Foto: Leif Hansen

Hederspris till Ilon Wikland

Svenska Förläggareföreningens hederspris, som delas ut för första gången, tilldelas Ilon Wikland. 

torsdag 22 november 2018

Hederspriset har instiftats för att varje år uppmärksamma och hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde och som bidragit till den svenska litterära utgivningen. Prisutdelningen kommer att ske på Augustgalan i Konserthuset Stockholm den 26 november.

Juryns motivering lyder:

”Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.”


Barnen i Bullerbyn. Illustration: Ilon Wikland

— Ilon Wiklands bildvärld är unik, konstnärlig och inkännande och hennes barnboksillustrationer har gett livslånga avtryck hos generationer av läsare, säger Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren.

Ilon Wikland är främst känd för sina illustrationer av Astrid Lindgrens böcker, som Barnen i Bullerbyn, Lotta på BråkmakargatanBröderna Lejonhjärta, Karlsson på taketMadickenMio min Mio och Ronja rövardotter

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår