Illustration: Ilon Wikland

Barnböckerna som ger garanterad julstämning

Det enda man vill just nu är att äta pepparkakor och ladda för julen. Här är böckerna som får hela familjen i rätt stämning.

torsdag 29 november 2018

Pippi firar jul  av Astrid Lindgren & Ingrid Vang Nyman

Läsålder: 0–3 år.

En julpekis med Pippi som ger stora nostalgitrippar för alla som vuxit upp med Astrid Lindgren! Och Pippi kan förstås allt om julen. Hon klär granen med röda vimplar och tindrande ljus, bakar gyllengula julbullar och åker kälke medan snön skimrande faller och lägger sig som ett fluffigt täcke på marken. Ett perfekt sätt att närma sig julen för de allra yngsta.

Bruno åker pulka  av Anna Ribbing & Cecilia Heikkilä

Läsålder: 0–3 år.

En mysig bok om den första snön! Följ med i den charmiga berättelsen om Bruno och hans mamma på väg hem från förskolan i det tindrande vinterlandskapet där läsaren kan gissa var spåren i snön leder. Skapar en härlig lässtund för barnet som upplever sin första vinter.

Titta julen  av Lotta Kühlhorn

Läsålder: 0–3 år.

En pekbok med allt man behöver veta innan tomten knackar på. Dessutom med fina illustrationer av Lotta Kühlhorn, en av våra främsta och mest älskade formgivare. Boken gör att ni tillsammans kan frossa i julen och allt vad det innebär: varma pepparkakor, en rödklädd tomte, skimrande snö och en tindrande gran.

Tio vilda hästar firar jul  av Grethe Rottböll & Lisen Adbåge

Läsålder: 3–6 år.

En julfest när den är som bäst! Roliga aktiviteter, en julmeny som får de att vattnas i munnen och ett glittrande snöfall. Det här är en charmig och förtrollande berättelse om vad julen egentligen handlar om: vänskap och att alla får vara som de vill – även om man är en daggmask som inte kan hoppa bock på festen.

Jul i Bullerbyn  av Astrid Lindgren & Ilon Wikland

Läsålder: 3–6 år

Ilon Wiklands magiska illustrationer och Astrid Lindgrens fantastiska texter har präglat en hel generations julkänsla. Bullerby-barnen sätter upp julkärvar åt fåglarna, går till den glittrigt snötäckta skogen och hugger julgranar och bakar så att hela huset luktar pepparkakor. Ett besök hos Barnen i Bullerbyn höjer julstämningen till max!

En klurig jul  av Ingelin Angerborn & Per Gustavsson

Läsålder: 3–6 år (och lite till).

Som en julkalender i bokform är denna roliga och stämningsfulla adventsbok om Rutan, som mest av allt vill ha en vän i julklapp. Men det går väl inte. Eller? Med start den första december läses ett kapitel varje dag och vid det 24:e kapitlet är det äntligen den mest efterlängtade dagen på året: julafton. En underbart uppslukande läsning för alla stora och små. Perfekt som högläsningsbok för de yngsta skoleleverna.

Räven och tomten  av Astrid Lindgren & Eva Eriksson

Läsålder: 3–6 år

Vi vet, vi har redan tipsat om flera Astrid Lindgren-böcker, men vad är julen utan hela Sveriges sagotants berättelser? Följ med ut i den vackra vinterkvällen, där gårdstomten möter räven, som tomten delar sin julgröt med. Och kanske nöjer sig räven med bara gröt…

Paketlandet  av Cecilia Forss & Anna Ileby

Läsålder: 6–9 år.

Skruvat och roligt om ett av julens viktigaste inslag: paketen! Hur ska brevbäraren Petra Persson få tillbaka sitt paket från Casper, som går i tvåan, när hon är så fruktansvärt rädd för barn? En varm julhistoria om barn och vuxnas rätt att få vara sig själva.

Vintersport går bort  av Marie Hammar & Abbe Wahlquist

Läsålder: 9–12 år.

Fnissigt och charmigt i ett skimrande vinterlandskap. Det är dags för skolans traditionella fjällresa, men någon stor vintersportare har Ottilia aldrig varit. Men dansa, det kan hon. Och det ska alla få se på Luciashowen. Pinsamheter på Bridget Jones-nivå – och dessutom i julig fjällmiljö.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.