Foto: Leif Hansen

"Vi behöver bli bättre på att förstå oss på de blyga"

Lisa Bjärbo är tillbaka med en ny ungdomsroman, Inuti huvudet är jag kul handlar om den socialt ängsliga Liv.

onsdag 20 juni 2018

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För sjuttonåriga Liv i Inuti huvudet är jag kul blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från att vara rätt blyg till att bli ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

– Jag ville skriva om relationer utifrån någon som tycker att nästan allt socialt umgänge är skitsvårt, säger Lisa Bjärbo. Det finns så många tysta, blyga personer som samhället helst verkar vilja ändra på. Så många som hört ”du behöver inte vara så blyg!” på sina utvecklingssamtal genom åren. Som om det vore ett val? Vi behöver bli bättre på att förstå dem.

Inuti huvudet är jag kul följer Liv inifrån under några veckor i tvåan på hennes nya gymnasieskola i Växjö. Boken handlar om att flytta från Stockholm till ett renoveringsruckel på landet, om att ha en förälder som tycker att ”tänk att du är Beyoncé!” är ett rimligt levnadsråd, om panikångest, social fobi, skolbussar, grupparbeten, teveserier och längtan efter att någon gång ibland få ett sms från någon annan än sin pappa.

Det är en berättelse med mycket humor och stort djup som riktar sig till främst 12–15-åringar, med hopp om att många unga med ångestproblem och sociala rädslor ska kunna känna igen sig och förstå att de inte är ensamma om sina upplevelser.

Lisa Bjärbo är journalist och författare. Hon släppte sin första ungdomsroman Det är så logiskt alla fattar utom du 2010. Sedan dess har det blivit en rad roliga och sorgliga nutidsförankrade böcker om vardag, relationer och känslor för barn och unga i olika åldrar, bland annat prisbelönta Allt jag säger är sant och nyligen utkomna bilderboken Samtidigt i min låtsasvärld.

149 kr Bok - Flexband
Utgiven: juni 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår