /.../
Med sin slagfärdighet och galghumor lyckas berättarjaget Janis för det mesta ta udden av det alltför emotionella. Annars hade historien lätt kunnat bli bara patetisk. Nu ges läsaren istället möjlighet att le, ja rent av att skratta, i all bedrövelse. Vissa episoder glimmar till och visualiseras i minnet som korta filmsekvenser. Helt obetalbar är till exempel skildringen av den pianokonsert som Janis och Jim ordnar för gästerna på ett motell."
Lena Kåreland, Svenska Dagbladet

"Johanna Nilsson vet hur man skriver in flickor i historien och skapa romanfigurer som besitter den outgrundliga förmågan att resa sig ur det mest hopplösa. /.../ Relationen som växer fram mellan Jim och Janis är mångbottnad, både realistiskt komplicerad och vackert lidelsefull."
Hanna Larsson, Aftonbladet

"Johanna Nilsson har också ett språk som är både lättläst tydligt och rikt på nyanser. Trots berättelsens höga tempo gör hon plats för poetiska kalhyggen och balanserar perfekt Janis djupa filosoferande och naivitet, omnipotens och osäkerhet – den där underbara blandningen som utgör själva essensen av att vara tonåring."
Lisbeth Sommarström, Södermanlands Nyheter

Pojken som botade sömnen

Svenska Dagbladet recenserar Pojken som botade sömnen

"..en fin skildring av syskonskap../../Jonathans sinnestillstånd är trovärdigt beskrivet på ett enkelt språk med poetisk rytm. Tempot håller spänningen vid makt, ändå är det först och främst känslor, som beskrivs på ett övertygande sätt: vanmakt, vrede, sorg. En bok om saknad, som vidgar sig till empati."
Ying Toijer-Nilsson, SvD

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.