Boktips på Internationella kvinnodagen

Foto av :

Illustratör: Agnes Våhlund

Publicerad:

2018-03-08

Här tipsar vi om böcker för små och stora där tjejerna tar plats.

 

Läsålder 3-6

Boken om Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren (ill. Ilon Wikland)

När Lotta nyss hade fyllt fem år bestämde hon sig en dag för att flytta hemifrån. När mamma kommer in i barnkammaren är där tomt, där ligger bara en lapp som Lotta har skrivit. På den står det: JA HA FLÖTAT TITA I PAPERSKORJEN.

Madicken av Astrid Lindgren (ill. Ilon Wikland)

Madicken heter egentligen Margareta, men när hon var liten kallade hon sig själv Madicken, och fastän hon nu är stor och nästan sju år heter hon fortfarande så. Det är bara när hon behöver förmanas som hon kallas Margareta. Ganska ofta kallas hon Margareta.

Leni är ett sockerhjärta av Emma Adbåge

Tanterna på kaféet kallar Leni för sockerhjärta. Blä, vilket larvigt namn, tycker Leni. Leni är ju vuxen och behöver inte åka vagn, kan knäppa jackan alldeles själv, äter lök och stark ost. Precis som vuxna.
Det är så skönt att vara stor, att få göra precis som man vill. Tills pappa ber om hjälp med städningen och grannen plötsligt kallar henne för "stora damen". Vadå stora damen? Leni är ju liten!

Den fantastiska rufsitufsen av Beatrice Alemagna

Edith är fem år och vill hitta den optimala födelsedagspresenten till sin mamma. En tufs? En rufsjacka? Nej, en liten rufsitufs! Men det tar tid att hitta en sån ... Edith är en fransk korsning av Lotta på Bråkmakargatan och Eloise – en liten tjej att beundra för hennes mod och påhittighet!

Läsålder 6-9

Boken om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren (ill. Ingrid Vang Nyman)

Pippi läses som en feministisk ikon, en anti-auktoritär frihetshjälte, en aktivist för barns rättigheter, en pacifist, en kämpe för de svaga och utsatta, en lekfull livsnjutare i ett teknifierat samhälle och mycket, mycket mer.

Astrid Lindgren själv, som aldrig var särskilt intresserad av att tolka sina egna böcker, sa i en text till professorn och vännen Olle Holmberg: "Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren, utöver att roa mina späda läsare så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det allra svåraste. Överallt missbrukas makt."

Ronja Rövardotter - Glupafallet av Astrid Lindgren och Studio Ghibli

Ronja Rövardotter, Astrid Lindgrens sista stora verk, kom ut 1981. Boken har översatts till 41 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar världen över, och filmatiserades i mitten av 80-talet av Tage Danielsson. Nu finns Ronja Rövardotter i en helt ny tappning, signerad Goro Miyazaki på legendariska Studio Ghibli i Japan. De fyra serieböckerna är Ronja Rövardotter - Åskvädersbarn, Ronja Rövardotter - Vildvittrorna, Ronja Rövardotter - Björngrottan samt Ronja Rövardotter - Glupafallet.

Sigrid & Affe firar alla hjärtans dag av Moa Eriksson Sandberg (ill. Eva Björkstrand)

Det är februari i den lilla byn Grönbetet där Sigrid och Affe bor, och snart närmar sig alla hjärtans dag. De bestämmer sig för att skriva kärleksdikter. De blir så bra att de printar ut dem. Men så råkar Affe ge dikterna till Martina, deras klassföreståndare, i stället för ett brev från pappa. Nu tror Martina säkert att pappa är kär i henne. Vad ska de göra nu?

Röda Masken av Elias och Agnes Våhlund

Lisa har klarat av sitt första superhjälteuppdrag, men det känns som om hon bara drömt det. För i hennes vardag är allt som vanligt: hon vantrivs i skolan och killgänget är värre än någonsin. De ger sig på de svagaste och mobbar alla, inklusive Lisa. Varje ledig stund läser Lisa i boken hon hittade på biblioteket, Handbok för superhjältar.
Röda Masken är den andra boken om Lisa - en liten tjej som tar saken i egna händer. I slutet av april släpps bok 3, Ensam.

Ester Tagg och Den flygande holländaren av Linn Åslund (ill: Rebecka Helmersson)

Allting börjar den dag då barnhemsflickan Ester Tagg ser en bild av ett flygande piratskepp i tidningen. Under bilden står det att skeppet Den flygande holländaren ska lägga till vid stadens torg, så att den ökända piratkaptenen Beryll Stålhjärta kan förse sig med mat och förnödenheter innan hon ger sig av för att leta efter Svartskäggs legendariska skatt.

Det enda som Ester har kvar efter sina föräldrar är något som Ester tror är en skattkarta. Nu ser hon att skeppet i tidningen är identiskt med det skepp som finns på hennes karta. Kan det vara så att hennes föräldrar finns på Den flygande holländaren? Kosta vad det kosta vill, Ester måste ta sig till skeppet även om det innebär att hon tvingas rymma från Silverskedens barnhem. Boken släpps i juni!

Läsålder 9-12

Till häxornas försvar av Peter Arrhenius

I andra boken om Fanny Falk har organisationen VAO, vän av ordning, ett nytt uppdrag åt henne, men Stickan är inte säker på att hon kommer att klara av det, kanske är det för farligt. Hon måste resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676.

Skuggrikets portar av Maud Mangold (ill. Alexander Jansson)

Teas bästa vän Gabriel är försvunnen. Veckorna går och han kommer inte tillbaka. I stället dyker en underlig flicka upp. Hon erbjuder sig att hjälpa Tea att hitta sin vän. Men för att göra det måste Tea följa med flickan, djupt in i skogen.

Maud Mangolds spännande trilogi Skuggspelet består av Ängeln utan vingar, Dimmornas dal och Skuggrikets portar.

Siri och Mimers brunn av Patric Nyström (ill. Per Demervall)

Siri och Mimers brunn är den andra serieboken om den smarta och modiga vikingatjejen Siri. De rutinerade serieskaparna Per Demervall och Patrik Nyström har skapat en svensk Asterix för 2000-talet, full av färgstärka karaktärer, vackra miljöer och galna upptåg. Ett perfekt sätt att ha lära sig mer om vikingatiden på ett roligt och spännande sätt.

Flickornas historia: Världen av Kristina Lindström (ill. Lina Bodén)

Historia handlar vanligtvis om krig och kungar, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Här möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker. Några av dem har funnits på riktigt, andra är påhittade ur en historisk verklighet. En kort faktatext avslutar varje kapitel.

Unga vuxna

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt – förutom att en uråldrig ondska jagar dem. Utan varandra kommer de inte att överleva. Cirkeln är första delen i den rosade och älskade Engelsforstrilogin, och följs av Eld och Nyckeln!

Tre feministiska sagor av Lilian Bäckman

Tre feministiska sagor (om Brudarna Brrr, Rosa rosen och Curl-Lock) är en bok för både födda och ofödda feminister, full av humor, kamplust och en och annan groda.

Röd som blod av Salla Simukka

Efter att tidigare ha varit mobbad har sjuttonåriga Lumikki Andersson bestämt sig för att hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Men allt ställs på ända när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkrum. Snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling. Fortsätt följa Lumikki Andersson, Finlands svar på Lisbeth Salander, i de fristående delarna, Vit som snö och Svart som ebenholts.

Pojken under bron av Katarina Wennstam

Pojken under bron är berättelsen om hur lite det krävs för att ett liv ska släckas en kväll efter en fest, om machorollens alla tragiska offer bland unga killar och om synen på killar som just offer. Och så handlar det förstås om en synnerligen skärpt tjej som tillsammans med sina vänner än en gång hjälper polisen att se till att rättvisa skipas.

Förra året debuterade Katarina Wennstam som ungdomsboksförfattare med Flickan på hotellet. Uppföljaren Pojken under bron släpps i slutet av mars och är den andra boken i en planerad trilogi om Alex Skarp.