Ska gjuta mod i förstagångsväljarna

Foto av :

Foto: Anna Wahlgren

Publicerad:

2018-08-13

Patrik Lundbergs Berättelsen om Sverige är läsning för alla som inte tror att de kan påverka.

”Sverige har varit demokratiskt i 100 år nu. Demokratin är en del av det liv du lever. Framför allt är du en del av demokratin, trots att du kanske känner att du lever på skuggsidan. Det är därför jag skriver för dig och ingen annan. För du är inte problemet. Du är lösningen.”

Så skriver Patrik Lundberg i inledningen till Berättelsen om Sverige. Boken är en berättelse för unga vuxna, för förstagångsväljarna och för alla de som inte tror att de kan påverka. Ta lika delar reportagebok om Sverige, intervjuer med unga inspiratörer och fakta om landet vi lever i. Tillsätt Patrik Lundbergs unika ton. Då får du Berättelsen om Sverige. Syftet med boken är att fungera som en katalysator och inspirera unga att påverka.

– I år kommer det att produceras massor med TV- och radioprogram, poddar och reportageserier om demokrati, säger han. Men mycket av det som sägs har vi redan lärt oss i skolorna. Jag ville gestalta hur demokrati skapas, upprätthålls och utmanas. Om man sätter en bok i en ung persons händer och säger ”Läs, det här är viktigt!” så vinner man inga läsare. Tanken var att istället skapa förändring genom berättelser som engagerar eller berör.

Boken innehåller förvisso viktiga fakta kring demokrati, men paketerat på ett annorlunda sätt.

Vi får möta unga som valt att engagera sig på olika sätt: aktivister, ledarskribenter och föreningsaktiva. Patrik Lundberg tar med läsaren till sin och Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg såväl som på avskedsfest i ett av de rumänska EU-migranternas läger i Malmö.

Utan att själv komma med svaren ställer han frågor till läsaren. Skulle debatten om EU-migranter se annorlunda ut om de inte var romer? Hade politikern Yasri Khan rätt att vägra skaka hand med en kvinnlig reporter med hänvisning till sin religion eller var det uttryck för kvinnoförakt? Vad är en filterbubbla – egentligen?

– Jag har gjort så gott jag kunnat för att göra boken opartisk, säger Patrik Lundberg. Syftet är inte att påverka läsaren att tycka som jag eller peka ut en riktning. Jag vill aktivera människor att skapa sin egen riktning.

Berättelsen om Sverige är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det. Den gestaltar Sverige utanför Stockholms innerstad, varför det är de fyra åren mellan valen som är viktigast – och om skillnaden mellan ett dåligt myndighetsbeslut i Nordkorea och i Sverige.

Patrik Lundberg, född 1983, är nybliven vice ordförande i Sveriges Författarförbund, kolumnist på Aftonbladet och debuterade 2013 med sin självbiografiska bok Gul utanpå, som handlar om hur det är att växa upp som svensk med asiatiskt utseende. Boken nominerades till debutantpriset Slangbellan och till Skånskans kulturpris och belönades med Sölvesborgs kulturpris. 2014 kom Onanisterna, som handlar om ungdomar som stannar i sin hemkommun efter gymnasiet. År 2017 utkom på annat förlag Facit – konsten att skriva krönikor.

Relaterat

Berättelsen om Sverige

Om boken

I Sverige brukar det informellt talas om tre statsmakter. De två första är regeringen och riksdagen, den tredje är massmedia. Men det finns fler. Vår demokrati består av så mycket mer än valet vart fjärde år. Det är snarare dagarna, månaderna, åren däremellan som spelar roll.

Utanförskap finns överallt, landet är segregerat. Samtidigt har det aldrig funnits så många möjligheter att påverka. Berättelsen om Sverige består av tankeväckande och inspirerande texter och vi får möta personer som på ett eller annat sätt försöker förändra.

Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister.

Berättelsen om Sverige är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det.

Patrik Lundberg

Berättelsen om Sverige

Relaterade artiklar

”Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag.”

Patrik Lundbergs bok Berättelser om Sverige utkom inför valet 2018 och innehåller tankeväckande och inspirerande texter om vår demokrati. Nu ges den ut i pocket!