Ny fantasy-serie för slukaråldern

I nya äventyrsserien Filix Wood utforskar Petrus Dahlin ungas sökande efter att hitta sin plats på jorden och att våga vara svag. Första boken, Bara den svagaste överlever, ställer frågan på sin spets; vad är styrka, egentligen?

måndag 15 april 2019

För 389 år sedan brakade en guldgruva sönder och samman. En expedition offrade sig för att skydda världen från ondskan som fanns där under. Hemligheten har bevarats ända sedan dess, då en ung kille vid namn Filix Wood vaknar upp i sin säng med en konstig känsla i naveln. Det är som en osynlig, tunn tråd av längtan väcks. Den leder honom från stan, ut i skogen och vidare förbi den värld vi känner till. Filix hamnar i en isolerad värld där alla lever i träden och viger sina liv åt att skydda jorden från gruvans ondska som likt lava hotar att förgöra jorden.

– Det är en värld där bara den starkaste sägs överleva, säger författaren Petrus Dahlin. Men kanske är det den svagaste som egentligen är den starkaste?

Sökandet efter att hitta sitt rätta jag står i centrum för berättelsen. Den obevekliga dragningskraften som drabbar Filix Wood leder honom till hans eget okända ursprung. Han blir hemvändaren som i sina jämnåriga möter samma sorts starka längtan, men de önskar sig tvärtom bort från träden de vuxit upp i. De drömmer om något annat istället för att offra sig för det goda.

– Den gömda och isolerade världen runt gruvan är ett samhälle byggt helt i samklang med naturen. Att skriva fantasyromanen om Filix Wood har varit ett sätt att arbeta med min egen klimatångest, säger Petrus Dahlin.

Bara den svagaste överlever  är den första delen i en planerad serie där vi får följa Filix Wood, Saga Ormhassel, Kaprifol den trettonde och de andra byborna i trädstan. Petrus Dahlin har byggt upp en värld som på många sätt liknar vår, men här är träden heliga, ekorrarna är byns husdjur, man betalar med snäckor, räknar inte tid och vikt mäts i form av antal nötter. Alla bär namn som på ett eller annat sätt är besläktade med växter och djur (Filix betyder ormbunke på latin).

Böckerna vänder sig till barn i slukaråldern, 9–12 och bokens omslag är illustrerat av konstnären Alvaro Tapia, som är mest berömd för de fantastiska omslagsbilderna till Harry Potter-böckerna på svenska.

149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
89 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.