Illustratör: Loka Kanarp

”Åren mellan fem och åtta är otroligt spännande”

Emi Gunér är copywriter, översättare, skribent och barnboksförfattare. Nu kommer hennes tredje bok om Nina – en karaktär som blivit något av en favorit hos de yngre läsarna.

onsdag 31 maj 2017

Emi, berätta, hur föddes Nina?

– Jag ville skriva Nina-böckerna i samma bruksbokstradition som Kerstin Thorvalls Sagor om Anders snart 4 år och Astrid Lindgrens böcker Jag vill också börja skolan och Jag vill också ha ett syskon. Och Lotta på Bråkmakargatan, men i svensk nutid.
Historier om helt vanliga vardagshändelser som känns nya och omtumlande när man upplever dem de första gångerna. Innan man ännu hunnit övat så mycket att man som människa tycker sig kunna hantera ilska, svartsjuka och längtan – hur sant eller falskt det än är. Jag tycker de här åren mellan fem och åtta är otroligt spännande. Gränsen mellan fantasi och verklighet är suddig medan barnets känslor ofta är väldigt stora och starka. Det påverkar alla i familjen och runtomkring. Det är också en ålder när barnet bemästrar många livsviktiga och livsfarliga talanger. Många lär sig cykla, simma och börja upptäcka på alfabetet. Och barnet börjar fundera kring livets villkor och orättvisor.

I den förra boken fick vi följa med när Nina skulle börja förskoleklass. Berätta lite om handlingen i Nina & Jim - hemlisar & kompisar.

– Nina har vant sig lite mer vid att gå i skolan och det händer något underbart, det kommer en ny kille till klassen, Jim, som skrattar åt samma saker som Nina. Hon tvingas ha kalas med ärkefienden Märta och övar på att cykla. Hon går påskkärring och tävlar om bästa hatt på skolans vårpicknick. Och så luras och busar hon en del både hemma och i skolan. Nina och Jim bildar en helhet med Nina börjar skolan, tillsammans täcker de in hela det första förskoleklassåret med hösttermin och vårtermin och olika händelser längs vägen.

Vad har varit roligast med att skriva böckerna om Nina?

– Det är mycket roligare och enklare att skriva historierna nu när karaktärerna och relationerna satt sig. Det har också varit så kul att se Nina och de andra personerna i boken gestaltade av illustratören Loka Kanarp. Och det har varit helt fantastiskt att få brev och reaktioner från läsarna. Många föräldrar har också hört av sig för att berätta att de och deras barn i samband med högläsningen av Nina-böckerna haft massa bra kvällsprat om barnets egen förskole- eller skolvardag.

Vad ligger i framtiden, blir det fler böcker om Nina?

– Ja! Åtminstone en bok till är planerad, med tänkt utgivning våren 2018. Den kommer handla om Ninas första skolsommarlov.

 

122 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.