Magnus Liam Karlsson

”Jag ville berätta om ett barn som det inte går att skryta om i sociala medier.”

Cilla Jackert är tillbaka med en skruvad historia om två systrar som är varandras totala motsatser.

tisdag 11 december 2018

Prisbelönta Cilla Jackerts nya barnbok F som i sämst är en svart humoristisk historia om att vara sämst och att vara bäst, och att det ena inte alltid är mycket bättre – eller sämre – än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen. Och vad säger att de som bestämmer har rätt?

– Mycket i dagens samhälle handlar om prestation och bekräftelse. Vi ska lyckas och vi ska berätta om den lyckan för andra, säger Cilla Jackert. Jag kände att jag ville berätta om ett barn som inte är bra på något, som inte kan prestera och som är så annorlunda att nästan ingen förstår henne. Ett barn som det inte går att skryta om i sociala medier.

Därför hittade Cilla Jackert på Jonna som är sämst. På allt. Sämst i skolan, hemma, med kompisar. (Om hon nu hade några, alltså. Då skulle hon vara den sämsta kompisen i världen.) Miriam är Jonnas storasyster och hennes raka motsats. Bästa betygen, bästa kompisen, bäst på att sjunga och spela gitarr. Alla avgudar Miriam. Alla utom Jonna. En dag får Jonna nog. Och ungefär samtidigt får även Miriam nog.

Cilla Jackert är manusförfattare för film och tv. Hon har bland annat skrivit tv-serierna SPUNG, Lite som du och Svaleskär samt långfilmen Känn ingen sorg som bygger på Håkan Hellströms texter och musik. Dessutom har hon skrivit Sveriges Radios julkalender 2016; Lyckoborgen. Cilla Jackert fick ta emot debutantpriset Slangbellan 2013 för boken Dagens katastrofer. Uppföljaren, Vi ses i Obsan, nominerades i Barnradions bokpris 2015.

Några pressröster om boken:
”Jag tror nog jag får utnämna tolvåriga Jonna i Cilla Jackerts F som i sämst till årets finaste flickporträtt. Det är så otroligt kärleksfullt och roligt utmejslat.”
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

”Boken bjuder på en åktur genom ljus och mörker som heter duga.” [...] ”Det svenska betygssystemet mår inte bra. Det gör varken Miriam eller Jonna heller. Läsaren däremot, hen får en riktig boost.” Pia Huss, Dagens Nyheter

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.