Illustration: Sven Nordqvist

Sveriges mest älskade ko drömmer sig bort

”Att låtsas är kanske det viktigaste sättet att förstå sig på världen”, säger författaren Jujja Wieslander om den nya Mamma Mu-boken.


 

tisdag 02 oktober 2018

Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. När Mamma Mu låtsas, den sjuttonde boken nu släpps blir det ett kärt återseende med den småknasiga kon och den skeptiska kråkan. Boken är en charmig hyllning till lek och fanstasi. 

– Barn har många kloka och roliga sätt att begripa sig på oss och världen. Att låtsas är kanske det viktigaste, säger Jujja Wieslander. I låtsasleken övar och prövar de allt som dyker upp i deras värld. Mamma Mu gör som barnen. Att låtsas att man pangar rutor är inte samma sak som att panga rutor. Kråkan – och många vuxna – kan inte riktigt skilja på det.

I Mamma Mu låtsas sitter Mamma Mu i sitt klätterträd och ser ut över sin värld. Hon drömmer om sommaren och minns allt roligt hon och Kråkan gjort. Den gråa, kalla vintern är för lång för en ko, trots att Kråkan påpekar att kor ska ta det lugnt på vintern. Kanske blir allt roligare om man helt enkelt låtsas att det är sommar? Med med fantasins hjälp blir istappen snart en god glass och den snötunga grenen ett klätterträd fullt med gröna blad. Och plötsligt känns vintern inte så tråkig. Att leka i snön är roligare än man kunde tro när rutschkanan blir en snöplog och vackra kråkänglar dyker upp i snön.

Mamma Mu låtsas är ett vinteräventyr som varvar långa samtal och funderingar med lek och påhitt. Och som Mamma Mu diktar:

Dagen är inte så grå
När man är två

Illustratör är som tidigare Sven Nordqvist, som med sin sedvanliga humor och kärlek ger Mamma Mu och Kråkan deras utseende.

– Jag kan egentligen inte begripa hur han kan veta så precis hur Mamma Mu och Kråkan är, hur de rör sig och uttrycker sig, säger Jujja Wieslander. Varje gång jag får skisser på en ny bok så känner jag: PRECIS så där ser det ut! Underbart!

Mamma Mu låtsas kommer ut 5 oktober 2018 och läsåldern är 3–6 år.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Jujja Wieslander
Utgiven: oktober 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.