Tulpanpojken vinner Barnens Romanpris i Karlstad

Foto av :

Fotograf: Thron Ullberg

Publicerad:

2019-01-22

Christina Wahldéns bok handlar om vår och Europas historia och bygger på en sann berättelse om ett ensamkommande flyktingbarn.

Den 18 oktober 1945 stiger fjorton holländska pojkar av tåget på Nyköpings station. En av dem är Wim. Han har upplevt Hungervintern, den sista krigs vintern, då det saknades mat och värme, städer brann och många människor dog. Hos familjen Ängberg i det gula huset Fridhem utanför Nyköping får han det bra. Här är allting så annorlunda. Alla är mätta och varma, och ingen har upplevt krigets fasor.

– Ända sedan jag var liten har min mamma berättat för mig om den holländske pojken som kom och bodde nio månader i hennes familj efter andra världskriget 1945. Hon var tretton och han elva år då. Han blev som en extra bror och de behöll kontakten. Julen 2015, sjuttio år senare, skajpade han och min mamma med varandra. Då insåg jag att jag måste skriva boken Tulpanpojken. Jag förstod plötsligt att det holländska krigsbarnet var ett slags ensamkommande flyktingbarn, säger Christina Wahldén.

Om priset säger Christina att hon är otroligt glad och hedrad över att barnen själva har valt just Tulpanpojken, och fortsätter:

– Läsarna är ungefär lika gamla som barnen i boken. Det känns också hoppfullt att dagens barn är intresserade av vad som hände i Europa för 70 år sedan. Verklighetens Tulpanpojken, han som heter Wim i boken, är också väldigt glad och stolt över att boken har vunnit det här priset.

Förra året utkom även Spionen i äppelträdet som är en fristående uppföljare till Tulpanpojken.

Om priset:
Barnens Romanpris är ett läsfrämjande projekt för årskurs 6 i Karlstads kommun. Det är 27 klasser från 14 olika skolor som deltar i projektet. Alla klasser arbetar med fem utvalda böcker på olika sätt under en termin. Under höstterminen läser eleverna böckerna för att sedan rösta på vilken bok de tycker bäst om.

Relaterat

Spionen i äppelträdet

Om boken

Den judiska lekkamraten Esther försvinner tillsammans med sin familj under andra världskriget. Pojken Wim i Holland tror länge att hans vän har dött.

Men Esther och hela hennes familj överlever kriget på ett alldeles speciellt sätt.

Det dröjer sjuttio år innan Wim får veta sanningen.

Här finns också tonåringen Henny. Hon är mer arg än rädd under kriget. Varje dag klättrar Henny upp i ett äppelträd och spanar. Men vad spanar hon på?

Spionen i äppelträdet utspelar sig i ett Europa i ruiner för sjuttio år sedan och i ett nutida Israel. Den bygger på flera verkliga berättelser.

Fristående fortsättning på den uppmärksammade Tulpanpojken.

"Berättelsen är både varm och kärleksfull och står stadigt i sin värdegrund." BTJ om Tulpanpojken.

"Jag tänker att detta kan vara en bra bok för mor- och farföräldrar att läsa för sina barnbarn och som kan leda till många fina samtal kring skillnaderna och likheterna mellan barndomen förr och nu. Det kan också vara en underbar bok för högläsning på äldreboenden. Som högläsning i skolan passar den bäst från trean till femman." BokLus om Tulpanpojken

Christina Wahldén

Spionen i äppelträdet

Relaterade artiklar

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA.