Foto: Hugo Thambert

Författaren Cina Friedner: ”Kanske är det liiite okej att vara taskig mot en mobbare?”

Cina Friedner debuterar med pricksäkra boken Så himla taskigt, som handlar om hierarkier i en mellanstadieklass.
– I den åldern var jag själv både tuff och blyg, säger författaren.

tisdag 08 januari 2019

En kort lista över taskiga saker Henrietta Nilsson har gjort:

1. Hon drog ner Lillys shorts på gympan, så att hela klassen såg hennes trosor.
2. Hon berättade med hög röst att Agge hade kissat på sig på fritids, så nästa dag frågade alla hela tiden om han inte behövde gå på toa och skrattade.
3. Hon bjöd alla tjejer i klassen utom mig, Lilly och Iris på sitt kalas. Till och med Nadia fick komma, fast jag vet att Henrietta Nilsson tycker att hon är töntig. Det har hon nämligen sagt högt, flera gånger.

Alla har vi haft en Henrietta Nilsson styr och ställer i klassen. Och Manda och hennes bästis Lilly har det definitivt. Alla tjejer vill vara med henne och nästan alla killar vill vara ihop med henne, fast hon är världens taskigaste. Något måste göras!

Så himla taskigt är Cina Friedners debutroman, som handlar om konflikter och hierarkier i en vanlig svensk mellanstadieklass. Alla som någon gång har gått i skolan och haft, eller varit, en störig klasskompis kommer att känna igen sig.

– Jag tror det särskilt är vanligt med just en sådan kung eller drottning i klassen under mellanstadieåldern, då det nästan känns som bestämt av en högre makt vem som får styra i klassen. När man blir lite äldre blir man dels mer ifrågasättande, dels breddar man sitt kontaktnät och är inte lika beroende av sin klass, säger Cina Friedner.

Den vanligaste reaktionen när hon har berättat om boken har varit igenkänning.
– Folk säger saker som: ’Åh, en sådan tjej hade jag också i vår klass och hon hette Xxx!’ Extra roligt var det när Eva Lindeberg, som gjort omslaget till boken, sa det – och det visade sig att vi båda hade gått på samma skola utanför Jönköping!

På skolan hemma i Bankeryd var hon både osäker och tuff.
– Delvis var jag blyg, men jag kunde nog ärligt talat vara riktigt taskig ibland, säger Cina Friedner.

Hon tycker att gruppdynamiken i just grundskolan är spännande att skriva om eftersom folk inte själva har valt vilka de ska tillbringa sina dagar med.
– Det enda barnen egentligen har gemensamt är att de är lika gamla och bor i samma område. Och med det som bas ska de förhålla sig till varandra under tio år.

Till vardags är Cina Friedner barnboksredaktör och har även arbetat som översättare. Det har både varit en tillgång och ett hinder i skrivandet, tycker hon.
– Jag vet mycket om hur ett bra upplägg ska se ut. Men den kunskapen kan ju också vara väldigt begränsande, säger hon. Det en sak att kunna hantverket som redaktör, en annan att skriva allt själv. Och det var jättemärkligt att en annan redaktör petade i det jag gjorde, även om hon gjorde ett jättebra jobb.

Utan att avslöja för mycket så handlar Så himla taskigt om att hämnas på någon som beter sig illa och den väcker frågan om det är okej att mobba en mobbare.
– Jag skulle vilja svara nej på den frågan, men är lite ambivalent. Kanske är det lite mer okej ändå? Däremot är Mandas och Lillys metod för att sätta dit Henrietta Nilsson kanske inte den allra bästa. Få klasskamrater blir bättre av hämndaktioner. Det som hjälper mest är nog att de mognar.

144 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019
89 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår