Foto: Richard Gustafsson

Hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma AdBåges nya bilderbok Gropen väcker tankar om vuxnas rädslor och barnens behov av lek.

måndag 10 september 2018

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen! Emma AdBåges karaktäristiska illustrationer och texter sätter fingret på en av de viktigaste frågorna just nu; den fria lekens och fantasins betydelse för barns utveckling. Och vem av oss vuxna minns inte sin egen ”Grop” från barndomen?

– Om du frågar någon som gått på Veta skola utanför Mantorp, om de lekt i Gropen någon gång, så kommer dom att veta exakt, berättar Emma AdBåge. Det gick inte att missa Gropen, den var lika självklar som fotbollsplanen och gungorna, men roligare! Och den var skitig, brant, vass och oberäknelig.

Verklighetens Gropen var från början inte ens menad som lekplats, men Emma och kompisarna kunde vara där hur länge som helst, den var liksom laddad med lek. Och den tog aldrig slut. Gropen var föränderlig, både med sin natur och dess självklara förändringar, men också föränderlig genom deras egen fantasi. Gropen kunde bli lite olika! Barnen bestämde.

– Jag har förstått att Gropen fortfarande finns kvar på Veta skolas skolgård, säger Emma AdBåge. Hoppas att den fortfarande är öppen för lek och att stigarna och ställena i den ännu är slitna och nedtrampade.

Emma AdBåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.