Bästa spänningsläsningen för påsklovet!

Foto av :

Illustratör: Jimmy Wallin

Publicerad:

2019-04-18

På påsklovet går vi på jakt efter påskägg fulla med godis och det gäller att lösa den lurige Påskharens gåtor för att hitta äggen. Så när du ändå är igång att lösa mysteriet, varför inte göra som vårt grannland och kombinera påskäggsletandet med en riktigt spännande deckare?

I Norge är det nämligen tradition att läsa Påskekrim (deckare) under påskhelgen. När man löst mysteriet med påskäggen kan man krypa upp i soffan, mumsa på godiset och ta i tu med ett nytt mysterium i form av en spännande deckare. Vi tycker det låter som en genial idé, så här kommer tips på mysrys och krim för barn och unga.

Läsålder 3-6

Rysliga förskolan av Lina Neidestam

Hack hack, hack hack ... Vad är det som låter i den nedsläckta förskolekorridoren? Sitter det en häxa i torkskåpet och hackar fladdermusvingar till en ryslig trolldryck? Är det ett skelett som hackar tänder i pysselrummet? Eller ett läskigt monster med långa, vassa klor som har gömt sig i köket?
Rysliga förskolan är först ut i Rabén & Sjögrens serie med lagom läskiga bilderböcker för ganska små läsare.

Vem spökar, Alfons Åberg! Av Gunilla Bergström

Så klart att det inte finns några spöken säger Alfons. Det vet han. Och inga monster och mystiska marsmän heller. Så klart! Men ibland glömmer Alfons det.

Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen

Vem är den mystiske Någon som gjorde en våt fläck på golvet, stjälpte mormors bord, åt upp två fiskar, drack upp mjölken, fiskade upp en guldfisk, välte ner en kruka, åt upp en råtta och slank ner i vasen? Den röda tråden löper från sida till sida allt närmare lösningen på gåtan.

Läsålder 6-9

Mat-mysteriet av Lena Lilleste och Lena Forsman

I matsalen på Max och Pennys skola serveras världens godaste mat, men det verkar som om någon vill förstöra för eleverna. Det börjar med att potatismoset är så starkt att det nästan börjar brinna i munnen på dem som äter det, och så fortsätter det. Vem är det som saboterar maten? Det tänker skoldeckarna Max och Penny ta reda på!

Mysteriet på museet – Monsterdeckarna av Mårten Melin och Jimmy Wallin

I staden där Leo och Loretta bor ska det öppna ett vaxmuseum med olika monster som vaxfigurer. Det är varulvar, Frankenstein och den berömda vampyren Greve Dracula. Men redan första dagen försvinner vaxdockan som föreställer Dracula, och samtidigt börjar det hända en massa skumma saker i staden. Vad är det som pågår? Det tänker monsterdeckarna Leo och Loretta ta reda på!
Läs också del 2 ur Monsterdeckarna: Piratens vålnad

Lotterifusket av Anna Jansson

Emil är elva år och bor i Visby, precis innanför ringmuren. Där i trädgården står en gammal gul kiosk som Emil har förvandlat till detektivbyrå. Och i Visby behövs det verkligen en sådan, för det kryllar av skumma typer. Tillsammans med lillasystern Linda och den ganska korkade hunden Molly löser Emil riktigt knepiga mysterier.

Familjen Monstersson – Teaterspöket Av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Ebba och Boris leker uppe på vinden hemma hos Boris. Där hittar de en skattkista med en massa kläder och kommer på att de ska göra en teaterpjäs att spela för sina familjer. De hittar på pjäsen och förbereder allt. Det enda som är svårt att bestämma är vem som ska spela spöket, men när de väl löst det kan ju inget gå fel. Eller?

Läsålder 9-12

Tack för allt av Christina Waldén
Hawa drömmer om att bli polis när hon blir stor. I väntan på det har hon startat en detektivbyrå. En dag blir hon vittne till en skottlossning när hon ska köpa pizza. Och bara någon dag senare hittar hon knark på ett mycket oväntat ställe. Vad är det som händer? Kan den före detta brottslingen Nettan stötta Hawa och hennes vänner? Eller Dembe som tränar fotbollslaget?

Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck

I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner, Amanda och Rasmus, klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först tror var ett terrorattentat visar sig snart vara del av en djävulsk plan. Och för Amanda har helvetet bara börjat ...

Livsfarligt i London Av Lena Lilleste (Tommy & Flisen-serien)

Tommy och Flisen är i London på höstlovet. De hänger ensamma på stan och känner sig vuxna. Men glädjen grumlas snabbt, Flisen blir bestulen på sin plånbok och Tommy på en påse där hans viktiga uppfinning ligger. Det är ett gäng med tjejer som rånat dem, och när Tommy får upp spåret efter tjejerna rullas en otäck historia upp.

Skogens systrar – Frosten av Petrus Dahlin

Månfare, Tuva och Vilda är Skogens systrar. Sen de var små har de levt ute i skogen, ensamma och övergivna av sina föräldrar. De har sovit under bar himmel och stulit mat för att överleva, och alltid, alltid kämpat för att få vara tillsammans. Men nu har syskonskaran splittrats. Månfare har gett sig i väg i jakt på föräldrarna, och lillasyster Vilda är fången hos den onda kvinnan i stugan ute på heden. Kvar står Tuva. Nu hänger allt på henne. Hon måste befria Vilda, och hon måste hitta Månfare och hindra henne från att göra någonting hon för alltid kommer att ångra.

Skuggornas hus av Ingelin Angerborn

Vem är den mystiska tjejen som dyker upp i Sakarias teckning? Och vad är det egentligen som döljer sig i det gamla husets snirkliga skuggor? Höstlovet blir inte alls som Sakarias har föreställt sig. I stället för en efterlängtad resa med pappa, blir det bara en vecka hemma hos farmor och farfar. Men det blir också början på något helt annat. Något han aldrig ens hade kunnat föreställa sig.

Läsålder 12-15

Dagarnas karta – Miss Peregrine (del 4) av Ransom Riggs

Jacob Portman är, efter att ha besegrat det monstruösa hotet som nästan förstörde den besynnerliga världen, tillbaka i Florida. Och nu är Miss Peregrine, Emma och deras besynnerliga vänner med, och de gör sitt bästa för att smälta in. Men ingenting blir som de tänkt sig. Nya faror väntar för Miss Peregrines besynnerliga barn.

Läsålder Unga vuxna

Det andra inte ser av Christoffer Holst

Tove har just hoppat av gymnasiet. Tillsammans med sin syster Vivi och deras mamma Marie flyttar hon från Stockholm till ett tyst, litet samhälle nära Siljan i Dalarna. Men vad som ska bli en nystart i huset börjar snart likna någonting annat. Ute är det mörkt och stormigt och Marie kan inte undgå att känna sig betraktad när hon står i köket och provlagar maträtter till den tidskrift hon arbetar för; Tove blir gång på gång vittne till oförklarliga skeenden i badrummet. Det andra inte ser är en nervkittlande spökhistoria om galenskap och mörka hemligheter i det förflutna, men också en varm berättelse om familj, vänskap och förälskelse.

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin? 

Pojken under bron av Katarina Wennstam

Alex finner sig, bokstavligt talat, dragen ifrån två håll av sin nya pojkvän Noah och bästa vän Charlie. På en fest på väg att spåra ur eskalerar svartsjukan och Alex vill bara komma därifrån. Dagen efter nås hon av ett chockbesked.
Pojken under bron är berättelsen om hur lite det krävs för att ett liv ska släckas en kväll efter en fest, om machorollens alla tragiska offer bland unga killar och om synen på killar som just offer. Och så handlar det förstås om en synnerligen skärpt tjej som tillsammans med sina vänner än en gång hjälper polisen att se till att rättvisa skipas.