HOTET – drabbande klimat-fantasy för unga

Foto av :

Fotograf: Mats Söderlund

Publicerad:

2018-01-12

Nu kommer första delen i Mats Söderlunds fantasy-epos för unga om klimatkampen – ett spännande äventyr där brinnande aktuella ämnen blandas med fiction och fantasy på ett mästerligt vis.

I centrum står en familj med tre barn, där pappan försvunnit under en fjälltur och mamman arbetar för FN. Familjen tillhör ett folkslag som kallas olus. De lever som, och bland, människor men har vissa ovanliga förmågor och en alldeles egen historia. Jenny och hennes syskon kastas in i en uråldrig konflikt och ett rafflande äventyr där ingen av de går säker och utgången kan påverka hela mänsklighetens framtid.

I Hotet har klimatförändringarna gått snabbare än någon har kunnat förutspå och boken bottnar i forskning om hur effekterna av klimatförändringarna kan slå i Sverige och världen i en nära framtid. Mats berättar tankeväckande om de stora frågorna idag: demokrati, klimatförändringar och kampen om naturtillgångarna: inte minst vattnet.

– I stort sett alla problem med klimatförändringen tar sig uttryck i och får konsekvenser för vattenförsörjningen, över hela världen, säger Mats och fortsätter, många konflikter bottnar redan i dag åtminstone delvis i vattenfrågor.

I Hotet varvar han fantasy och realism, och hans kärlek till den norrländska naturen, inte minst fjällvärlden, genomsyrar hela boken. Mats är uppvuxen i Skellefteå och har tillbringat mycket tid i skogen och i fjällen. Han berättar att rennäringen redan drabbas av de varmare vintrarna t.ex. genom att deras flyttleder inte går att använda pga av för svaga isar. Eller att renbetet täcks av en isskorpa pga av töväder mitt i vintern. Trädgränsen förflyttas också.

– Jenny och Jed slår läger i fjällbjörkskogen i bokens prolog. Men på den platsen är det kalfjäll i dag. Den processen har redan påbörjats och uppmätts av forskare. Det är en tidsfråga innan kalfjället är ett naturhistoriskt minne, man har nämnt siffran 100 år.

Mats drömmer om att boken ska fungera som en väckarklocka.

– Jag har velat skapa en berättelse som både visar på hot som vi står inför i framtiden, och möjligheter. Jag hoppas att alla som läser den ska få lust att engagera sig. Känna hopp. Jag vill att boken ska förmedla insikter om allvaret i situationen, och leda till handling. Jag tror på unga (alla) människors förmåga att komma samman och åstadkomma stora förändringar i samhället. Att skriva den här boken är mitt sätt att bidra till klimatarbetet, till att sprida insikter om att klimatförändringarna påverkar oss alla men att vi kan göra något positivt av situationen genom att mötas, gå samman, samarbeta.

Mats har gjort mycket research i arbetet med boken. När vi frågar om han själv blev förvånad över de faktauppgifter och rapporter som han fann, som berättar om hur det kommer bli om vi inte lyckas hejda den globala uppvärmningen, svarar Mats att han blivit konstant förvånad, överraskad och chockad. Mest över hur mycket klimatförändringarna redan idag påverkar människors vardagsliv, samhällsplanering, politiska processer och konflikter.

– Det som skrämmer mig mest är att de oroande rapporter som kommer från t.ex. FN i själva verket är kompromisser och genomsnittliga beräkningar. Det betyder att effekterna kan bli mildare, men också att de kan bli avsevärt värre.

Hur hanterar då Mats själv eventuell klimatångest och ”klimatskuld” inför de barn som är små eller föds nu?

– Jag kan drabbas av tillfällig klimatångest och inser förstås att jag har en klimatskuld. Men skuld kan vara förlamande. Föredrar att tänka att vi har möjlighet att agera, skapa bättre förutsättningar för en hållbar framtid. Tänker på det varje dag och försöker leva så klimatsmart som möjligt. Samtidigt som vi alla kan bidra genom att göra medvetna val som konsumenter tror jag mest på att vi måste organisera oss på olika sätt. Arbeta politisk för förändring. Det kan handla om att gå med i t.ex. Naturskyddsföreningen eller Greenpeace, antingen bara stötta ekonomiskt, eller själv bli aktiv och delta i arbetet, bilda opinion, sprida kunskap, sätta press på regeringen osv. Bilda lokala påverkansgrupper eller använd den förening du redan är med i, må det sedan vara ett jaktlag, en fiskevårdsförening, en kulturförening eller ett byalag.

Hotet är första delen i trilogin Ättlingarna. Del 2 heter Kampen och utkommer redan i höst.

Relaterat

Hotet

Om boken

Hon kände deras närvaro i ryggen. Snodde runt ett halvt varv. En grupp högresta gestalter med tunga packningar gungade fram med vattnet forsande kring låren. Hon såg dem, men inte bara med ögonen, hörde deras steg trumma mot marken, kände lukten av deras kläder, svett, andedräkt. De sprang rakt mot henne.

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Först långt senare får hon veta vad som egentligen hände den där dagen. Det visar sig att familjen är del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem - eller vad - är hon?

Hotet är första delen i en trilogi som utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt. I ett hypermodernt och ständigt uppkopplat samhälle blir det plötsligt uppenbart att det ligger mer sanning i folktro och gamla sägner än vad någon kunnat ana.

Mats Söderlund

Hotet

Relaterade artiklar

”Det har varit skrämmande hur fort verkligheten överträffat dikten.”

Nu kommer tredje och sista delen i kritikerhyllade fantasyserien Ättlingarna, där de norrländska älvarna, skogarna och fjälltrakterna hamnat i världspolitikens mitt. Kampen om naturresurserna rasar och mänsklighetens överlevnad står på spel i en värld där nordisk, samisk och grönländsk mytologi utgör klangbotten.