”Ofta börjar mina berättelser i verkligheten.”

Foto av :

Foto: Malin Hoelstad

Publicerad:

2017-09-04

Christina Wahldén är författare och journalist. Hon har givit ut ett tjugotal barn- och ungdomsböcker för vilka hon har fått flera priser, men även flera böcker för vuxna samt böcker på lättläst svenska. Nu är Christina aktuell med Tulpanpojken, en bok om vår och Europas historia.

Tulpanpojken är baserad på en sann berättelse och Wim finns visst på riktigt. Berätta!

– Efter andra världskrigets slut var det svår svält i Europa. Min mormor och morfar bodde utanför Nyköping. De tog hand om en 11-årig pojke från Holland som kom till dem genom Rädda barnen. Min mamma var 13 år då och hade fyra syskon. De kunde inte prata med Wim till en början. Wim var i Sverige i nio månader. Nu är han över 80 år, men han talar fortfarande svenska. Min mammas familj såg honom som ett extra syskon och träffades flera gånger både i Holland och i Sverige. Jag och min man träffade honom och hans familj i Holland i våras och han visade oss huset i Tiel där han bodde som barn.

Vilken är Wims reaktion på att du skrivit boken?

– Han har varit entusiastisk hela tiden och hjälpt mig i arbetet med boken. Han skrev ner en del av sina minnen och hjälpte också till med att hitta de fotografier som finns på bokens omslag. Boken bygger på det han och min mamma har berättat för mig. De skajpade med varandra julen 2015 och det var då jag insåg att jag måste skriva boken. Han är glad och stolt över att boken finns nu. Den är ett minne som fler kan ta del av.

Var hittar du inspiration till dina böcker?

– Ofta börjar mina berättelser i verkligheten. Sedan ger fiktion en frihet att berätta något som ibland kan vara mer sant än verkligheten. Att läsa gamla tidningar är toppen som inspiration. När jag skrev Tulpanpojken läste jag bland annat dagstidningar från 1945. Annonserna var roligast, om vilka filmer som gick på bio eller vad man kunde köpa i julklapp.

Vad kommer härnäst, skriver du på något nytt i samma genre?

– I vår kommer en bok för barn mellan 9 och 12 år. Den heter Falafelflickorna och handlar om en tjej som vill bli polis. Hon bor i en fattig förort och hon funderar en del på varför det är så. Hennes bästa kompis är en bibliotekarie. Den boken är allvarlig och rolig på samma gång.

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.