Foto: Malin Hoelstad

”Barn är kloka och kompetenta och klarar av att prata om svåra saker”

Christina Wahldéns nya bok Du är modigast handlar om ett barn som får cancer.

torsdag 01 september 2016

Christina Wahldén är en av våra främsta barn- och ungdomsförfattare. Hon väjer aldrig för svåra ämnen, vilket boken Du är modigast visar. 

Varför skrev du den här boken?

För några år sedan blev ett av våra tre barn allvarligt sjukt. Han låg länge på en barnonkologisk avdelning, precis som Knut gör i boken. Boken är fiktiv, men handlar om hur det är att vara på en avdelning för allvarligt sjuka barn. Ingen vill vara där, varken barnen eller föräldrarna. Ändå är man glad att den finns.
Boken handlar också om hur olika ens vänner kan reagera när någon blir väldigt sjuk. En del blir rädda och hör inte av sig alls. Andra, som man tidigare inte kände, kan få stor betydelse. Man får stöd, men inte alltid av de personer man tror.

Döden, är det verkligen ett lämpligt ämne för en barnbok?

Ja, det tycker jag. Barn funderar mycket över både livet och döden. Men det måste finnas något ljust på slutet, en öppning. Varje år blir ungefär 300 barn i Sverige sjuka i cancer eller någon annan tumörsjukdom. Många behandlas under flera års tid. Sjukdomen finns med som en skugga. Alla sjuka har föräldrar, syskon, släkt, kompisar. Det är många som berörs. Idag överlever de flesta som drabbas sin sjukdom, men alla gör förstås inte det. Barn är kloka och kompetenta och klarar av att prata om svåra saker. Vuxna är ofta räddare. Bilderna av Bettina Johansson är väldigt varma och fina. Jag hoppas att den som läser kan finna tröst och hopp i boken.

Vem tycker du ska läsa Du är modigast?

Den kan förstås läsas av vem som helst. Den riktar sig till åldrarna 6-10 år, men jag skulle säga att 6-100 kanske är en bättre grupp. Om man är sjuk själv orkar man kanske inte läsa boken, då är den nog för nära verkligheten, men ett syskon eller en kompis kan förstå lite bättre hur det kan vara. Skolklasser där någon elev är eller har varit sjuk kan också läsa den och prata om hur det kan vara. Eller mor- och farföräldrar. Eller vuxna som på olika sätt arbetar med allvarligt sjuka barn.


Fotograf: Malin Hoelstad

69 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.