Var går gränsen mellan vänskap och det som kallas kärlek?

Foto av :

Foto: Åsa Rangmyr

Publicerad:

2016-06-10

Per Nilsson har skrivit en rad älskade, uppmärksammade och prisbelönta barn- och ungdomsböcker. Den nya heter Som hund, som katt.

Under sina 30 år som författare har Per Nilsson hunnit skriva nästan 40 barn- och ungdomsböcker – många av dem djupt älskade, uppmärksammade och prisbelönta. I den nya kärleksromanen Som hund, som katt utforskar han var gränsen går mellan vänskap och det som kallas kärlek.

Dina böcker cirklar ofta runt de stora, eviga frågorna: kärleken, döden och mötet mellan människor. Varför?

– När Hjärtans Fröjd kom ut 1992 fick jag stor respons, jag fick brev och förde samtal med många unga människor som ville diskutera med mig, ofta jämföra sina egna erfarenheter med min berättelse. Och under de kommande femton åren skrev jag ungdomsromaner som jag betraktade som Brev Till En Läsare. Jag tänkte aldrig att jag skrev till alla, men jag skrev alltid till någon. Och jag fick svar, nästan dagligen fick jag respons på mina böcker, och förde samtal om Livet och Världen. Och detta blev för mig själva värdet med just ungdomsromanen – att den kunde vara en väg in till viktiga samtal.

För vem har du skrivit Som hund, som katt?

– Jag tänker fortfarande att jag inte skriver för alla. Böcker, berättelser, är personliga saker. Några når fram till oss, några inte alls. Ibland handlar det om att vi känner igen oss, ibland om att vi kan förstå. Men jag tänker att jag skriver för unga människor. Och jag tänker att den här berättelsen är lättillgänglig både genom sitt format och språket. Jag har verkligen, mer än någonsin förr, försökt skriva snålt, enkelt och koncentrerat så att alla ska kunna förstå.

Hur kan ungdomsromanen konkurrera idag?

– När jag gör författarbesök i högstadieklasser blir jag alltid förvånad över hur många som påstår sig läsa böcker, berättelser, frivilligt. Och jag tror fortfarande att ungdomsromanens existensberättigande ligger i att vara något unikt som inte går att hitta i filmer, sociala medier och datorspel. Kanske handlar det helt enkelt om ett ärligt samtal.

----------

Per Nilsson är född 1954 i Malmö och bor i Sölvesborg. Med Hjärtans fröjd vann han Rabén & Sjögrens pristävling som bästa kärleksroman 1992. Boken belönades också med det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis 1997 och holländska The Silver Kiss 1999. 1997 fick han Nils Holgersson-plaketten för Anarkai. Fem av hans romaner har Augustnominerats. Korpens sång, Du & du & du, Ett annat sätt att vara ung och Sjutton nominerades och för Svenne fick han Augustpriset 2006. 1999 fick Per Nilsson Astrid Lindgren-priset, bland annat för att han: "... sinnligt och ömsint fångar de ungas verklighet på kornet". Nominerad på 2002 års IBBY Honour List för Ett annat sätt att vara ung. Hösten 2003 kom den som film under titeln "Hannah med h". Du & du & du har även fått pris internationellt. 2005 utsågs den till Bästa ungdomsbok vid Los Angeles Times Festival of Books. Hans böcker har översatts till 20 språk.

Relaterade artiklar

Mästerligt om fantasi och lek

Åke är en helt vanlig pojke. Men idag äter Åke ur en matskål på golvet och han kan inte prata. Idag är Åke en hund. Ett nytt mästarmöte i text och bild av Per Nilsson och Lisen Adbåge.