Illustratör: Matilda Salmén

”Det är roligt när vi lyckas skriva med en gemensam röst.”

Ensamma hemma är första delen i ny, charmig serie av rutinerade författarduon Kajsa Gordan och Sofia Nordin.

tisdag 16 april 2019

Ensamma hemma kan beskrivas som en vardagsnära kapitelbok om nyfunnen vänskap. Så här berättar Sofia om bokens handling. 

– Anna-Klaras bästis har just flyttat, och livet känns sorgligare och ensammare än vanligt. Hemma är det bara trångt och stökigt med syskon och mamma och mammas nya kille och storebrorsans alla kompisar. Hon får knappt plats att leka ens. Men så börjar det en ny pojke i klassen. Herman är också ganska ensam, eftersom han nyss har bytt skola. Han är en liten nörd som älskar alla sorters djur, och kanske framför allt såna som inte är särskilt gulliga enligt andra – insekter, spindlar, ormar och fiskar. Han bor i ett stort hus, så stort att det känns ödsligt när han är ensam hemma. När Anna-Klara följer med Herman hem lyckas de ställa till med både äventyr och kaos, fast de bara ska steka lite pannkakor ...

Kajsa Gordan och Sofia Nordin har tillsammans skrivit tre böcker om Harry och Gunnar och den fristående boken Sonja och julen. Kajsa berättar att hon och Sofia brukar träffas och spåna idéer ihop och för varje gång blir det en liten hög med uppslag som de inte kan använda i den bok de håller på med för tillfället.

– Högen växer och efter nio månader är det dags för förlossning. Anna-Klara och Herman är sprungna ur en sådan liten hög. Det är roligt när våra idéer hakar i varandra och när vi lyckas skriva med en gemensam röst, så att bara vi själva vet vem som har skrivit vad. Fast i ärlighetens namn glömmer vi bort det lite då och då. ”Nu får du fixa det där, det var inte bra”, kan jag säga till Sofia och då svarar hon: ”Det var ju du själv som skrev det, Kajsa!”

– Jag tycker det roligaste med att skriva tillsammans är att vi egentligen har ganska olika stil, men att det ändå kommer så naturligt att hitta en gemensam stil där vi tar inspiration av det den andra är bra på, säger Sofia. Kajsa är till exempel bra på att hitta på äventyr, roliga situationer och komiska detaljer, och jag tycker att jag också blir bättre på det när jag skriver tillsammans med henne. Och så är det såklart roligare att sitta och fnissa tillsammans än att sitta ensam hemma vid sin dator, som jag gör de flesta dagar. 

Ensamma hemma är illustrerad av Matilda Salmén som vid det här laget har illustrerat ett 60-tal böcker, bl.a. Joy och önskeburken med text av Helena Östlund. Boken utsågs till vinnare i Astrid Lindgrens berättartävling 2007.

– Matildas bilder är humoristiska, samtidigt som de är snälla, utan att vara mesiga. Hon har en fin känsla för detaljer. De är toppen helt enkelt, säger Kajsa. 

– Ja, Matildas illustrationer är roliga och mysiga. Hon får precis fram känslan av komiskt kaos som Kajsa och jag har tänkt oss, fyller Sofia i.   

109 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår