Illustration: Per Gustavsson

Underbar julläsning för hela familjen!

För sjunde året i rad kommer adventsboken alla längtar efter: en högläsningsbok i 24 kapitel. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

torsdag 15 november 2018

I år är det Ingelin Angerborn och Per Gustavsson som ligger bakom den magiska boken. Jo, vi talar om en magisk bok. Man läser ett kapitel om dagen – och när man har läst ut boken är det julafton...

Årets adventsbok handlar om ensamma Rutan. När hon skriver ner vad hon önskar sig i julklapp hamnar ”en kompis” överst på listan. Men Rutan är rädd att det kan bli lite knepigt för tomten att fixa det. Som tur är dröjer det inte länge förrän hon hittar en alldeles själv. En som kan göra sig osynlig. En som gärna äter metallskrot till middag. En som har kommit vilse och längtar hem.

En klurig jul är en rolig och stämningsfull berättelse om längtan och vänskap av Ingelin Angerborn med fantastiska illustrationer av Per Gustavsson. Underbar högläsning för alla som otåligt väntar på julen.

Författaren Ingelin Angerborn är framförallt känd för sina mysrysare som riktar sig till bokslukare på mellanstadiet.

– Det var väldigt roligt och spännande att skriva för yngre barn, som omväxling. Särskilt eftersom jag själv har två små barnbarn. Den äldsta är fem år nu och jag hade henne mycket i tankarna när jag skrev. Hur tänker hon, hur pratar hon och vad tycker hon är kul, egentligen? Jag fick faktiskt lite blodad tand, så det kommer nog något mer för de yngre barnen så småningom.

Var det svårt att hålla sig inom ramarna på 24 kapitel?

– Nej, inte särskilt, säger Ingelin Angerborn. Däremot var det lite klurigt att få kapitlen lagom långa. Och ungefär lika långa. Dessutom valde jag att krångla till det lite extra för mig, genom att skriva så att varje dag i kalendern motsvaras av samma dag i verkligheten. Så är det till exempel tisdag i boken, så är det också tisdag på riktigt. Förutsatt att man läser den i adventstid i år, förstås!

Hur är ditt eget förhållande till julsagor?

– Jag har alltid varit väldigt förtjust i adventskalendrar och blir fortfarande riktigt sugen på att köpa en när radions och tevens kalendrar börjar dyka upp ute i affärerna. Det är ju något magiskt med att få öppna de där små luckorna och se vad som döljer sig bakom dem. Och jag tycker fortfarande att det är mysigt att få krypa upp i soffan och drömma mig bort den där dagliga kvarten. Helst ska det vara mycket snö, tända ljus, varma färger och gärna lite mystiskt och magiskt. Och så måste det så klart handla om det jag tycker är julens viktigaste budskap; vänskap, omtanke och kärlek.

Vad gillar du mest med julen?

– Det mesta, faktiskt. Men kanske allra mest allt det där som är innan själva julafton. Tindrande julstjärnor i fönstren, doften av hyacinter och granar, pynt och glitter, att få tända ljusen i adventsljusstaken, titta på julkalendern, fundera ut julklappar och julklappsrim. Ja, jag gillar nog själva väntan mest. Det finns något skönt i att få vänta, att få vara förväntansfull, att det liksom får ta tid, att det ovillkorligen tar 24 dagar innan det blir jul. Det är härligt!

179 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår