Illustration: Jockum Nordström

Jockum Nordström illustrerar Lev Tolstojs fabler

Bilderboken Fabler och andra berättelser är ett unikt samarbete mellan den ryska författaren Lev Tolstojs barnbarnsbarn Daniil Tolstoy och konstnären Jockum Nordström.

onsdag 21 februari 2018

Få känner till att Lev Tolstoj även skrev för barn och nu ger Rabén & Sjögren ut hans berättelser på svenska. På initiativ av Daniil Tolstoy har Jockum Nordström illustrerat sagorna med helt nya bilder, varav flera av texterna aldrig tidigare har publicerats.

– Boken är full av spännande och fängslande sagor om listiga rävar, sluga lejon och giriga bröder. Berättelser att skratta åt, fundera över och att diskutera, säger Moa Brunnberg förläggare på Rabén & Sjögren.


Illustration ur boken: Jockum Nordström

Tolstojs texter är till stor del tolkningar av den grekiske diktaren Aisopos fabler och hinduiska fabler.

– Man säger att fabler handlar om människor, om människan. Det är självklart. Men de handlar också i hög grad om djuren. För mig suddas gränserna ut. Det var nog det som intresserade mig mest när Daniil Tolstoy för några år sedan frågade om jag ville göra bilder till dessa berättelser. Jag upplever fablerna som tidlösa. De berättar om moral och relationer utan fasta pekpinnar. Inga regler eller svar. Det ger mig tröst. Precis som stjärnbilderna i himlavalvet, säger Jockum Nordström.


Foto: Ulla Montan

Barnbarnsbarnet Daniil Tolstoy berättar själv om projektet och texterna:

– När Lev Tolstoj levde var många fattiga och få kunde läsa och skriva. Han månade mycket om barnen och på sin stora gård grundade han flera skolor, där man ofta kunde se honom undervisa själv. Han tyckte att de skolböcker som användes på den tiden var tråkiga, och han ville att skolan skulle vara en rolig plats där man kom och gick som man ville. Min pappa, som tillbringade många somrar med sin farfar Lev, mindes hur han ofta fick sitta i hans knä och höra honom berätta historier som fick honom att drömma sig bort till fantastiska världar.

289 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.