Boken om Pippi Långstrump i nyutgåva – delvis reviderad av Astrid Lindgren själv

 Till Pippis 70-årsjubileum i maj 2015 ger Rabén & Sjögren ut Boken om Pippi Långstrump i nyutgåva, med det mesta och det bästa av de Pippiberättelser som publicerats.

torsdag 12 februari 2015

2015 är det 70 år sedan den första boken om Pippi Långstrump kom ut. Till Pippis 70-årsjubileum i maj 2015 ger Rabén & Sjögren ut Boken om Pippi Långstrump i nyutgåva, med det mesta och det bästa av de Pippiberättelser som publicerats. Dessutom har Ingrid Vang Nymans originalillustrationer restaurerats och färglagts till den nya utgåvan.

När Boken om Pippi Långstrump nu ges ut igen är den delvis reviderad av Astrid Lindgren själv. I samma anda som hon gjorde en revidering 1993 har Rabén & Sjögren och Saltkråkan, överallt där det förekommer, ersatt n-ordet med prefixet "söderhavs".

– Vi är glada över att nu kunna ge ut Pippi i denna reviderade nyutgåva. För oss är det viktigt att alla barn ska kunna finna glädje och styrka hos Pippi och att föräldrar ska kunna läsa Pippi för sina barn utan att själva behöva uppfinna ersättningsord. Hon skrevs i en tid där både ords valörer, och samhället, såg annorlunda ut än idag, säger Ann Sköld Nilsson, förlagschef på Rabén & Sjögren.

Redan 1970 medverkade Astrid Lindgren i en personlig intervju i Expressen* och fick då frågan om det skulle bli annorlunda om hon idag skulle skriva om Pippi Långstrump.

– Ja. Jag skulle ta bort en massa idiotier. Men i sina huvuddrag skulle den väl vara lika. När jag läser Pippi så stönar jag högt ibland och tänker: Varför skrev jag det där? Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung!, sade Astrid Lindgren redan 1970.

Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, har varit delaktig i arbetet med den nya utgåvan.

– Vi har bytt ut ett gammalt ord därför att det skadar. Pippi Långstrumpsböckernas författare hade aldrig stått ut med att något hos Pippi kunde göra barn illa, säger hon.

Boken om Pippi Långstrump kommer ut den 22 april 2015.

Läs artikeln i Dagens Nyheter om revideringen (14/2 2015).

Hör Astrid LIndgrens dotter Karin Nyman berätta om hur Pippi Långstrump kom till och revideringen av den kommande Boken om PIppi Långstrump:

Om Pippis tillkomst
'Pippi Långstrump kom till när Astrid Lindgrens dotter Karin låg sjuk och ville att mamma skulle berätta en saga.

– 1941 låg min sjuåriga dotter Karin sjuk i lunginflammation. Varje kväll när jag satt vid hennes sängkant tjatade hon på barnavis: "Berätta nånting!" Och en kväll när jag rätt utmattad frågade henne: "Vad ska jag berätta?" så svarade hon: "Berätta om Pippi Långstrump!" Hon hittade på namnet just i det ögonblicket. Jag frågade henne inte vem Pippi Långstrump var, jag började bara berätta och eftersom det var ett konstigt märkligt namn, så blev det också en märklig flicka, har Astrid själv berättat.

Under flera år hittade Astrid Lindgren på nya historier om Pippi för Karin och hennes vänner. Så en vinterdag i mars 1944 halkade Astrid och blev sängliggande med en stukad fot. För att få tiden att gå stenograferade hon ner berättelserna.

På sin 10-årsdag, den 21 maj 1944, fick Karin den allra första boken om Pippi Långstrump på maskinskrivna blad. När "Pippi Långstrump" ett år senare gavs ut av Rabén & Sjögren ställde hon till revolution i barnkammaren och Astrid Lindgrens liv förändrades.

Fakta om Pippi Långstrump

  • 2015 är det 70 år sedan den första boken om Pippi Långstrump kom ut. Böckerna om Pippi Långstrump är översatta till 70 språk och har sålt i över 60 miljoner exemplar. Astrid Lindgrens böcker har sålt i över 150 miljoner exemplar, av dessa är böckerna om Pippi Långstrump ojämförligt mest sålda.
  • Pippi Långstrump röstades nyligen av Dagens Nyheters läsare fram till de senaste 150 årens viktigaste kulturhändelse.
  • Pippis fullständiga namn är Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.
  • Saltkråkan äger och förvaltar de rättigheter som är associerade med Astrid Lindgren och hennes författarskap. Saltkråkan verkar för att samtidigt värna hennes verk och gärning och föra konstnärskapet vidare till nya generationer.
  • Rabén & Sjögren är ett av Sveriges ledande barn- och ungdomsförlag. Astrid Lindgren gav ut alla sina böcker på förlaget och var också anställd som redaktör och som ansvarig för barnboksavdelningen mellan 1946 och 1970- Under hennes tid utvecklades Rabén & Sjögren till Sveriges tongivande barnboksförlag.


* "Pippi – ibland stönar jag högt när jag läser om henne".
Strängt personligt med Elisabeth Frankl. Expressen, 1970-12-06.

169 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: april 2015

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.